Deset vodećih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj po prihodima u 2022.

Kamgrad je i ove godine predvodnik na listi vodećih građevinskih kompanija u Hrvatskoj rangiranih po ostvarenim prihodima u 2022. godini. U odnosi na 2021. iz Top 10. ispali su China Road and Bridge Corporation i Bouygues Travaux Publics., a nove tvrtke na listi su KT – Kinetics Technology i Cengiz Insaat Sanayi.

244
deset vodećih građevinskih tvrtki
[foto: Točka Na I Media]

Prošla, 2022. godina bila je relativno dobra za hrvatski građevinski sektor. Usprkos problemima, prvenstveno nedostatka radne snage, problema u logističkim lancima i porasta cijena građevinskih materijala, zahvaljujući obnovi nakon potresa te projektima financiranim iz fondova Europske unije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, posla je bilo i još uvijek ima, piše časopis Mineral&Gradnja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj godini izdano je 11.165 odobrenja za građenje, što je 5,8 posto više nego u 2021. godini, dok je procijenjena vrijednost radova na temelju izdanih dozvola porasla u odnosu na prethodnu godinu za 35,4 posto, na 43,2 milijarde kuna (oko 5,73 milijarde eura). Obujam građevinskih radova bio je 4 posto veći u usporedbi s 2021. godinom.

Pozitivni trendovi se nastavljaju: prema posljednjim podacima broj izdanih građevinskih dozvola u prvih šest mjeseci je 3,3 posto veći u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, a predviđena vrijednost radova veća je za 32,7 posto. Prema podacima HNB-a, poslovni optimizam u građevinarstvu je iznad dugoročnog prosjeka, iako privremeni podaci na tromjesečnoj razini ukazuju na usporavanje građevinskih aktivnosti:.

Časopis Mineral&Gradnja analizirao je deset vodećih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj prema ostvarenim ukupnim prihodima. Ako kao kriterij uzmemo listu prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, to su Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, Kamgrad, Strabag, Radnik, BINA – Istra, Inter S.T.E.E.L., GP Krk, Dalekovod i GIP Pionir.

No, kao i prethodnih godina, u analizi su se fokusirali na tvrtke kojima je građevinarstvo primarna djelatnost, pa su isključili Hrvatske autoceste i BINA – Istru, tvrtke koje se bave održavanjem i upravljanjem autocesta, te Hrvatske ceste koje su specifične jer se bave održavanjem državnih cesta. Iz analize su isključili i tvrtke Inter S.T.E.E.L., koja se primarno bavi proizvodnjom i prodajom građevinskog željeza, te Brodometalurgiju koja je specijalizirana za trgovinu tehničkim robama, građevinskim materijalom, čelikom i čeličnim proizvodima, energetskom opremom, elektromaterijalom, materijalom za kanalizaciju, vodoopskrbu i odvodnju.

Top 10 predvode Kamgrad, Strabag i Radnik

Prema takvoj pročišćenoj listi deset vodećih građevinskih kompanija u Hrvatskoj po ostvarenim prihodima u 2022. su:

  1. Kamgrad
  2. Strabag
  3. Radnik
  4. GP Krk
  5. Dalekovod
  6. GIP Pionir
  7. KT – Kinetics Technology
  8. ING-GRAD
  9. Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret i
  10. Osijek – Koteks.

Deset vodećih građevinskih kompanija u Hrvatskoj u 2022. ostvarilo je ukupan prihod od 7,65 milijardi kuna, što je 3,65 posto manje nego prethodne godine.

Rang lista 100 najvećih tvrtki građevinskog sektora u Hrvatskoj po kriteriju registrirane djelatnosti (NKD PODRUČJE F – GRAĐEVINARSTVO) i ostvarenog ukupnog prihoda u 2022. godini objavljena je u rujanskom izdanju časopisa Mineral&Gradnja.

Kamgrad

Kamgrad je i ove godine na vrhu ljestvice. U 2022. tvrtka je prihodovala 1,47 milijardi kuna. Usprkos padu prihoda za 16 posto zadržao je prvo mjesto, s prednošću od gotovo 80 milijuna kuna ispred prvog pratitelja. Dobit Kamgrada u 2022. je više nego prepolovljena u odnosu na 2021. i iznosi 50,45 milijuna kuna.

Najznačajniji aktivni projekti tvrtke Kamgrad su izgradnja KBC-a Rijeka, izgradnja novog turističkog resorta u Savudriji, izgradnja Grand hotela View na Braču, poslovne zgrade GTC Matrix (objekt C) i poslovne zgrade EL-TO u Zagrebu te stambenog kompleksa RIO-Kantrida u Rijeci.

Tvrtka je fokusirana na visokogradnju. Osim u Hrvatskoj lani su završavali izgradnju stambenih objekata Torpagatan u Göteborgu, u Švedskoj. To je objekt vrijedan 188,5 milijuna kuna za švedskog investitora koji je uspješno realiziran sredinom prošle godine. Ali poslovanje u Švedskoj rezultiralo je značajnim gubitkom u tri posljednje godine, tako da je Uprava odlučila ispoštovati postojeće ugovore, ali neće ulaziti u nove projekte.

U financijskom izvješću za 2022. navodi se da Kamgrad ima potpisane ugovore dostatne da ostvari planirane prihode u 2023. te više od 30 posto planiranih prihoda za 2024. Osim visokogradnje, kao core businessa, Kamgrad je u 2021. ugovorio poslove aglomeracije i niskogradnje.

Strabag

S prihodom od 1,39 milijardi kuna Strabag d.o.o. je napredovao s trećeg na drugo mjesto. Prihode su povećali za 37,68 posto, a dobit za 41,12 posto, na 42,66 milijuna kuna. Tvrtka je dio austrijsko-njemačke građevinske korporacije koja djeluje u svim područjima građevinske industrije i posluje širom svijeta.

U 2022. Strabag d.o.o. završio je izgradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, što je bio ugovor vrijedan 478,3 milijuna kuna bez PDV-a. Bili u angažirani i na izgradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe Zadar-Bokanjac, aglomeraciji Kaštela te na nizu projekata u cestogradnji na državnim i županijskim prometnicama, među kojima je i obilaznica Omiša.

Radnik Križevci

Sa sedmog mjesta u 2021. na treće u 2022. probio se križevački Radnik s prihodom od 933,89 milijuna kuna. U 2022. godini Radnik je ostvario neto dobit od 42,22 milijuna kuna, što je povećanje za 16,7 posto, dok su prihode povećali za 55,6 posto.

Pokrivaju visokogradnju, niskogradnju, hidrogradnju i druge dijelova građevinarstva. Među aktualnim projektima su radovi na aglomeracijama Križevci (u suradnji sa Zagorje gradnjom) i Koprivnica. Među aktualnim projektima su i izgradnja obrtničke i osnovne škole u Koprivnici, te hotela Junona u Varaždinskim Toplicama.

GP Krk

GP Krk je 2022. završio s prihodom od 778,64 milijuna kuna uz neto dobit od 15,39 milijuna kuna. Prihode su povećali za 12,45 posto, dok je dobit manja za 15,62 posto. U odnosu na prethodnu godinu, napredovali su s petog na četvrto mjesto.

GP Krk je jedan od izvođača radova na državnoj cesti 403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, a vrijednost projekta iznosi 456,3 milijuna kuna. Također sudjeluju i u obnovi od potresa Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, na izgradnji logističkog centra Plodine Kukuljanovo, drugoj cijevi tunela Učka, sustavu odvodnje sanitarnih voda aglomeracije Rijeka i nizu manjih projekata.

Imaju ugovorene, a nerealizirane poslove vrijedne oko 200 milijuna eura, s rokom realizacije od prosječno 2 godine. Tvrtka je u vlasništvu sadašnjih i bivših zaposlenika.

Dalekovod

Dalekovod je u 2022. ukupno prihodovao 769,88 milijuna kuna, što predstavlja znatan pad u odnosu na prethodnu godinu kada su prihodi iznosili milijardu i 25 milijuna kuna. To je donijelo i pad s drugog na peto mjesto ljestvice. Neto dobit u 2022. iznosi tek 2,38 milijuna kuna, naspram lanjskih 12,7 milijuna kuna. Tvrtka je specijalizirana za gradnju dalekovoda, a glavne poslove ugovara na području Skandinavije. Aktivna je i u izgradnji željezničke infrastrukture.

Dalekovod d.d. je vodeća tvrtka unutar istoimene grupacije koju čini 16 povezanih tvrtki. Tijekom četvrtog tromjesečja 2021. godine došlo je do rasta dospjelih odnosno nereguliranih obveza prema financijskim vjerovnicima s osnove tražbina nastalih u predstečajnoj nagodbi koje su na dan 31. prosinca iznosile preko 115 milijuna kuna s osnove glavnice i kamata. Zato je Glavna skupština Društva Dalekovod d.d. u lipnju 2021. donijela odluku o dokapitalizaciji. Proces je uspješno okončan u siječnju prošle godine i temeljni kapital povećan je za 410 milijuna kuna.

GIP Pionir

Već treću godinu zaredom GIP Pionir drži šesto mjesto na ljestvici. Tvrtka je fokusirana na stanogradnju, a u 2022. prihodovala je 765,72 milijuna kuna uz neto dobit od 22,66 milijuna kuna. U usporedbi s prethodnom godinom, prihodi su povećani za 20 posto, dok je neto dobit manja za 36 posto.

KT – Kinetics Technology S.p.A.

Na sedmom mjestu je nova tvrtka na listi – KT – Kinetics Technology. KT je talijanska tvrtka, visoko specijalizirani EPC (inženjering, nabava, izgradnja) izvođač u rafinerijskoj industriji i međunarodni lider u inženjeringu postrojenja, prvenstveno u sektoru ugljikovodika (gnojiva, rafiniranja nafte i plina). U Hrvatskoj ih je angažirala INA na izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji. Vrijednost tog ugovora premašuje 3,3 milijarde kuna. U 2022. KT – Kinetics Technology je u Hrvatskoj prihodovao 684,33 milijuna kuna, uz neto dobit od 12,73 milijuna kuna.

ING-GRAD

Nakon što se 2021. vratio među prvih 10, u 2022. zagrebački ING-GRAD napravio je mali iskorak prema vrhu – sada je osmi. U prošloj godini tvrtka je prihodovala 621,07 milijuna kuna uz neto dobit od 44,76 milijuna kuna. Prihode su povećali za 40 posto, a dobit je ostala na sličnoj razini – manja je za 6,63 posto.

Tvrtka ING-GRAD angažirana je na nizu projekata sanacije, restauracije i konzervacije spomeničke i kulturne baštine u svim dijelovima Hrvatske. Značajan segment poslovanja je i gradnja poslovnih objekata, a ING-GRAD je aktivan i u nizu energetskih projekata uključujući izgradnju vjetroelektrana, elektrana na bio pogon, termoelektrana, izgradnju i rekonstrukciju plinske mreže i drugih.

Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret

Turska građevinska tvrtka Cengiz Insaat, dio velikog turskog konglomerata, angažirana je na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica. Projekt je vrijedan 2 milijarde i 418 milijuna kuna (bez PDV-a). U 2022. tvrtka je u Hrvatskoj prihodovala 521,85 milijuna kuna, uz gubitak od 89,43 milijuna kuna. Cengiz je jedini „gubitaš” na listi.

Osijek-Koteks

Tvrtka Osijek-Koteks, lani na devetom, ove godine na desetom mjestu. Tvrtka je uglavnom usredotočena na izgradnju prometne i vodoprivredne infrastrukture, a raspolaže i vlastitim tvornicama betona u Osijeku i Štitaru te asfaltnom bazom u Našicama. U 2022. prihodovali su 497,40 milijuna kuna uz neto dobit od 27,35 milijuna kuna. U usporedbi s 2021., prihodi su manji za 4,88 posto, a dobit za 41,85 posto.


 

Cijeli tekst objavljen je u časopisu Mineral&Gradnja br. 152 (04/2023), autor: Tihomir Dokonal. Sva prava pridržana @Mineral&Gradnja