Očuvanje likvidnosti i radnih mjesta u fokusu Vladinih protukriznih mjera

Konkretne mjere razradit će u sljedećih nekoliko dana na radnim grupama u kojima će sudjelovati predstavnici svih dionika - nadležnih ministarstava, kreditnh institucija, gospodarskih udruga te predstavnika pojedinih gospodarskih sektora

122
očuvanje likvidnosti

U ovom trenutku nema potrebe za rebalansom proračuna, izričit je bio predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka s Kriznim stožerom. Dodao je da “imamo dovoljno mogućnosti na raspolaganju bez rebalansa proračuna”.

“Posebno želim istaknuti da se proračun dobro puni. U siječnju, veljači i u prvim danima ožujka sve je prema očekivanjima. Ne dolaze u pitanje isplate niti plaća niti mirovina”, poručio je premijer.

“Pratimo redovito situaciju u našem okruženju, prije svega u Italiji”, rekao je premijer Plenković. “Kao što vidite, epidemija dobiva veće razmjere. Tijekom popodneva je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila da sada govorimo o pandemiji. Poduzimaju se brojne aktivnosti na razini pojedinih država, ali i na razini cijele Europske unije. Jučer smo imali videokonferenciju Europskog vijeća na kojoj smo razmatrali nekoliko mjera: kako ograničiti širenje virusa, opskrbu odgovarajućom medicinskom opremom, promoviranje znanstvenih istraživanja kako bi se pronašlo odgovarajuće cjepivo za koronavirus te kako se suočiti s gospodarskim posljedicama ove pandemije.”

Fleksibilnost u plaćanju poreza i doprinosa

Na tom tragu u Ministarstvu financija u srijedu je održan sastanak o gospodarskim posljedicama koronavirusa. Uz ministre koji pokrivaju gospodarske resore na sastanku su sudjelovali predstavnici gospodarskih udruga – Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge banaka, Hrvatskih izvoznika… – te predstavnici branši koje su najteže pogođene krizom.

>>HGK predložio mjere za pomoć poduzetnicima pogođenima koronavirusom

S predstavnicima gospodarstva nastavit će se intenzivan dijalog kako bi se poduzele odgovarajuće mjere, obećao je premijer.

“Ono što je najvažnije u gospodarskom dijele jest da ćemo poduzimati sve kako bismo očuvali radna mjesta. Pomoći ćemo poduzetnicima u očuvanju likvidnosti poslovanja i založit ćemo se za fleksibilnost po pitanju javnih davanja – poreza i doprinosa. Postoji zakonska mogućnost za svojevrsne odgode i obročna plaćanja. Razmotrit ćemo i određene zakonske promjene kako bismo olakšali situaciju poduzetnicima i svima koji budu pogođeni ovom krizom. Svako ministarstvo dobilo je zadaću da u svom segmentu pripremi mjere koje će se usvajati na Vladi i prezentirati tijekom sljedećih dana.”

S obzirom na nepredvidljivi tijek ove situacije premijer Plenković je rekao kako će Vlada “voditi računa o svim drugim mjerama koje može poduzimati i fazno ih primjenjivati”.

Podsjetio je također da je Europska komisija spremna staviti na raspolaganje europskom gospodarstvu, svim državama članicama, određena sredstva. “Riječ je o iznosu od 25 milijardi eura postojećih sredstava koja nisu utrošena.”

Marić: Vlada i poduzetnici na istoj valnoj duljini

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka s gospodarstvenicima i bankarima rekao je kako su poslali jasnu poruku “da smo svi zajedno dobrim dijelom na istoj valnoj duljini po pitanju sagledavanja trenutne situacije, ali i pogleda unaprijed”.

“Svi smo se složili da je ključan element pitanje radnih mjesta. Svi pamtimo ne tako davna razdoblja kada smo bili suočeni s velikim padom broja radnih mjesta u privatnom sektoru i koliko nam je vremena trebalo da to vratimo na pretkriznu razinu”, rekao je Marić.

“Također, s obzirom na funkcioniranje države i društva, važno je osigurati adekvatan protok roba kako bi svi, u društvu i gospodarstvu, bez obzira na okolnosti, mogli funkcionirati.”
Na samom sastanku su razmijenjena iskustva, mišljenja i ideje te se već vide obrisi nekih mjera koje će se zajednički definirati i implementirati kako bi se umanjili učinci krize na gospodarstvo, dodao je ministar Marić.

Još jednom je ponovio kako se trajanje i dubina krize izazvane koronavirusom ne mogu predvidjeti.

Razrada konkretnih mjera

“Što se tiče konkretnih mjera, u sljedećih nekoliko dana ćemo ih razraditi u nekoliko krugova. U kratkom roku je vrlo važan aspekt likvidnosti i održavanja poslovnih aktivnosti. S jedne strane imamo državna davanja tako da će kolege iz porezne uprave predložiti kako utjecati na poboljšanje likvidnosti gospodarstvenika koji su se zatekli u problemima zbog koronavirusa. S druge strane su financijski aspekti. Zato je na sastanku bila viceguvernerka za superviziju u Hrvatskoj narodnoj banci, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak te direktor Hrvatske udruge banaka”, zaključio je ministar financija Zdravko Marić.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u emisiji “U mreži prvog” na Hrvatskom radiju rekao je kako  ne možemo govoriti o setu horizontalnih  mjera koje bi se na isti način primijenile na sve gospodarske sektore.

“Na različitim sastancima, ovisno o dionicima iz realnog sektora koji trpi posljedice, osmišljavamo set različitih mjera kojima ćemo na odgovarajući način pomagati različitim gospodarskim granama”, objasnio je ministar Horvat.


Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakog dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Trenutno stanje širenja koronavirusa u svijetu možete pratiti ovdje.