Tomašević: Prioritet je rušenje kuća koje ugrožavaju susjedne objekte

Na zagrebačkom području prioritet je rušenje u potresu oštećenih kuća koje ugrožavaju objekte oko sebe, a važna novina je mogućnost isplata predujma u punom iznosu ako se građani odluče za samoobnovu, istaknuo je gradonačelnik Zagreba

35
[Izvor: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine]

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sastao se u srijedu s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem. Tema je, naravno, bila kako ubrzati obnovu nakon potresa. Na zagrebačkom području prioritet je uklanjanje ruševnih kuća u Čučerju.

Ministar Bačić istaknuo je kako je nova verzija zakona “već” objavljena u eSavjetovanju. Uvjeren je kako će novi zakon ubrzati obnovu – ne samo javnih zgrada, nego i privatnih objekata.

“Dogovorili smo se kako ćemo uspostaviti redovne dvotjedna sastanke na kojima ćemo pratiti dinamiku svakog pojedinog segmenta zagrebačke obnove”, rekao je Bačić.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je najvažnije ukloniti ruševne obiteljske kuće u podsljemenskoj zoni koje su opasne za susjedne objekte. “Te kuće nisu srušene iako je prošlo gotovo tri godine od potres, ne samo u Čučerju, iako ih je tamo dosta”, rekao je gradonačelnik.

Razgovaralo se i o korištenju sredstava iz Fonda za solidarnost.

“Ukupno je na zagrebačkom potresu osigurano 863 milijuna eura. Grad Zagreb je najveći konzument tih sredstava. Prema stanju ugovorenih radova na razini je oko 195 do 200 milijuna eura”, rekao je ministar Bačić.

“Razmijenili smo podatke o tome što je realno da se potroši u gradu Zagrebu iz Fonda solidarnosti do kraja roka”, rekao je pak gradonačelnik Tomašević.

U ovom trenutku u Zagrebu je izdano oko 160 rješenja za zamjenske kuće i ugovorena su sva rušenja. Ministar Bačić procjenjuje kako bi se – opet “već” – s narudžbama prvih radova moglo krenuti u proljeće: “U trećem, četvrtom i petom mjesecu trebali bismo početi ozbiljne radove na izgradnji zamjenskih kuća u Zagrebu”.

Važna izmjena je i isplata predujma u punom iznosu za samoobnovu – o tome je govorila i gradonačelnica Petrinje pozivajući građane da krenu u samoobnovu.

“Mislim da će to ubrzati stvar i da je to dobro”, zaključio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.