Maškovića han: Kroz kamenu kapiju – u bajku

Maškovića han, monumentalni i reprezetativni spomenik islamske arhitekture iz 17. stoljeća, obnovljen je i preuređen u mali baštinski hotel kroz kojeg posjetitelji mogu upoznati dio burne povijesti Ravnih kotara i Jusufa Maškovića, turskog vezira koji je pokrenuo gradnju Hana

4351
Maškovića han
Maškovića han

Maškovića han u Vrani kraj Pakoštana početkom kolovoza primio je prve hotelske goste. Komercijalni dio objekta svečano je otvoren 21. srpnja, otprilike dvije godine nakon završetka obnove.

“Popunjeni smo, a komentari gostiu su jako dobri. Sve posjetitelje oduševljava prolazak kroz ulazna vrata koji ih, kažu, uvode u srednjevjekovnu bajku”, kaže Danijela Skorić, voditeljica marketinga Agencije Han Vrana, javne ustanove koju je osnovala Općina Pakoštane za upravljanje Hanom. Ravnatelj Agencije je arheolog Marko Meštrov.

Maškovića han, površine veće od 2000 četvornih metara, najveći je spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnjeg turskog carstva. Gradnju je 1644. pokrenuo turski vezir Jusuf Mašković, rodom s područja Vrane koji je vrhunac karijere postigao kao kapudan-paša, glavni zapovjednik i admiral turske flote. Han je trebao služiti kao njegova rezidencija nakon što se povuče iz aktivne službe. No, Mašković je početkom 1645. stradao u spletkama na turskom dvoru pa je gradnja 1646. prekinuta i nikada nije završena prema izvornom projektu.

Han je građen kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dio predviđen za smještaj i ugošćavanje putnika, a manji je vjerojatno trebao biti rezidencija samog vlasnika.

Kroz kamenu kapiju ulazi se u prostrano dvorište kojem su s lijeve, istočne strane konaci u kojima su nekada spavali putnici namjernici. S desne, zapadne strane su muzej i hamam, tursko kupatilo pronađeno prilikom obnove Hana. U zgradi sjevernog bedema su uredi Agencije, a uz njega, desno od ulaza, je pozornica. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon – šedrvan – rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma. Oštri lukovi zidani vrlo precizno klesanim kamenom najizrazitije ukazuju na islamski stil gradnje. U južnom dijelu građevine su gostinske sobe i apartmani te restoran.

Baštinski hotel za 34 osobe

Han raspolaže s 14 dvokrevetnih soba i dva apartmana za po tri osobe – ukupno s 34 ležaja. U svakoj prostoriji zadržani su komin i puškarnica.

U istočnom dijelu Hana su recepcija, informacijski pult, suvernirnica i izložbena soba Vitezova vranskih. Naime, pedesetak metar od Hana nalazi se ruševina starog hrvatskog grada Vrane, a u Pakoštanima se gaji viteška tradicija kroz Dane vitezova vranskih koji se održavaju u kolovozu. Ove godine dvije bitke – tursko osvajanje Vrane i bitka za oslobođenje – održane su na poljani podno južnog bedema Hana.

Dio konaka još uvijek nije dobio namjenu. “Nismo žurili sa namjenom konaka. Imamo puno ideja, a realizirat ćemo one koje će biti najbliže potrebama naših gostiju”, tumači Danijela Skorić. Sa zapadne strane, dodaje, pored arheološke iskopine hamama, turskog kupatila, planiraju napraviti wellness, tursku i finsku saunu, ali primjereno tom povijesnom konceptu.

U jugozapadnom dijelu Hana nalazila se džamija. Danas je u tom prostoru restoran za stotinjak osoba. O gastronomskoj ponudi kao vanjski suradnik brine Renato Kraljev. Osnova ponuda je klasični mediteranski meni, ali nude se, sukladno ambijentu, i turski specijaliteti.

Sve je uređeno pod nadzorom konzervatora, ističe sugovornica.

Obnova sufinancirana iz EU fondova

Maškovića Han u vlasništvu je Općine Pakoštane, a njima upravlja Agencija Han Vrana. Uređenje vlasničkih odnosa bio je jedan od osnovnih preduvjeta da bi se iz pretpristupnih fondova EU povukla sredstva za obnovu objekta. Han je bio u vlasništvu obitelji Pelicarić, kojoj pripadaju zasluge za to što je održan u vrlo dobrom stanju do obnove. Pelicarići su ga naslijedili kao nekadašnji težaci obitelji plemića Borelli. Petar Pelicarić, koji godinama živi u Hanu, ostao je u njemu živjeti i dalje kao domar, a s obitelji su definirani i ostali detalji o uporabi objekta.

Obnova Maškovića Hana bio je prvi projekt za koji je Ministarstvo kulture dobilo novac iz fondova Europske unije. Financirana je u okviru Programa EU za Hrvatsku IPA 2009. U obnovu je uloženo 2,7 milijuna eura, od čega su 75 posto sredstva EU, a 25 posto je osiguralo Ministarstvo kulture. Općina Pakoštane pridonijela je financirajući uređenje interijera. U tu svrhu podigla je preko HBOR-a kredit od 3,6 milijuna kuna. Ugovor o opremanju potpisan je s Internovom iz Pazina.

Agencija Han ima 13 stalno zaposlenih, ali u planu su dodatna zapošljavanja, prvenstveno ugostiteljskog kadra. “Naša osnovna usluga je noćenje s doručkom, no gostima je na raspolaganju restoran u kojem mogu ručati i večerati a la carte”, pojašnjava Danijela Skorić. “Kada govorimo o strukturi gostiju, radi se o individualnim gostima, uglavnom parovima, te nešto manjem broju obitelji s djecom. Naravno, u budućnosti svakako računamo na agencijske goste, kao i na grupni segment gostiju”, kaže voditeljica marketinga Danijela Skorić, “Važno je da gosti koji borave kod nas budu svjesni da se ne radi o klasičnom kupališnom objektu već o kulturnoj baštini, objektu koji u prvom redu pruža odmor, kulturu i povijest”, ističe ona.

Uz goste hotela u Han navraćaju i drugi posjetitelji. Zanima ih što se nalazi unutar zidina. Kustosica Ana spremna je ispričati im priču o povijesti Hana i njegova “investitora” Jusufa Maškovića.

Dobar položaj

Iako je udaljen oko pet kilometara od najbliže plaže, Maškovića han ima svoje prednosti: smješten je blizu autoceste i zračne luke, u blizini su četiri nacionalna parka (Krka, Kornati, Paklenica, Plitvička jezera) te Park prirode Vransko jezero, gradovi Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Fun parkMirnovec, 50 kilometara uređenih biciklističkih staza, mogućnost jahanja , a tu su i Dani vitezova vranskih. “Nastojat ćemo sve to povezati na dobrobit gostiju”, najavljuje Danijela Skorić.

Planira se i proširiti ponudu, povezati se s turističkim agencijama, jačati povijesne komponente pri prezentaciji Hana kroz tradicionalne nošnje i običaje… Prostor je idealan za koncerte i predstave.

“Cilj nam je radimo što duže tijekom godine. U pred sezoni i posezoni računamo na grupe, seminare i team buildinge koji nam mogu produžiti poslovanje na veći dio godine”, napominje Danijela Skorić, dodajući kako je dodatni cilj da Maškovića han bude pokretač ruralnog razvoja i da otvori nove mogućnosti okolnim poljoprivrednim domaćinstvima. Cijeli koncept je zamišljen tako da se u ponudu Hotela što više uključe lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od  28. kolovoza 2017. (br. 3993) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.