U Rafineriji nafte Rijeka postupno pokrenuta proizvodnja nakon remonta

Paralelno uz remont provedeno je i osam investicijskih projekata, vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti. Idući redovni remont planiran je za pet godina

50
Rafinerija u Rijeci
Rafinerija nafte Rijeka [Izvor: Ina.hr]

Po završetku redovitog remonta i realizaciji osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti, započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, priopćeno je iz Ine. Proizvodnja u riječkoj rafinerij prekinuta je u studenom prošle godine, kada je remont počeo.

Redovni remont se zbog kompleksnosti i visokih sigurnosnih rizika nije mogao provesti u okviru Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, odnosno izgradnje DCU postrojenja. No, u sklopu tog projekta odrađen je dio aktivnosti koje su značajno smanjile rizik i trajanje obustave proizvodnje prilikom redovnog remonta.

“Provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, riječka rafinerija je korak bliže dovršetku transformacije u modernu europsku rafineriju, što je jedan od ključnih strateških ciljeva Ine”, navodi se u priopćenju.

Sam remont vrijedan je četrdeset milijuna eura, a u sklopu radova očišćeno je i pregledano više od 800 komada opreme u rafineriji, uz zamjenu četrdeset komada ključne opreme.

Remont je bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza, s obzirom da je zadnji redovni remont odrađen 2019 godine, tumače u Ini. Drugi važan razlog su radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju, što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta.

Paralelno uz remont provedeno je i osam investicijskih projekata, vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti.

Najvažniji investicijski projekti, nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona, poboljšali su energetsku učinkovitost rafinerije, ali i smanjili emisije CO2, tako da je Rafinerija nafte Rijeka, ističu u Ini, postala je energetski učinkovitija i održivija.

“Zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima, Ina je osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije, tako da se naši se kupci nisu susreli s nestašicama goriva. Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji. S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina, u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka”, rekao je Goran Pleše, operativni direktor Rafinerija i marketinga u Ini.