Španjolski Cementos Molins preuzima Calucem za 150 milijuna eura

Sjedište tvrtke Calucem je u Mannheimu, a proizvodni pogon je u Puli. Pulska tvornica proizvodi kalcij-aluminatni cement za posebne namjene. Proizvodni kapacitet je 100.000 tona godišnje, a gotovo sve ide u izvoz

166
Pogon za proizvodnju kalcij-aluminatnig cementa nalazi se u Puli [Izvor: Calucem]

Španjolski proizvođač cementa Cementos Molins preuzeo je od talijanskog private equity fonda Ambienta SGR tvrtku Calucem u čijem je vlasništvu pulska cementara. Prema neslužbenim informacijama transakcija je vrijedna oko 150 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Transakcija bi trebala biti završena u posljednjem kvartalu ove godine, nakon što ju odobre agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Calucem je odgovarajući partner na tržištu, s jasno brendiranim proizvodima i uslugama. To se neće promijeniti nakon preuzimanje jer će Calucem unutar Cementos Molinosa ostati zasebna poslovna jedinica”, rekao je Yuri Bouwhuis, predsjednik Uprave Calucema.

Pulska tvornica proizvodi kalcij-aluminatni cement za posebne namjene: podne proizvode, vatrostalne opeke, ljepila za pločice, smjese za fugiranje, specijalne i građevinske žbuke…

U Europi je svega nekoliko tvornica s takvim proizvodnim asortimanom. Kalcij-aluminatni cement je visoke čvrstoće, a proizvodi se iz sirovine u kojoj je visoki udjel boksita. Otporan je na visoke temperature.

Kapacitet pulske tvornice je 100 tisuća tona godišnje, a gotovo sve ide u izvoz. Izvozi se u više od 60 zemalja.

Sjedište Calucema je u Mannheimu, u Njemačkoj. U Puli je samo proizvodni pogon, a prednost te lokacije je da se nalazi uz more što olakšava transport odnosno izvoz. U Mannheimu se nalazi inovacijski centar, a prodajno-distribucijska mreža pokriva Europu, SAD i Aziju.

Calucem ima oko 180 zaposlenih, od kojih je 138 zaposleno u pulskom pogonu. Tvrtka registrirana u Hrvatskoj lani je ostvarila prihod od 334,5 milijuna kuna. Na stranim tržištima prihodovano je 328 milijuna kuna. Operativna dobit iznosila je gotovo 14 milijuna kuna, a neto marža 4,15 posto.