Pred realizacijom izgradnja geotermalne elektrane u Malom Bukovcu

Na dubini od 2345 metara temperatura vode iznosi 142 Celzijeva stupnja što je više nego dovoljno za proizvodnju električne i toplinske energije, potvrdio je Alen Požgaj, direktor javne tvrtke Bukotermal

75
geotermalni izvor potreban za geotermalnu elektranu
Ilustracija Pixaby

U općini Mali Bukovec u Varaždinskoj županiji pred realizacijom je izgradnja geotermalne elektrane snage oko 16 megavata. Za realizaciju projekta ukupno je potrebno oko 50 milijuna eura, a financirat će sredstvima iz fondova Europske unije i državnog proračuna. Cilj je smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.

Otkupljena je glavnina zemljišta i ishodovana je okolišna dozvola. Riječ je o specifičnom projektu jer bi se uz električnu energiju proizvodilo oko 90 megavata toplinske energije kojom će se zagrijavati staklenici i plastenici lokalnih cvjećara.

Njihovi troškovi grijanja su vrlo visoki – za oko 5000 četvornih metara potrebno je godišnje oko 30.000 eura.

“Na dubini od 2345 metara temperatura vode iznosi 142 Celzijeva stupnja što je više nego dovoljno za proizvodnju električne i toplinske energije”, potvrdio je Alen Požgaj, direktor javne tvrtke Bukotermal koja je pokrenula istraživanja. Bukotermal je u vlasništvu Varaždinske županije (85%) i općine Mali Bukovec (15%).

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odobrilo je idejni projekt, Povjerenstvo sada razmatra glavni projekt razvoja i eksploatacije geotermalne energije na polju Lunjkovec – Kutnjak. Čeka se zadnja dozvola prije samog ugovaranja eksploatacije”, rekao je načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković.

“Na području same geotermalne elektrane će biti poslovna zona gdje će cvjećari moći preseliti svoje plastenike ili izgraditi nove staklenike”, pojasnio je Marković.

Polje Lunjkovec – Kutnjak jedan je od potencijalnih geotermalnih izvora evidentiranih u knjizi Energetska tranzicija. Prostire se na površini od 99 kvadratnih kilometara i među najvećim je eksploatacijskim geotermalnim poljima u Hrvatskoj. U dokumentu je ukupno evidentirana 191 bušotina – 121 za proizvodnju električne energije i 70 bušotina za proizvodnju toplinske energije.