Pfizer će u Savskom Marofu proizvoditi sastojke za svoje cjepivo

U Europi Pfizer pokreće dva dodatna pogona koji će biti dio globalne mreže za proizvodnju cjepiva: Grange Castle u Irskoj i Zagreb. Grange Castle proizvodit će mRNK supstanciju, a zagrebački pogon podržavat će proizvodnju sirovina

66
Pfizer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade u četvrtak da će Pfizer u svom pogonu u Savskom Marofu raditi sastojke za cjepivo protiv koronavirusa. Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još 30 ljudi

“Razgovarao sam s čelnim čovjekom Pfizera o razdoblju koje je pred nama. Dobili smo potvrdu da će njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti se u proizvodnju materijala za cjepivo, odnosno DNK predloška za izradu cjepiva Pfizera”, rekao je Plenković.

Riječ je o nekadašnjem pogonu za biološke lijekove koji je Pliva prije desetak godina prodala tvrtki Hospira, a prije nekoliko godina kupio ga je Pfizer.

Plenković je dodao kako je Europska komisija sklopila novi ugovor s Pfizerom za iduću godinu za 900 milijuna doza plus opcionalnih dodatnih 900 milijuna ukupno 1,8 milijardi doza cjepiva od prosinca 2021. do 2023. godine.

Poboljšanja u opskrbnom lancu

Pfizer i BioNTech od prosinca uvode poboljšanja u opskrbnom lancu cjepiva pa proširuju postojeće objekte, dodaju nove dobavljače i pogone za proizvodnju cjepiva. U Europi Pfizer pokreće dva dodatna pogona koji će biti dio globalne mreže za opskrbu cjepivom Pfizer-BioNTecha protiv Covida-19: Grange Castle u Irskoj i Zagreb, što će pridonijeti boljoj opskrbi cjepivom na globalnoj razini.

“Pfizerova tvornica Grange Castle proizvodit će mRNK supstanciju, a zagrebački pogon podržavat će proizvodnju sirovina. S obzirom na opsežan postupak prijenosa tehnologije, razvoj na licu mjesta, ugradnju opreme i regulatorna odobrenja potrebna za lokacije, očekujemo da će oba objekta biti uvedena u mrežu do kraja 2021.”, rekla je Urške Lakner iz Pfizer Adriatica za Večernji list.

Pfizer i BioNTech u Europi također uključuju Thermo Fisher Scientific i Dermapharm koji će  pomagati u formulaciji lijekova, sterilnom punjenju, pakiranju i skladištenju hladnog lanca. Ttvrtke Baxter, Delpharm, Sanofi i Siegfried te još neke će pomagati u sterilnom punjenju, pakiranju i skladištenju hladnog lanca.

Pfizer i BioNTech surađivat će također s tvrtkama Polymun, koja će pomagati pri formulaciji lijekova, i Rentschler Biotech, koja će pomagati u proizvodnji lijekova.

Rezultat toga je da bi sve doze obuhvaćene novim ugovorom s Europskom komisijom trebale biti proizvedene u Europskoj uniji, dodala je Urška Lakner.

Riječ je o dozama postojećeg Pfizer/BioNTechova cjepiva, ali i cjepiva prilagođenog sojevima virusa koji se mogu pojaviti u budućnosti. Početak isporuke prema novom ugovoru predviđen krajem godine.

Pfizer se pokazao kao najučinkovitiji dobavljač

Europska komisija ugovorila je isporuku cjepiva s nekoliko proizvođača, no ocijenila je da se Pfizer pokazao najpouzdanijim u smislu učinkovitosti cjepiva i brzini isporuke ugovorenih doza.

Hrvatska je, navodi Večernji list pozivajući se na neslužbene izvore, ovog puta rezervirala broj doza proporcionalan udjelu hrvatskog stanovništva u ukupnom broju stanovnika Unije (vjerojatno uz oduzimanje broja stanovnika Mađarske koja je odlučila ne sudjelovati).

Hrvatsko stanovništvo u ukupnoj populaciji EU27 čini 0,92 posto pa bi prema toj računici u sklopu ovog ugovora o zajedničkoj nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva Pfizer/BioNTecha, Hrvatska rezervirala 16,5 milijuna doza.

“Prošlog tjedna smo premašili milijun cijepljenih sugrađana prvom dozom cjepivom, a nakon toga ubrzana dinamika se nastavila. S jučerašnjim danom došli smo do ukupnog broja od 1.109.161 cijepljenih jednom dozom. Mislim da ćemo ovom dinamikom sasvim sigurno ostvariti cilj, a to je procjepljivanje 50 do 55 posto stanovništva jednom dozom do 30. lipnja. Još jednom bih pozvao sve građane da se cijepe te zahvalio svima koji rade na programu cijepljenja”, poručio je Andrej Plenković na sjednici Vlade.