Tržnice ponovo rade, s manjim kapacitetom

Moramo osigurati da život ide dalje, iako je to s epidemiološke strane dodatni rizik. Ako se svi budu dosljedno držali uputa, rizik od širenja zaraze svest ćemo na minimum, rekao je Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite

121
tržnice
[Image by ikon from Pixabay]

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite na konferneciji za medije u srijedu, 8. travnja,  rekao je da su svi županijski stožeri civilne zaštite potvrdili da su tržnice spremne za rad pod propisnim uvjetima u vrijeme epidemije te da će odluka o radu tržnica biti potpisana do kraja dana, što znači da će štandovi na  tržnicama u četvrtak raditi.

Odlučeno je također da se zbog Uskršnjih blagdana u sljedeća tri dana – četvrtak, petak i subotu – dopusti rad trgovina prehrambenim namirnicama od 7 do 20 sati.


Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je da bi se uskoro mogle otvoriti tržnice. O tome se razgovara s lokalnim stožerima civilne zaštite. Prodaja na otvorenim dijelovima počet će nakon što svaka tržnica ispuni stroge uvjete za rad u okolnostima epidemije, a provođenje mjere fizičke udaljenosti nadzirat će zaštitari. Tržnice su zatvorene 22. ožujka.

“Ovo nije popuštanje. Moramo osigurati da život ide dalje, iako je to s epidemiološke strane dodatni rizik. Ako se svi budu dosljedno držali uputa, rizik od širenja zaraze svest ćemo na minimum“, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na snazi je već odluka kojom je dopušten rad specijaliziranim trgovinama i kioscima za prodaju mesa, ribe, mliječnih proizvoda i ostalih prehrambenih proizvoda u sklopu tržnica. Sada bi se trebali osigurati uvjeti da se u zatvorenim dijelovima tržnica otvore prostori za prodaju voća, povrće, mliječnih proizvoda i ribe. Svi načelnici županijskih stožera civilne zaštite dobili su upute o epidemiološkim zahtjevima koje treba ispuniti da bi se tržnice pripremile za prihvat robe i prodaju.

Tržnice će biti otvorene nakon što načelnici potvrde da su navedeni uvjeti ispunjeni, rekao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Očekuje se da će se to desiti u roku od nekoliko dana, s obzirom na to da je dio priprema već odrađen prilikom otvaranja specijaliziranih trgovina.

Ograđen prostor i smanjen broj klupa

Osim tržnica u zatvorenom prostoru, zatvorena tržnica podrazumijeva da postoji fizička ograda kako bi se mogao kontrolirati ulazak i izlazak kupaca. Broj kupaca koji se istovremeno nalaze na tržištu ograničen je proporcionalno površini tržnice, kao i broj klupa i prodavača koji će biti znatno manji u usporedbi s uobičajenim uvjetima, možda čak i za dvije trećine, kako bi se osigurao razmak između klupa i kupaca.

Za organizaciju rada tržnica odgovorni su stožeri civilne zaštite regionalne i lokalne uprave i samouprave te pravne osobe koje upravljaju tržnicama. Na nekim tržnicama ulaz i izlaz kontroliraju pripadnici civilne zaštite, na nekima su angažirane zaštitarske tvrtke, ali bitno je da to čine ljudi koji imaju kvalitetne upute kako to treba raditi, rekao je Trut.

Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Ureda za gospodarstvo, tvrdi da su zagrebačke tržnice spremne za otvaranje. “Nadamo se da će odluka o otvaranju tržnica biti donesena što prije. Poduzete su sve mjere, uključujući pripremu ribarnica na Dolcu, Trešnjevci i Utrinama na kojima su postavljene pregrade od pleksiglasa kako bi se izolirali prodavatelji.”

Zagreb otvorio online tržnicu, priprema drive-in

Zagreb je prošlog tjedna otvorio i online tržnicu na kojoj svoje proizvode nudi 105 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je jako dobro prihvaćeno kod građana. Priprema se i otvaranje drive-in tržnice na Zelenoj tržnici na Žitnjaku. Prostor je uređen tako da prodavači budu na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih, a kupci će ulaziti na tržnicu automobilom i neće izlaziti iz vozila kako bi se izbjegao bliski kontakt s prodavačima.

Ostale zagrebačke tržnice radit će sukladno uputama epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Ako bude previše zainteresiranih prodavača, morat ćemo ih rotirati po danima”, rekla je Mirka Jozić. “Možda će kumicama koje prodaju mliječne proizvode odgovarati da ne dolaze baš svaki dan. Pokušat ćemo se dogovoriti sa svima koji žele prodavati.”

Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb, rekao je kako bi prednost trebali imati registrirani OPG-ovi i tvrtke koje imaju certifikat Udruge hrvatskih tržnica, a njih u Zagrebu ima sedamdesetak.

U Varaždinu rade robne trgovine i Mliječna hiža, a priprema se otvaranje štandova s voćem i povrćem.

“Osim punktova s dezinfekcijskim sredstvima i kontroliranog ulaza, smanjit ćemo broj klupa za oko 30 posto”, rekao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin.

Mjere za tržnice strože su od onih za trgovačke centre

Vlasnici OPG-ova pozdravljaju svaku odluku koja će im omogućiti da plasiraju svoje proizvode kupcima, kaže Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG-a Život iz Osijeka, ali ističe kako su mjere propisane za tržnice mnogo strože od onih koje se primjenjuju u trgovačkim centrima i trgovinama.

“Na žalost, ova mjera najvećem broju OPG-ova u Hrvatskoj neće mnogo pomoći. OPG-ovi su oštećeni već samim zatvaranjem tržnica, a ova situacija je razgolitila sve probleme hrvatske poljoprivrede. Dodatni problem su propusnice”, upozorava Margeta.

“Prije godinu dana upozorili smo da, ako se dogodi nekakva neplanirana situacija i ako dođe do zatvaranja granice i problema u opskrbi, da će Hrvatska zbog male proizvodnje hrane i prehrambene ovisnosti biti u velikom problemu. Bili smo neozbiljno shvaćeni, čak ismijani. No , ni sami nismo očekivali da će tako brzo doći upravo do takve situacije. Tek sada se shvaća koliko je važan hrvatski proizvod, hrvatska poljoprivreda i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva.”

U Hrvatskoj ima oko 70 tisuća OPG-ova, a oko 15 tisuća ih djeluje u sustavu zelenih tržnica koje funkcioniraju na području gradova i općina.

Problemi s propusnicama

“Uvažavajući sve mjere koje su neophodne za zaštitu zdravlja, trebalo bi voditi računa o specifičnosti poljoprivredne proizvodnje i prilagoditi režim izdavanja propusnica potrebama na terenu”, kaže Margeta. “Poljoprivrednici ne mogu odgoditi proizvodnju na nekoliko dana zato što nemate dovoljno ljudi. Ako trebate pet ljudi da obavite posao, a samo jedan ili eventualno dvoje ima propusnice, to nije dovoljno.”

Za izdavanje propusnica za OPG-ove nadležno je Ministarstvo poljoprivrede koje preko svojih savjetodavnih organizacije izdaje propusnice. Svi koji proizvode i koji trebaju svoj proizvod plasirati putem tržnica, dobit će elektroničku propusnicu, rekao je Trut.

O radnom vremenu tržnica se još uvijek razgovara. Vjerojatno će raditi od 7 do 15 sati , ali točno vrijeme će biti definirano odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Margeta navodi primjer manjeg grada u Slavoniji koji ima jednu tržnicu i šest-sedam trgovačkih centara: “Ako tržnici skratite radno vrijeme i broj prodavača svedete na trećinu, onda možete izračunati koliko će OPG-ova moći prodavati na tržnicu i koliku će količinu proizvoda moći prodati u navedenom radnom vremenu, do 15 sati. A trgovački centri rade do 17 sati”.

U velikom tjednu samo će 10 do 15 posto voća, povrća i hrane biti prodano putem tržnica, a ostalo će se prodati u trgovačkim centrima u kojima je većina robe iz uvoza, pesimističan je Margeta.