Osnovano Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma

Za predsjednika udruge izabran je dr. Miljenko Bura, a za prvog dopredsjednika dr. Denis Kovačić. Ciljevi udruge su ubrzati razvoj zdravstvenog turizma, povezati se s proizvođačima organske hrane, poticati stručno usvršavanje te optimizaciju poslovanja svojih članova

u 11:03 Zadnja izmjena: 22.04.2019 u 11:03
57
Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma

Prošlog tjedna osnovana je nacionalna udruga zdravstvenog turizma pod nazivom Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma (HUZT). Osnivači su renomirane institucije i organizacije te pojedinci koji ostvaruju značajne rezultate više desetaka godina u području zdravstva, turizma i održivog razvoja koji su do sada djelovali odvojeno kroz regionalne klastere i bez veće koordinacije i sinergije

Za predsjednika udruge izabran je dr. Miljenko Bura, a za prvog dopredsjednika dr. Denis Kovačić, nekadašnji pomoćnici ministra zdravlja zaduženi za zdravstveni turizam u dvije različite vlade.

>>Luana – virtualni asistent koji vam pomaže da promijenite loše navike

Među osnivačima nacionalnog udruženja je i prim. dr. Vlasta Brozičević koja je više od 30 godina predvodnik zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, a njezine Terme Selce postale su destinacija za brojne svjetske sportske veličine. Doktorica Brozičević će se posebno posvetiti edukaciji i prenošenju bogatog iskustva članicama i pojedincima koji tek ulaze u područje zdravstvenog turizma.

“Već u narednim danima i mjesecima udruženje počinje s aktivnostima, posebno  u pripremi projekata za sufinanciranje iz EU fondova, što je do sada u području zdravstvenog turizma bilo zanemareno. U sljedećem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. to bi trebalo postaviti kao jedan od strateških pravaca razvoja koji može apsorbirati značajna europska sredstva i potaknuti strane investicije u tom obliku turizma visokih dodanih vrijednosti i velikih mogućnosti za zapošljavanje radne snage visokih kvalifikacija. To je ujedno način kako brže zaustaviti odljev najkvalitetnijeg zdravstvenog kadra u inozemstvo”, poručio je predsjednik HUZT dr. Miljenko Bura.

Ciljevi Udruge su prije svega ubrzati razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj kroz organizirano pristupanje novim tržištima s ponudom kvalitetnih medicinskih usluga i tretmana te kroz ponudu zdravstvenih i termalnih resursa na kontinentu.

Povezivanje s proizvođačima organske hrane

Povezujući razvoj zdravstvenog turizma s ruralnim razvojem i proizvodnjom organske hrane kroz uključivanje klastera koji su nosioci te proizvodnje u HUZT dugoročno bi se iskoristio resurs zdrave hrane i sinergijsko povezivanje s nosiocima usluga u zdravstvenom turizmu i usluga pružanja smještaja te pripreme i usluživanja zdrave hrane.

Kroz marketinške aktivnosti HUZT će se zalagati za pozicioniranje i brendiranje svojih članova na međunarodnom tržištu, uz suradnju sa srodnim organizacijama i institucijama koje podržavaju iste ciljeve.

Udruga će također provoditi aktivnosti vezane uz stručno usavršavanje svojih članova i drugih osoba značajnih za djelovanje HUZT-a kroz usvajanje novih vještina neophodnih za kvalitetnu brigu o klijentima koji dolaze zbog zdravstvenih usluga te organiziranje konferencija, seminara, radionica i drugih stručnih skupova od značaja za djelovanje HUZT-a.

Hrvatsko udruženje zdravstvenog turizma će raditi i na optimizacija poslovanja članova Udruge kroz objedinjavanje nabave, zajedničko istraživanje i razvoj te međunarodno akreditiranje i standardizacija poslovanja članova, što će doprinijeti brendiranju Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma.