U Zagrebu kreće novi model naplate odvoza komunalnog otpada

Službene plave vrećice u trgovinama mješovitom robom bit će dostupne sredinom rujna. Ovisno o zapremini vrećice -10, 20 ili 40 litara -, deset vrećica Zagrepčani će plaćati 20, 40 ili 80 kuna

69
[Izvor: Grad Zagreb]

Od 1. listopada u Zagrebu počinje novi model naplate odvoza komunalnog mješovitog otpada. Novi model u skladu s novim Zakonom obuhvaća fiksni i varijabilni dio troška. Obračun varijabilnog troška temelji se na službenim vrećicama koje će se kupovati u trgovinama. Vrećice za plastiku i biootpad nastavit će se dodjeljivati po dosadašnjem načelu.

Službene plave vrećice u trgovinama mješovitom robom bit će dostupne sredinom rujna. Ovisno o zapremini vrećice (10, 20 ili 40 litara), deset vrećica Zagrepčani će plaćati 20, 40 ili 80 kuna. Varijabilni dio troška za pojedinog korisnika usluge ovisit će o broju potrošenih vrećica, a fiksni dio će iznositi 45 kuna za građane i 90 kuna za poduzeća.

“Vrećica je najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate otpada u kojem će svatko od nas platiti samo onoliko koliko mu je potrebno. Fiksni dio, koji će građani dobiti putem računa, pokriva uslugu odvojenog prikupljanja otpada”, objasnio je Vić.

>>Davor Vić: Vrećica je korektiv za poluprazne kante i odsutne stanare

U tijeku je postavljanje podzemnih spremnika u središtu grada. Od potrebnih sto, polovinu će grad postaviti u roku od godinu dana. Za nadzemne spremnike izvan centra grada morat će se pobrinuti sami stanari.

“Što se nas tiče, sve je odrađeno. Tipizirani projekti postoje, timovi su izašli na teren, utvrđene su lokacije. Sami građani preko predstavnika stanara odabiru tvrtke i ugovaraju s njima izradu i postavljanje boksova na površinu. Njima je u interesu da do 1. listopada što više boksova bude na javnim površinama ako je to jedina opcija”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Za one koji spremnike i vrećice ne budu propisno rabili, predviđene su kazne.

“Mi ćemo pokušati utvrditi pojedinačnu odgovornost svaki put. Nije neuobičajena praksa u europskim gradovima koji imaju sličan sustav da se provjeri sadržaj vrećice, da se nađe račun i naplati cijela kazna onome tko je to napravio. Po zakonu, ako ne možemo utvrditi pojedinačnu odgovornost, imamo pravo i moramo kazniti cijelo obračunsko mjesto tako da kaznu rasporedimo po broju stanova i da se to prikaže na računu”, objasnio je gradonačelnik.

Od 1. rujna počela je i edukacijska kampanja za građane. Informacije su dostupne na internetskoj stranici zgvrecice.cistoca.hr te putem telefona 01/6420-889. Od idućeg ponedjeljka građanima će biti dostupan i mobilni kontejner koji će obilaziti sve gradske četvrti.

>>Analiza: Kako se prikuplja komunalni otpad u Zagrebu, Rijeci i Osijeku