Veliko preslagivanje na domaćem tržištu plina

Opskrbljivači u javnoj usluzi kupe otprilike 15 posto ukupne količine plina koju veletrgovci godišnje prodaju na domačem tržištu (41 teravatsat). Čak 25 posto plina koji godišnje uđe na hrvatsko tržište ide u izvoz

114
plin za kućanstva

Na natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za opskrbu plinom u javnoj usluzi Međimurje plin dobilo je koncesiju za područje Zagreba koje pokriva 239 tisuća potrošača, što je 43 posto svih kupaca u zemlji. E.ON Plin dobio je pak koncesije za čak devet od ukupno 27 koncesijskih područja koliko ih je bilo ponuđeno na natječaju, piše Jutarnji list.

E.ON Plin dobio je koncesije za područja Čakovca, Koprivnice, Bjelovara, Križevaca, Pitomače, Đurđevca, Garešnice, za područje koje pokriva grad Ivanić-Grad te općine Kloštar Ivanić i Križ, te za distribucijsko područje Međimurje plina. Tih devet distribucijskih područja pokriva oko 85 tisuća potrošača. E.ON Plin trenutno pokriva tri manja područja s oko osam tisuća korisnika.

Varaždinski Termoplin, koji je dobio koncesije za područje Varaždina te na distribucijskim područjima Ivkom-plina i Zelina-plina, pokrivat će oko 45 tisuća potrošača. Koncesije za tri područja dobila je i zabočka tvrtka Zagorski metalac: za svoje distribucijsko područje, za područje Humplina (Hum na Sutli) i Zelenjak plina (Klanjec).

Po broju potrošača na područjima za koje je dobio koncesiju prvi do Međimurje plina je HEP-Plin koji je zadržao koncesiju za područja Osijeka i Orahovice s oko 100 tisuća potrošača.

Nakon objave dobitnika koncesija nametnulo se pitanje kako će promjene u maloprodaji utjecati na veleprodajno tržište plina. Gradska plinara Zagreb – Opskrba, koja je izgubila koncesiju na svom dosadašnjem području, kupovala je plin od Prvog plinarskog društva, a pretpostavka je da će ulaskom Međimurje plina porasti udio mađarskog MVM.a na veleprodajnom tržištu.

Prema izračunu HERA-e najveći trgovci plinom na domaćem tržištu su Prvo plinarsko društvo (PPD), mađarski MVM i MET Croatia Energy Trade, tvrtka u vlasništvu švicarske MET Grupe sa sjedištem u Baaru (Švicarska), te HEP koji je i dalje u obvezi kupovati sav plin koju se proizvede na domaćim poljima.

Opskrbljivači u javnoj usluzi kupe otprilike 15 posto ukupne količine plina koju veletrgovci godišnje prodaju na domaćem tržištu (41 teravatsat). Čak 25 posto plina koji godišnje uđe na hrvatsko tržište ide u izvoz, piše Vedran Marjanović.

>>Ispravak: MET Croatia Energy Trade d.o.o u stopostotnom je vlasništvu švicarske MET Grupe