Umjetna inteligencija mogla bi ugroziti ženska radna mjesta

Prema novom izvješću Svjetskog gospodarskog foruma broj radnih mjesta u novim industrijama, kao što je IT i inženjering, raste nerazmjerno na štetu žena. Posljedica je da ponovo raste jaz u plaćama između muškaraca i žena

192

Razvoj umjetne inteligencije i automatizacije veliki je korak naprijed u ljudskom napretku. Ali to bi moglo negativno utjecati na jedno drugo važno mjerilo društvenog napretka: razlika u plaćama među spolovima.

Prema novom izvješću Svjetskog gospodarskog foruma broj radnih mjesta u novim industrijama, kao što je IT i inženjering, raste nerazmjerno na štetu žena. Posljedica je da ponovo raste jaz u plaćama između muškaraca i žena.

Razlika u plaćama među spolovima posljednjih se godina smanjuje, ali sadašnjim tempom do izjednačenja će doći za 202 godine. To razdoblje moglo bi se dodatno produžiti ako se ne poveća broj i udio žena na tržištu rada.

Nestaju poslovi u kojima prevladavaju žene

Saadia Zahidi, izvršna direktorica i voditeljica društvenih i ekonomskih agendi u Svjetskom gospodarskom forumu, upozorava na dva problema. Prvo, mnogi poslovi u kojima prevladavaju žene, kao što su administrativni poslovi te poslovi u službama za korisnike, “automatizirani” su zahvaljujući novim tehnologijama. Drugo, poslovi u kojima broj zaposlenih raste, kao što su oni vezani uz strojno učenje i analizu podataka u IT sektoru, pripadaju među one u kojima je baza potencijalnih zaposlenika među ženama vrlo mala u usporedbi s muškarcima.

“Pratimo te velike strukturne promjene koje prema našim procjenama predstavljaju najveću prepreku uspostavljanju ravnopravnosti među spolovima”, kazala je Zahidi.

Nedostatak žena u zanimanjima utemeljenima na STEM-u (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) je evidentan. U izvješću se navodi kako je neravnopravnost spolova, koja je posljedica povijesnih predrasuda, vidno utjecala na razlike u plaćama među spolovima.

Razlike su najvidljivije u industriji visokih tehnologija kao što je umjetna inteligencija. Tu je razlika u broju zaposlenih između spolova tri puta veća nego u drugim sektorima – žene čine samo 22 posto radne snage.

Spolne predrasude i umjetna inteligencija

To ne utječe samo na razlike u plaćama i općenito na ravnopravnost spolova, nego i na samu tehnologiju. Krajnji cilj umjetne inteligencije je da razmišlja kao čovjek i da oponaša način na koji se ponašaju ljudi. Ako je ta inteligencija programirana gotovo isključivo od strane muškaraca, postoji rizik da će se spolne predrasude ugraditi u “razmišljanje” strojeva.

“Ključno je da ljudi koji stvaraju umjetnu inteligenciju predstavljaju cjelokupno stanovništvo”, istaknula je Kay Firth-Butterfield, voditeljica Svjetskog gospodarskog foruma za umjetnu inteligenciju i strojno učenje. Nedostatak raznolikosti znači da “mi ne odražavamo sastav stanovništvo, što znači da imamo ogroman problem”, dodala je Firth-Butterfield.

U izvješću se navodi da su neke industrije i institucije uspješne u poticanju žena da se uključe u nove tehnologije. Riječ je prvenstveno o sektorima obrazovanja, zdravstvene skrbi i neprofitnim organizacijama, u kojima je zaposleno više žena nego muškaraca.

“Raznolikost mišljenja među inovatorima, uključujući raznolikost pogleda s aspekta spola, ključna je kako bi se osiguralo da ekonomsko okruženje koje nastaje primjenom umjetne inteligencije ne poveća postojeće rodne nejednakosti te da novi sustavi umjetne inteligencije služe potrebama društva u cjelini”, navodi se u izvješću.

Praktična iskustva razbijaju stereotipe

Jedna od skupina koje potiču žena da se posvete tehnološkim karijerama je SGInnovate, mreža koju podupire singapurska vlada. SGInnovate omogućava stažiranje i praksu na području STEM-a. Osnivač tvrtke Steve Leonard ističe kako su praktična iskustva najbolji način da se razbiju stereotipi i da se više žena pridobije za zapošljavanje na poslovima vezanim uz STEM.

“Nema sumnje da bi se moglo učiniti više kako bi se potaknuo interes žena za teme vezane uz STEM i da nastave karijeru u tim područjima”, rekao je Leonard za CNBC. “Među onima koje podupiremo mnogo je sjajnih žena koje vode projekte iz visokotehnoloških područja kao što su umjetna inteligencija ili MedTech. Uvjeren sam da ćemo upoznati niz žena koje će kreirati inovacije koje će pomoći oblikovanju svijeta u kojem živimo.”

Adam Edwards, poslovni direktor singapurske tvrtke za zapošljavanje Hays, smatra kako bi poslodavci u industrijama koje su u ekspanziji također trebali pridonijeti smanjenju razlika u plaćama između spolova tako da proaktivno traže i obučavaju više žena. Istaknuo je da su ti poslodavci često među najsvjesnijim i najglasnijim kada je riječ o isticanju prednosti koje inkluzivnosti spolova donosi biznisu i “pozitivnom učinku” otvaranja mogućnosti za kvalificirane žene.

“To ujednačava uvjete kada je riječ o napredovanju u karijeri i sustavu nagrađivanja. S obzirom na to da poslodavci i dalje podržavaju koncept ujednačavanja rodnih platformi, razlike u plaćama nastavljaju se smanjivati”, zaključio je Edwards.