Tržišna kapitalizacija Tesle prvi put premašila 100 mlrd dolara

Rast bi mogao donijeti veliku zaradu izvršnom direktoru Elonu Musku. Naime, 2018. Upravni odbor i dioničari prihvatili su kompenzacijski plan koji Musku, ako ostvari određene rezultate, omogućava da kroz opcije zaradi u idućih deset godina više od 55 milijardi dolara

71
tržišna kapitalizacija Tesle

Tesla je na početku trgovanja u srijedu prvi put probila granicu od 100 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Vrijednost dionica kompanije u srijedu je porasla više od 7 posto, podigavši tržišnu kapitalizaciju nadomak 106 milijardi dolara.

Rast bi mogao donijeti veliku zaradu izvršnom direktoru Elonu Musku. Naime, 2018. Upravni odbor i dioničari prihvatili su kompenzacijski plan koji Musku omogućava da kroz opcije zaradi u idućih deset godina više od 55 milijardi dolara. Prvu tranšu u opcijama vrijednu najmanje 346 milijuna dolara Musk će zaraditi ako tržišna kapitalizacija kompanije ostane iznad 100 milijardi dolara.

Musk trenutno ne prima plaću, iako je vlasnik oko 20 posto tvrtke.

Kako bi mu prva tranša bila isplaćena, tržišna kapitalizacija tvrtke mora ostati iznad 100 milijardi dolara dovoljno dugo da 30-dnevni i šestomjesečni prosjek bude iznad te granice, navodi se u prijavi regulatoru. Osim toga, kompanija mora ostvariti planirani godišnji prihod i EBITDA.

To znači da Tesla u financijskom izvješću za četvrto tromjesečju mora potvrditi prihode od najmanje 20 milijardi eura ili EBITDA (umanjenu za vrijednost kompenzacije na temelju dionica) od 1,5 milijardi dolara. Dodatni uvjet je da sud potvrdi kompenzacijski plan.

Naime, dioničar Richard Tornetta podigao je tužbu protiv Muska i članova Upravnog odbora na sudu u Delawareu jer smatra da je dogovorena nagrada prekomjerna te da odluka Upravnog odbora predstavlja kršenje povjerenja dioničara.

S tržišnom kapitalizacijom od 103 milijarde dolara Tesla je premašila ukupnu tržišnu kapitalizaciju General Motorsa i Forda.

U 2020. rast vrijednosti dionice 30 posto

Vrijednost dionicama Tesle u 2020. porasla je više od 30 posto. Rast je počeo nakon što kompanija 23. listopada prošle godine izvijestila o rezultatima u trećem tromjesečju. Tog dana dionice su trgovanje završile na 250 dolara, a rezultati su objavljeni nakon završetka trgovanja. Nakon objave iznenađujuće dobiti, vrijednost dionica u produženom trgovanju skočila je na gotovo 300 dolara.

Rast se nastavio zahvaljujući ulasku na kinesko tržište i podacima o isporukama u četvrtom tromjesečju koji su premašili očekivanja Wall Streeta.

>>Tesla je u prednosti pred svim ostalim proizvođačima automobila u tri ključne kategorije

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2010. uložili u IPO kompanije Tesla

Tesla je tvornicu u Šangaju otvorila prije nego što ja planirala i krajem 2019. godine počela je s isporukama svog Modela 3. U izvješćima se navodi da je proizvodnju u šangajskoj tvornici podigla iznad tisuću vozila tjedno.

Dobro napreduje i realizacija planova o izgradnji četvrte tvornice u Njemačkoj, iako je tvrtka suočena s otporom na lokalnoj razini zbog zabrinutosti oko zaštite okoliša.

Početkom ove godine Tesla je također impresionirala ulagače podacima o isporukama u četvrtom tromjesečju. Kompanija je izvijestila da je u posljednjem tromjesečju isporučila 112 tisuća vozila, što je ukupne isporuke u 2019. podiglo na 367.500 vozila. To je 50-postotni rast u odnosu na prethodnu, 2018. godinu.

Poslovni rezultati u četvrtom tromjesečju trebali bi biti objavljeni nakon zatvaranja Burze 29. siječnja.