Prvo europsko tržište za prekogranične akvizicije malih i srednjih poduzeća

Zbog starenja stanovništva očekuje da će u sljedećem desetljeću veliki broj poduzetnika provesti postupak prijenosa vlasništva kako bi osigurali kontinuitet poslovanja. Cilj digitalne platforme je spajati prodavače i kupce poduzeća potičući akvizicije i rast SME sektora

110
TRANSEO
Jean-Pierre Di Bartolomeo, predsjednik udruge TRANSEO

TRANSEO – Europsko udruženje za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća, pokrenulo je TRANSEO tržište (TRANSEO Marketplace), međunarodnu platformu koja spaja potencijalne kupce i prodavatelje u segmentu malih i srednjih poduzeća.

Platforma je pokrenuta u suradnji s Ministarstvom gospodarstva Luksemburga, Gospodarskom komorom Luksemburga, SOWACCESSom (SOWALFIN Group) i Valonskom vladom (Belgija) u četvrtak, prilikom održavanje 5. Europskog samita o prijenosu poslovanja malih i srednjih poduzeća.

Cilj je pružiti online mjesto susreta prodavača i kupaca poduzeća (profile na platformu postavljaju stručnjaci), potičući akvizicije i rast malih i srednjih poduzeća na međunarodnoj razini. To će pridonijeti smanjenju netransparentnosti i rascjepkanosti europskog tržišta, te, nadaju se pokretači platforme, potaknuti bolju dugoročnu suradnju između država članica EU.

Platformu može konzultirati svatko, ali samo članovi TRANSEO-a mogu ažurirati profile, bez obzira je li riječ o prodavaču ili kupcu. Nakon što TRANSEO potvrdi profil, objavljuje ga online, a član ga je obvezan redovito obnavljati kako bi se osigurala kvalitetna baza podataka s ažuriranim informacijama. S druge strane, zainteresirane osobe ispunjavaju obrazac koji će biti poslan vlasniku profila.

Upućivanje na neiskorištene prilike koje su dostupne prodavačima i kupcima poduzeća dolazi u ključnom trenutku za Stari kontinent: utjecaj starenja stanovništva na naše gospodarstvo svima je jasno vidljivo, stoga se očekuje da će u sljedećem desetljeću veliki broj poduzetnika provesti postupak prijenosa vlasništva/poslovanja kako bi osigurali kontinuitet postojećih poduzeća. Omogućivši da se pravi ljudi pronađu u pravom trenutku, TRANSEO ovim putem sve potencijale interneta stavlja u korist prekograničnih akvizicija malih i srednjih poduzeća i omogućava ubrzanje rasta država članica EU-a.

“Europa treba više radnih mjesta, više rasta i više mogućnosti. Prijenos poslovanja može pridonijeti tome boljim očuvanjem postojećih poduzeća, a provedba kampanja za podizanje svijesti o tome je stoga presudna”, poručila je Elżbieta Bieńkowska, europska povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća.

“Potrebna nam je jednostavnija regulativa s više podrške, kao i prilagodljivo oporezivanje prijenosa vlasništva odnosno poslovanja. Drugi dio rješenja leži u učinkovitim tržištima za kupce i prodavače poduzeća, zajedno s kvalitetnim savjetima i mentorstvom tijekom čitavog procesa. Konačno, prikladni financijski sustavi za preuzimanje također su bitni. U tu svrhu, države članice moraju se baviti pitanjem prijenosa poslovanja i izraditi odgovarajuće akcijske planove. Stoga je lansiranje TRANSEO tržišta za poticanje prekograničnih akvizicija malih i srednjih poduzeća izvrsna vijest. Ovo je vrlo dobar primjer kako projekti koje podržava EU mogu postati održivi ako imaju predane partnere koji im pomažu napredovati”, rekla je europska povjerenica Elżbieta Bieńkowska.

Predsjednik udruge TRANSEO Jean-Pierre Di Bartolomeo istaknuo je da je TRANSEO u gotovo 10 godina postojanja ostvario ambiciozno postavljene ciljeve: od poticanja razmjene dobre prakse između svojih 50 članova u 16 zemalja, preko pozicioniranja Europskog samita o prijenosu poslovanja malih i srednjih poduzeća kao globalno poznate manifestacije sa stručnjacima za prijenos poslovanja iz cijelog svijeta, do toga da su  postali referencom za institucije EU-a. “Ponosni smo što smo došli do nove prekretnice i veselimo se širenju ovog tržišta na mala i srednja poduzeća u EU-u koja se žele proširiti  stjecanjem podzeća u drugoj zemlji”, rekao je predsjednik TRANSEO-a.

Hrvatski predstavnik – CEPOR

Predstavnik Hrvatske u TRANSEO udruženju je CEPOR Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. CEPOR je neovisni policy centar koji se bavi problematikom malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Osnovan je 2001. na temelju sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Instituta Otvoreno društvo Hrvatska.

Misija CEPOR-a je utjecati na javno-političko okruženje naglašavajući ulogu poduzetništva te malih i srednjih poduzeća na razvoj gospodarstva Hrvatske. CEPOR želi doprinijeti oblikovanju poduzetničke kulture te stvaranju poticajnog institucionalnog i regulatornog okvira za poduzetničko djelovanje.

U sklopu CEPOR-a djeluje Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja (CEPRA) – informativni, savjetodavni i edukativni centar usmjeren na pružanje podrške obiteljskim i drugim malim i srednjim poduzećima u području prijenosa poslovanja i drugih specifičnih izazova vezanih uz upravljanje obiteljskim poduzećima.