Veledrogerije tražile hitnu uplatu 3,5 mlrd kn, Vlada ponudila 900 mil. kn

Za dug od 6,5 milijardi kuna Vlada je veledrogerijama ponudila isplatu 900 milijuna kuna do kraja tjedna. No, to je nedostatno i zato će isporuka lijekova bolnicama i ljekarnama i dalje biti ograničena, poručuju predstavnici veledrogerija

27
Diana Percač
Diana Percac_Medical Intertrade

Predstavnici veledrogerija su na sastanku u Ministarstvu zdravstva tražili hitnu uplatu 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Za dug od 6,5 milijardi kuna Vlada im je ponudila isplatu 900 milijuna kuna do kraja tjedna.

“Taj iznos, na žalost, nije dostatan kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih proizvoda, tako da će i dalje svaka veledrogerija prema svojim internim pravilima i odlukama nastaviti poslovati s posebnim režimima prema bolnicama”, rekla je predsjednica koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Dijana Percač.

“Mislim da do petka nećemo isporučivati robu bolnicama” rekao je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, najveće hrvatske veledrogerije koja je u utorak prestala isporučivati lijekove bolnicama.

Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da Vlada trenutno više od tog iznosa ne može osigurati, a ministar financija Zdravko Marić kaže da za to izdvajanje nije potreban rebalans proračuna.

Beroš napominje kako je isplata 900 milijuna kuna “kratkoročno rješenje”.

“To je iznos koji je u ovom trenutku moguće doznačiti ubrzanom proračunskim transferom. Naravno da su njihova traženja veća i ovaj iznos ne doseže ukupni opseg njihova traženja, ali to je ono što je u ovom trenutku moguće”, tvrdi Beroš.

Što se tiče povećanja zdravstvenih doprinosa, što je u utorak jučer najavio kao jedno od mogućih dugoročnih rješenja, dan kasnije Beroš tumači kako je to “opcija koja je moguća, ali u ovom trenutku nije izvjesna jer u Vladi u ovom trenutku “nisu razmišljali o takvom povećanju opterećenja hrvatskih građana”.

Ministar financija Zdravko Marić naglašava kako rješenje problema treba tražiti prvenstveno na rashodnoj strani zdravstvenog sustava. Na upit hoće li do povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje doći nakon lokalnih izbora, odgovara da se o tome na Vladi nije razgovaralo: “Porezno rasterećenje je i dalje program ove Vlade i sve što ćemo činiti i dalje je usmjereno k tome”.

Ministar Beroš u međuvremenu se dosjetio kako bi se zdravstveni proračun mogao “podebljati” povećanjem trošarina na alkohol, duhan i šećer.

Komentirajući problem duga veledrogerijama i prekida opskrbe bolnica premijer Andrej Plenković rekao je:”Dostavljat će oni lijekove. Siguran sam. Tako je svaki put”.

>>Medika obustavila, a Oktal Pharma reducirala isporuku lijekova bolnicama