Za Plitvičku zaobilaznicu osigurano 185 milijuna kuna

Trošak izgradnje auto-ceste od Rijeke do Žute Lokve iznosit će oko 800 milijuna eura tako da će taj projekt morati pričekati neko vrijeme, rekao je ministar Oleg Butković nakon sastanka s predstavnicima lokalne uprave i samouprave Ličko-senjske županije

58
[Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture]

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je u ponedjeljak Gospiću radni sastanak s ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem, gradonačelnicima i načelnicima općina iz Ličko-senjske županije te ravnateljima javnih poduzeća. Na sastanku je bio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić- Tema sastanka bile su kapitalne investicije resornog ministarstva na području Ličko-senjske županije – od ulaganje u luke na području Novalje, Stinice i Karlobaga, realizacija plitvičke i gospićke zaobilaznice do ostalih investicija u cestogradnju na području Ličko-senjske županije.

“Našli smo se kako bismo iz prve ruke doznali što je od prometnica neophodno za jedinice lokalne samouprave”, istaknuo je župan Ernest Petry.

Nakon radnog sastanka ministar Butković istaknuo je velika ulaganja u lučku infrastrukturu te aktualne EU projekte poput Luke Žigljen, Primorska ulica u Novalji te ulaganja u luke u Senju i Karlobagu. Župan Petry rekao je pak kako trenutna ulaganja na području županijskih lučkih uprava premašuju 200 milijuna kuna.

“Moram reći da lučke uprave na ovom području zaista dobro rade svoj posao jer na tim područjima Ličko-senjska županija ima veliki potencijal, posebno kada govorimo o turizmu, zbog čega su takva ulaganja ovdje i prijeko potrebna”, dodao je ministar.

Istaknuo je da na području županije postoje potrebe za ulaganja u cestovnu infrastrukturu koje su pod ingerencijom Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, kao i mnoštva cesta koje su pod upravom općina i gradova.

Trošak izgradnje auto-ceste od Rijeke do Žute Lokve iznosit će oko 800 milijuna eura tako da će taj projekt morati pričekati neko vrijeme, također je rekao ministar Butković.

Za Plitvičku obilaznicu osigurano je 185 milijuna kuna, kreće izgradnja gospićke obilaznice, gradit će se treći most u Gospiću, iz Budačke prema Bilajskoj ulici, te pristupna cesta prema Poslovnoj zoni Smiljano polje kako bi smanjio prometni pritisak na središte Gospića. Na području Općine Lovinac uredit će se Majstorska cesta.

Ministar Butković rekao je kako je Plitvička zaobilaznica dugo u pripremi, da je prijeko potrebna i izrađuje se sva potrebna studijska i projektna dokumentacija, ali mu je u ovom trenutku teško reći hoće li započeti gradnja ove ili iduće godine.

Župan Petry naglasio je kako su mnogi projekti u tijeku, da se završava projektna dokumentacija i rješavaju lokacijske dozvole. našli kako bismo iz prve ruke doznali što je od prometnica neophodno za jedinice lokalne samouprave, istaknuo je župan Ernest Petry.