U obnovu nakon potresa do sada je uloženo 2,05 milijardi eura

Iz Fonda solidarnosti učoženo je 1,003 milijardi eura, 600 milijuna eura uloženo je iz državnog proračuna za obnovu javne infrastrukture, a 450 milijuna eura za obnovu privatne imovine

34
obnova nakon potresa
Obnova u Glini [Izvor: Ministarstvo prostornig uređenja, graditeljstva i državne imovine]

Obnova je u potpunosti završila na 10.049 privatnih zgrada i kuća, izgrađena je 71 kuća dok je 305 kuća u izgradnji. Trenutno je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa otvoreno 1056 gradilišta obnove, a u postupku nabave su dodatne 1182 lokacije. Uklonjeno je 975 privatnih kuća i zgrada, objavilo je u petak, 22. rujna Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U obnovu je dosad uloženo ukupno 2,05 milijardi eura, od čega 1,003 milijardi eura iz Fonda solidarnosti, 600 milijuna eura državnog proračuna za obnovu javne infrastrukture i 450 milijuna eura za obnovu privatne imovine.

Od početka ove godine do 22. rujna za obnovu privatnih kuća i zgrada utrošeno je više od 134 milijuna eura (117,8 milijuna eura za obnovu te 16,2 milijuna eura za financiranje zamjenskog smještaja) što je više od 74 posto proračunskih sredstava Ministarstva predviđenih u 2023. godini.

Po modelu samoobnove na zasebne račune građana (247) do sada je isplaćeno 18 milijuna eura. Dodatno, za voditelje samoobnove isplaćena je naknada za koordinaciju samoobnove u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna eura.

Radove organizirane obnove od potresa obiteljskih kuća i zgrada trenutno izvodi 71 građevinska tvrtka.

U postupku nabave dodatne 1182 lokacije

U postupku nabave trenutno je 1182 lokacija obnove koje između ostaloga uključuju popravak nekonstrukcijskih elemenata za 750 kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, gradnju 28 kuća na području Banovine te 165 kuća na kojima će se provesti radovi nekonstrukcijske obnove s energetskom obnovom iz sredstava OPKK. U nabavi izvođača je i devet zamjenskih obiteljskih kuća na području Čučerja.

U tijeku je i pregled dokumentacije za radove na 12 višestambenih zgrada u Zagrebu sa 166 stanova, kao i postupak nabave za izvođenje radova konstrukcijske obnove 15 obiteljskih kuća na području grada Zagreba. U narednim danima očekuje se objava nabave za obnovu dodatnih 200 višestambenih zgrada u Zagrebu.

Zbrinjavanje korisnika kontejnera

U skladu s Programom zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica iz veljače 2023. godine, dosad je zatvoreno devet od 11 kontejnerskih naselja te su zbrinute 404 osobe. Ostaju dvije modularne zgrade u Sisku s 40 stambenih jedinica, koje nisu klasična kontejnerska naselja a čiji korisnici su također u procesu zbrinjavanja te je plan da budu iseljeni do kraja listopada.

Od veljače 2023. godine uređeno je 157 državnih stanova koji se prioritetno koriste za smještaj sugrađana u kontejnerskim naseljima – 32 stana uređena su i useljena na području Sisačko-moslavačke županije, a 125 stanova su uredile Državne nekretnine. Najveći broj tih stanova odnosi na Grad Zagreb i u njih su do sada smještene 22 obitelji.

Kako bi se zbrinulo stanovništva na potresom pogođenom području, uz obnovu oštećenih zgrada i kuća, u tijeku je izgradnja 20 višestambenih zgrada s 305 stanova čija se izgradnja financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. U Petrinji i Glini (180 stanova) završetak radova očekuje se tijekom listopada ove godine, a u Gvozdu i Topuskom do kraja 2023. Početkom ove godine započeli su radovi na izgradnji tri zgrade u Glini i jedne u Dvoru, čiji se dovršetak očekuje tijekom 2024. godine. Korisnici koji će trajni smještaj dobiti u ovim zgradama trenutno koriste model financiranja najamnine u zamjenskom smještaju.

Dodatno, na području Sisačko-moslavačke županije sredstvima iz državnog proračuna gradit će se još 36 višestambenih zgrada s gotovo 700 stanova, za koje je u tijeku priprema dokumentacije potrebne za pokretanje izgradnje. U postupku nabave za izvođače je prvih šest zgrada na području Grada Siska (lokacija Caprag).

U gradnji je i 166 montažnih kuća: 57 u Petrinji, 74 u Glini i 35 u Sisku. U njih će se također smještati korisnici koji čekaju obnovu svojih domova. U Glini su pod krovom 74 takve kuće, a u Petrinji njih 40. Useljavanje prvih korisnika očekuje se tijekom listopada.

U nabavi je i 125 visokoenergetskih mobilnih kuća za privremeni smještaj korisnika kontejnerskog smještaja koji ne ostvaruju pravo na obnovu s područja Sisačko-moslavačke županije. Izrada mobilnih kuća u Krapini je u tijeku, a isporuka prvih kuća očekuje se u prvom tjednu listopada.

Iz Fonda solidarnosti završeno 912 projekata od ugovorenih 1330

Sredstvima Fonda solidarnosti ugovoreno je 1330 projekata ukupne vrijednosti 3,28 milijardi eura, od čega se iz Fonda solidarnosti financira 1,003 milijarde eura, dok će se “poboljšice” financirati iz odgovarajućeg mehanizma u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. te iz drugih izvora financiranja.

Do sada je završeno (za zagrebački i petrinjski potres) 912 projekata što uključuje hitne mjere sanacije, vraćanje u prvobitno radno stanje, konstrukcijsku obnovu zgrade, privremeni smještaj, financiranje službi spašavanja i sl.

U fazi izvođenja radova trenutno je 253 projekata obnove javnih zgrada i 78 projekata obnove infrastrukture ukupne vrijednosti 2,3 milijarde eura.

Podsjetimo, Republici Hrvatskoj je iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) dodijeljeno ukupno 1,003 milijardi eura za obnovu od potresa od čega za zagrebački potres 683,7 milijuna eura, a za petrinjski potres 319,2 milijuna eura.

Dodijeljena sredstva Fonda solidarnosti u potpunosti su iskorištena. Do zadanog roka za iskorištenje sredstava, 30. lipnja 2023. godine, realizirano je 1,450 milijardi eura, što je 143 posto alokacije od dobivenih 1,003 milijarde eura.

Sredstva su utrošena za obnovu 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 18 bolnica i 56 drugih zdravstvenih ustanova, više od 250 zgrada namijenjenih kulturi i zgrada koje pripadaju kulturnoj baštini, 600 kilometara prometnica, 77 mostova, 6 kilometara tramvajske pruge, 28 kilometara nasipa i obala, 100 kilometara vodoopskrbne i odvodne mreže, a sanirano je 217 klizišta i 108 urušenih vrtača.

Sve informacije o obnovi na jednom mjestu

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je internim resursima u svibnju 2023. izradilo mrežnu aplikaciju koja je javno dostupna na web adresi: https://obnova.mpgi.hr/ te na jednom mjestu pruža sve informacije o trenutnom statusu obnove privatnih zgrada i kuća.

Aplikacija sadrži popis svih lokacija za koje je zatražena obnova, a moguće ih je pretraživati po adresi i OIB-u podnositelja zahtjeva. Odabirom pojedine adrese prikazuje se trenutni status obnove za svaki zaprimljeni zahtjev za obnovu, uz grafički prikaz na statusnoj traci koji prikazuje trenutnu fazu u kojoj se nalazi pojedini zahtjev.

Uz prikaz geografskih lokacija privatnih nekretnina na interaktivnoj karti, omogućen je i prikaz lokacija javnih zgrada i infrastrukture čija je obnova financirana sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije.

U dijelu koji se odnosi na statističke pokazatelje dostupni su grafički prikazi ključnih podataka poput ukupnog broja podnesenih zahtjeva i, na temelju njih, ukupnog broja donesenih akata.

Aplikacija objedinjuje podatke iz više izvora poput eObnove i drugih baza koje su za potrebe procesa obnove iz svog djelokruga izradili i vodili Ministarstvo te bivši Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Informacije o stanju obnove ažuriraju se jednom dnevno.