Tehnološki trendovi u građevinarstvu: Dronovi i autonomni strojevi najprihvaćeniji

Najtraženija softverska rješenja su ona koja omogućavaju praćenje projekata i troškova te planiranje i procjene, a glavni zahtjev prilikom kupnje softvera je da bude jednostavan za korištenje. Ovaj je kriterij tvrtkama važniji od cijene i funkcionalnosti koje softver nudi

812
tehnološki trendovi u građevinarstvu

U travanjskom izdanju Tlocrta pokušali smo dati uvid u digitalnu transformaciju hrvatskog građevinskog sektora. Proces se svodi uglavnom na prihvaćanje Building Information Modelinga, digitalizaciju procesa pribavljanja građevinskih dozvola, umrežavanje katastra te izgradnju ‘pametnih kuća’. Gledano globalno priča je, usprkos općenito niskoj razini digitalne transformacije građevinskog sektora u usporedbi s drugim industrijama, ipak malo naprednija.

Portal Software Connect u rujnu 2017. proveo je istraživanje o primjeni tehnologije i softvera te planovima koje je obuhvatilo 158 malih i srednjih građevinskih tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi (97 posto tvrtki imalo je manje od 500 zaposlenih).

Prema istraživanju 26 posto malih i srednjih građevinskih tvrtki već koristi ili će do 2020. početi koristiti dronove, dok 81 posto ispitanika planira u 2018. povećati ulaganja u tehnologiju. Istraživanje je također pokazalo da su najtraženija softverska rješenja ona koja omogućavaju praćenje projekata i troškova te planiranje i procjene, a glavni zahtjev prilikom kupnje softvera je da bude jednostavan za korištenje. Štoviše, ovaj je kriterij tvrtkama važniji od cijene i funkcionalnosti koje softver nudi.

Osim toga, tvrtke iz građevinskog sektora spremnije su prihvatiti softver u oblaku od tvrtki iz drugih sektora: postotak u građevinskom sektoru je za pet posto veći u odnosu na prosječan rezultat za sve ostale sektore.

Prihvaćenost novih alata

Ako govorimo o prihvaćenosti novih alata, predvodnici su dronovi te autonomni strojevi i oprema.

Gotovo svaka peta (18%) mala i srednja sjevernoamerička građevinska tvrtka već koristi dronove za fotogrametriju i mapiranje. Dronovi znatno smanjuju vrijeme i resurse potrebne za takve zadatke. Gradilište za čiji bi pregled tradicionalnim načinom geodet utrošio mjesec dana, s dronovima se pregleda za nekoliko minuta. To znatno ubrzava proceduru i smanjuje troškove fizičkog rada.

>>Građevinski sektor: Spora digitalizacija guši produktivnost

Goldman Sachs procjenjuje da će građevinska industrija usvojiti upotrebu dronova brže od svih ostalih industrija. Ako pogledamo u budućnost, devet posto ispitanika najavilo je u anketi da će uvesti dronove u svoje poslovanja u iduće tri godine.

Gotovo jednakom brzinom građevinska industrija usvaja robote i autonomne strojeve: 24 posto ispitanika najavilo je da će ih uvesti u svoje poslovanje do 2020. godine. Autonomni strojevi, na primjer stroj za polaganje asfalta, ne zahtijevaju više mnogo ljudskog rada, smanjuju troškove i vrijeme potrebno da se posao obavi. Ali još jedna velika prednost njihove upotrebe je povećanje sigurnosti odnosno spašavanje života na gradilištu. Čak 21,4 posto smrtnih slučajeva u američkom privatnom sektoru desilo se u građevinskoj industriji.

Još prošle godine specijalizirani analitičko-informativni portal za građevinsku industriju Construction Dive uvrstio je virtualnu stvarnost među vodećih deset trendova u građevinskoj industriji. No, usprkos velikim potencijalima – jačanju suradnje, 3D modeliranju i većoj sigurnosti na gradilištu – prihvaćanje ove tehnologije je usporeno, uglavnom zbog relativno visokih troškova.

Samo šest posto ispitanika potvrdilo je da u poslovanju primjenjuje proširenu ili virtualnu stvarnost, dok ih deset posto ovu tehnologiju namjerava početi primjenjivati tijekom iduće tri godine.

Najnižu stopu privaćenosti u anketi imao je 3D ispis. Ovu tehnologiju primjenjuje samo 4 posto malih i srednjih sjevernoameričkih građevinskih poduzeća, a dodatnih sedam posto ju planira usvojiti do 2020. godine.

Ulaganja u tehnologiju

Čak 82 posto poduzeća koja su sudjelovala u istraživanju planira iduće godine u tehnologiju uložiti isti ili veći iznos kao ove godine. Dio novca usmjerit će se u već spomenute tehnologije, ali više od dvije petine ispitanika (41%) najavilo je da planira nadograditi ili kupiti novi softver za upravljanje građevinskim procesima (CMS – Construction Management Software). Inače, CMS softver koristi 56 posto tvrtki koje su sudjelovala u istraživanju.

Kada je riječ o softveru, mali i srednji poduzetnici su vrlo zahtjevni. Većina traži značajke vezane uz praćenje projekta (73%) odnosno troškova (72%) te procjenu projekta (66%). No, funkcionalnost je samo jedan od kriterija prilikom ulaganja u softver. Čak 37 posto ispitanika navodi da im je prilikom kupnje najvažnija jednostavnost pri uporabi. To im je važnije od cijene i funkcionalnosti softvera.

Budući da građevinske tvrtke često trebaju obučiti osoblje i izvođače radova na raspršenim i brojnim terenskim lokacijama, od ključne je važnosti da ljude mogu brzo istrenirati za upotrebu svih tehnologija koje koriste u svojim operacijama.

Međutim, čak i kada građevinske tvrtke ulažu u nove tehnologije, često se suočavaju s problemima koji koče njihovu širu prihvaćenost unutar kompanije.

Najčešći izazovi pri uvođenju novih tehnologija

Najčešći izazovi s kojima se suočavaju su:

Nedovoljna predanost održavanju resursa: Prilikom inicijalnog ulaganja u tehnologiju građevinske tvrtke ne predvide održiv i dugoročan proračun za upravljanje i ažuriranje tehnologije te osposobljavanje osoblja. Zbog toga je povrat na investiciju (ROI) niži od očekivanja , a tvrtke ne ostaju usredotočene na proces.

Neprihvaćanje novih alata od strane osoblja: Iako uprava primjeni novih tehnologija daje visoki prioritet, osoblje na terenu često nije dovoljno istrenirano za primjenu novih alata. Čak i ako su osposobljeni, radnici mogu zanemariti alate u korist svojih tradicionalnih metoda rada. Građevinski radnici trebaju jednostavne tehnološke late kako bi premostili jaz.

Nekompatibilnost s naslijeđenim sustavom: Građevinske tvrtke često imaju ustaljene procedure planiranja, modeliranja i upravljanja, a njihovi naslijeđeni sustavi nisu uvijek kompatibilni s novim integracijama. Zbog toga implementacija novih alata može biti odgađana do trenutka u kojem će zamjena naslijeđenih alata imati smisla.

Softver u oblaku i mobilne aplikacije

Studija britanske tvrtke BRE Academy iz 2016. pokazuje da ima razloga za zabrinutost zbog velikog jaza u usvajanju digitalnih vještina. Ispitanici su tada ocijenili da upravljačkih vještina nedostaje i na industrijskoj i na operativno razini. Više od dvije trećine ispitanika BRE-ove studije smatralo je da institucije trebaju učiniti više na promicanju tehničkih i digitalnih aspekata industrije. Jasno je da će u narednim godinama zapošljavanje radnika s visokom razinom digitalnih vještina činiti glavnu razliku među građevinskim tvrtkama.

Istraživanje Software Connecta pokazalo je da su građevinske tvrtke prilično otvorena prema softveru u oblaku. U odnosu na druge industrije postotak poduzeća koja su spremna prebaciti poslovanje u oblak je za pet posto veći. Razlog bi mogao terenski rad i potreba za mobilnim tehnologijama.

Da se njihovo poslovanje barem “ponekad” oslanja na mobilne aplikacije potvrdilo je 58 posto ispitanika. Kako ga koriste? Istraživanje tvrtke Sage pokazalo je da je najčešće riječ dnevnim izvještajima s terena, podacima o klijentima i poslovima, upravljanju dokumentima, izvještajima o troškovima i dnevnim rasporedima.

Building Information Modeling

BIM softver koristi 51 posto ispitanika, ali 59 posto korisnika njime nije oduševljeno. U nekim slučajevima nezadovoljstvo se vjerojatno temeljiti na nedostatku želje da se primjene BIM alati i potakne široka primjena u cijelom poduzeću. Izvješće tvrtke McGraw-Hill o građevinskom sektoru pokazuje da BIM pridonosi povratu na investiciju. Prema njihovim statistikama samo 13 posto korisnika BIM-a pokazalo je predanost novom softveru, ali čak 65 posto njih ostvarilo je ROI veći od 25 posto, dok je među onima manje predanima takav povrat ostvarila tek petina. U BIM-u manje predanoj skupini dvije trećine poduzeća imalo je negativne ili vrlo niske povrate na ulaganje u BIM-a.

Software Connect je istraživanje proveo u rujnu 2017. godine. U istraživanju je sudjelovalo 158 osoba koje se profesionalno bave građevinarstvom iz malih i srednjih sjevernoameričkih tvrtki. Većina ispitanika je iz SAD-a, a više od 97 posto tvrtki ima manje od 500 zaposlenih.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od 25. lipnja 2018. (br. 4035) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.