Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih tvrtki 17,4 bilijuna dolara

Od kraja ožujka prošle godine do kraja ožujka ove godine tržišna je kapitalizacija 100 najvećih porasla 1.861 milijardu američkih dolara ili 12 posto čime je u potpunosti preokrenut pad iz 2016. godine

201
tržišna kapitalizacija

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih poduzeća najveća je u povijesti i iznosi 17,4 bilijuna američkih dolara, pokazuje poredak konzultantske kuće PwC.

Od kraja ožujka prošle godine do kraja ožujka ove godine tržišna je kapitalizacija 100 najvećih porasla 1.861 milijardu američkih dolara ili 12 posto čime je u potpunosti preokrenut pad iz 2016. godine, dodaje se u izvješću.

Za gotovo 70 posto rasta zaslužna su američka poduzeća zahvaljujući dobrim gospodarskim uvjetima prije i poslije izbora u SAD-u. Europa je uspjela zaustaviti dvije godine pada vrijednosti, ali se njezin udio i dalje razmjerno smanjuje.

Apple na čelu već šestu godinu

Već treću godinu zaredom, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih poduzeća (55 poduzeća) i 63 posto ukupne tržišne kapitalizacije. Apple je ove godine najuspješnija tvrtka (u apsolutnim vrijednostima), povećavši vrijednost za 149 milijardi američkih dolara ili više od 25 posto u usporedbi s 2016.

Rastom slijedi Amazon koji je povećao tržišnu kapitalizaciju za više od 50 posto u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase također su utjecali na rast SAD-a.

Apple već šestu godinu zaredom zadržava svoj vodeći položaj te je ove godine ponovno povećao prednost pred drugoplasiranim Alphabetom, uspjevši udvostručiti razliku u vrijednosti na 175 milijardi američkih dolara u odnosu na 86 milijardi američkih dolara prošle godine.

Alphabet je nakratko bio preoteo primat Appleu u veljači 2016. godine. Izuzetna je i činjenica da je Apple isplatio i više novca svojim dioničarima, odnosno 29 milijardi američkih dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica 2016. godine (42 milijarde USD dodijeljeno je 2015. godine). Alphabet je isplatio samo četiri milijarde američkih dolara u 2016. godini.

Iz tehnološkog sektora tri najveće tvrtke

Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad financijskim sektorom, potvrđujući trajnu privlačnost tehnoloških poduzeća. Tri najveća svjetska poduzeća i dalje su iz tehnološkog sektora: Apple, Alphabet, Microsoft, s  Facebookom koji im je za petama na šestom mjestu. Ti se divovi mogu pohvaliti neusporedivim globalnim dosegom te su promijenili naše živote i način komunikacije i interakcije.

Europska se poduzeća nikada nisu u potpunosti oporavila od financijske krize te su tijekom prošlog desetljeća iskusila nagle poraste, ali i nestabilnosti. Europa je sada zastupljena sa samo 22 poduzeća (9 manje nego 2009. godine odnosno 19 manje nego 2008.), a na nju otpada samo 17 posto sveukupne tržišne kapitalizacije (u odnosu na 36 posto 2008. godine).

Iako je Europa uspjela zaustaviti daljnji pad, vrijednost njezinih poduzeća niža je nego u razdobljima od 2013.-2015. i 2010.-2011. godine.

Ukupna tržišna kapitalizacija Kine/Hong Konga porasla je za 14 posto u odnosu na prošlu godinu te imaju 11 poduzeća na popisu 100 najvećih (nema promjene u odnosu na 2016. godinu) – budući da su kineska tržišta 2016. godine ponovno doživjela napredak.

Uspon kineskih tvrtki

Tencent je ove godine bilo najuspješnije kinesko poduzeće koje je povećalo svoju vrijednost za 42 posto odnosno na 272 milijarde američkih dolara u odnosu na 2016. godinu. Tencent i Alibaba trenutno su na 11. i 12. mjestu te su na rubu ulaska u 10 najvećih svjetskih poduzeća.

“Razlika između najvećih poduzeća SAD-a i ostatka svijeta nastavlja se povećavati. Američka poduzeća iskorištavaju globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija, što je velika razlika u odnosu na društva u Velikoj Britaniji i Europi, koja nastavljaju zaostajati na ljestvici.

Nakon razdoblja stagnacije, kineska su društva ponovno uspješna, a dva među njima, Tencent i Alibaba, na putu su da sljedeće godine uđu na popis 10 najvećih”, kazao je Clifford Tompsett, voditelj Centra za IPO u PwC-u.