Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (ZNK-HGK) predstavila je danas u Zagrebu plan svojih aktivnosti kojima će se baviti tijekom nekoliko sljedećih mjeseci pa sve do kraja ove godine.

Riječ je o nastupima na više festivala i sajmova – od lokalno hrvatskih, kao što su skora Noć knjige, Panonski festival knjige u Osijeku (22. do 26. svibnja) koji je prošle godine privukao desetak tisuća posjetitelja u velikoj dvorani u Gradskom vrtu, Mediteranski festival knjige u Splitu (16.000 posjetitelja 2023.), akcija Knjiga svima i svuda, preko regionalnih sajmova kao što su Sajam knjiga u Sarajevu i Beogradu te nastupi na vodećim nakladničkim i knjižarskim događajima u EU, Sajmu dječje knjige u Bologni, koji se održava sljedećeg tjedna, Interliberu u studenom, u Zagrebu (koji je prošle godine okupio 120-tak tisuća zaljubljenika u čitanje) i, naravno, na najvećem sajmu knjiga u svijetu – onom najesen, u Frankfurtu.

Posluju stabilno

Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore obuhvaća pedesetak tvrtki, kojima je taj status definiran novim zakonom, a cijela branša sastoji se od 160-ak nakladničkih tvrtki koje djeluju u našoj zemlji. Što se tiče poslovanja, hrvatska nakladnička i knjižarska industrija u posljednje vrijeme posluje dosta stabilno, s rastom prihoda od 19 posto u 2023. godini, u odnosu na 2022., kada je taj sektor ostvario ukupne prihode od 160-ak milijuna eura (nešto više od milijarde bivših kuna).

Zanimljivo je, iako imamo sve više hrvatskih knjiga i u digitalnim, elektroničkim izdanjima, to nije utjecalo na prodaju “klasičnih” knjiga. Uz to, stručnjaci iz Zajednice nakladnika i knjižara HGK zamijetili su i da su mlađe generacije manje sklone tekstualnim a više multimedijalnim digitalnim sadržajima, što je izazov kojem tek trebaju doskočiti.

Dječje knjige i ilustracije

katalog izložbe nakladnika

Na Sajmu dječje knjige u Bologni, koji je domaćim izdavačima važan jer daje presjek recentne svjetske produkcije slikovnica, nastupit će 27 nakladnika na posebnom nacionalnom štandu. Predstavit će ukupno 305 svojih naslova (slikovnica, dječjih romana, stripova), a hrvatska izložba dječjih knjiga u Bologni bit će predstavljena i posebnim katalogom. Sajam dječje knjige u Bologni je i sajam ilustratora te je i zbog toga važan za hrvatsku nakladničku industriju i u širem smislu za cijeli naš kulturni i kreativni sektor.

Za dizajn hrvatskog štanda (veličine 32 četvorna metra) u Bologni odgovorna je Vendi Vernić, dobitnica nagrade za mlade ilustratore na bolonjskom sajmu 2018. godine. Ona je napravila vizual za naš štand, a riječ je o hrastu. To drvo bit će slikovno dotjerano “listovima” s radovima hrvatskih ilustratora. Hrast je simbol dugovječnosti i snage, kontinentalne Hrvatske, ali i hrvatske i slavenske mitologije.

Sarajevo i Beograd

Što se tiče sajmova knjiga u regiji, hrvatski nakladnici i knjižari su nakon pandemije od prošle godine počeli opet izlagati i u Sarajevu – ove godine taj sajam se održava od 17. do 22. travnja. Hrvatski štand s knjigama bit će veličine 80 četvornih metara, u dvorani Skenderija. Naši nakladnici u Beogradu nisu nastupili od 2019., no tamo su ove godine.  Ta dva sajma su za našu knjižarsko-nakladničku branšu od strateške važnosti jer je riječ o tržištu s minimalnom jezičnom barijerom.

Uz to, sajam knjiga u Sarajevu je i svojevrsni bosansko-hercegovački “Interliber” – što znači i velika knjižara u kojoj tamošnji poklonici čitanja mogu nabaviti sve što ih zanima, a objavljeno je na hrvatskom jeziku u tekućoj i nekoliko prethodnih godina. To je važno, jer BiH ima relativno slabu mrežu knjižara i jer je dostava knjiga iz Europske unije u zemlje koje su izvan Unije dosta skupa, pa poništava učinak narudžbe putem interneta. Ove godine u Sarajevu će nastupiti šesnaest hrvatskih nakladnika s više od 1200 naslova.

Noć knjige i navike čitanja

Nacionalna manifestacija Noć knjige po trinaesti put održat će se 23. travnja pod sloganom „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“. Riječ je o više od 1.200 programa koji će se održati diljem Hrvatske, uključujući i prodajnu akciju „Knjiga svima i svuda“ tijekom koje će od 23. do 30. travnja knjige biti na velikim popustima u fizičkim knjižarama i online. Kao i prethodnih godina, Noć knjige bit će popraćena s četiri posebne emisije na Hrvatskoj radio televiziji.

Noć knjige

Na otvorenju manifestacije, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, bit će predstavljeno i istraživanje izvedeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 odraslih osoba (starijih od 16), koje će pokazati kakvo je trenutno stanje s navikama čitanja knjiga u našoj zemlji.

Aktivnosti Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske predstavili su Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK; Saša Krnic iz Ibis-grafike, članica ZNK HGK i voditeljica nacionalnog štanda HGK na sajmu u Bologni; Nikica Micevski iz Fokus komunikacija, član Vijeća ZNK i voditelj nacionalnog štanda HGK na sarajevskom sajmu i Mišo Nejašmić iz Superknjižare, član Vijeća ZNK i voditelji manifestacije Noć knjige.