Zagreb: Grad će financirati postavljenje boksova zgradama

Novost je da će Grad financirati postavljenje boksova na javnim površinama onim zgradama koje nemaju uvjete za postavljanje spremnika na vlastitoj površini. Do sada je bilo planirano da suvlasnici to plaćaju sami

123
Podzemni spremnici na Ilirskom trgu u Zagrebu [Izvor: Čistoća Zagreb]

Godinu dana nakon uvođenja novog modela prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu analiziraju se rezultati. Dok oporba osporava uspješnost novog modela, gradska uprava ističe da je količina prikupljena plastike povećana za 61 posto, papira za šest posto, a biotpada za čak 115 posto u odnosu na prošlu godinu. Za 22,5 posto smanjena je i količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na Jakuševec.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj tjednoj konferenciji za medije najavio je i sedam novih mjera kojima se postojeći sustav želi poboljšati. Između ostaloga, Čistoća će zaposliti dvjesto novih radnika i kupiti 40 novih kamiona. Grad će financirati gradnju boksova za otpad, a češće će se pisati kazne za one koji se ne drže pravila.

Nigdje u Europi novi sustavi prikupljanja otpada nisu zaživjeli u godinu dana, pa ni Zagreb nije izuzetak, poručio je gradonačelnik koji je zadovoljan do sada postignutim: „50 posto spremnika je maknuto s javnih površina. Zagreb je bio ‘kantograd’, imao je najveći broj spremnika na javnim površinama od svih europskih glavnih gradova. Povećano je odvajanje kakvo do sada nije zabilježeno u niti jednom hrvatskom gradu. Je li po tome model ispunio cilj? Jest. Treba li ga dodatno unaprijediti? Treba. Posto je li problemi s trenutnim kapacitetima? Postoje”.

Gradska vlast želi stati na kraj onima koji još nisu usvojili nove zelene navike: „Možete se švercat, ali ako vas ulove platit ćete kaznu. Ako ne koristite plave vrećice, pojedinačna kazna po korisniku je 65 eura. Meni je uvijek zanimljivo kako građani Zagreba ili Hrvatske kada odu u druge europske gradove prihvate pravila ponašanja i vrlo ih se striktno drže. A ovdje se tih pravila ponašanja kada je riječ o otpadu ne drže, iz raznih razloga. Nije nam drago kažnjavati, ali s obuirom na nepravdu prema onim građanima koji pravila ne krše, koji žele čiste grad, povećat ćemo kapacitete za kažnjavanje”.

Najavio je zapošljavanje novih komunalnih redara i novih radnika Čistoće koji će nadzirati razvrstavanje otpada te videonadzor nad zelenim otocima, podzemnim i polupodzemnim spremnicima.

Zelene otoke koji se nalaze izvan centra grada zamijenit će polupodzemni spremnici koji imaju veći kapacitet u usporedbi sa sadašnjim rješenjem. Gradonačelnik je najavio da će se na tri stotine lokacija izgraditi 900 spremnika. Riječ je o spremnicima za staklo, plastiku i papir.

Do svibnja iduće godine Grad planira postaviti i svih 150 planiranih podzemnih spremnika u središtu grada. Do sada ih je postavljeno 25 na sedam lokacija – u Jukićevoj, na Kaptolu, Masarykovoj, Iliriskom trgu, Deželićevoj, Križanićevoj i Perkovčevoj. Nakon što spremnici budu postavljeni i građani dobiju kartice, prestaje model ostavljanja plavih vrećica ispred ulaza.

„Plan je da do kraja godine ugradimo 75 spremnika, a do svibnja preostalih 75. Cijeli centar će biti pokriven do svibnja kada u potpunosti više neće biti moguće ostavljati vrećice pred ulazom svakog dana.”

Novost je da će Grad financirati postavljenje boksova na javnim površinama onim zgradama koje nemaju uvjete za postavljanje spremnika na vlastitoj površini. Do sada je bilo planirano da suvlasnici to plaćaju sami. U međuvremenu je Grad stabilizirao financije, pa će u proračunu za iduću godinu biti sredstava za financiranje boksova, objasnio je Tomašević.

„Gdje god postoji rješenje Čistoće da nije moguće smjestiti spremnike na površnu zgrade, kada se oni smještaju u boks na javnoj površini, Grad će to platiti. Odredit ćemo cijenu iznad koje nećemo financirati postavljanje boksova da ne bi bilo malverzacija, ali u ćemo u potpunosti financirati postavljanje po toj cijeni u idućoj godini. Taj prozor u kojem Grad plaća postavljenje tih boksova je cijela sljedeća godina. Nakon toga takvih plaćanja više neće biti. Svima koji su već platili spremnike, troškovi će se refundirati.”

Od siječnja počinje podjela kanti za papir i plastiku obiteljskim kućama koje koriste žute vrećice. Riječ o oko 90 tisuća kućanstava. Nakon što se podjele kante, plastika i papir bi se trebali odvoziti jednom tjedno, a ne jednom u dva tjedna kao sada.

Gradonačelnik Tomašević pozvao je građane da koriste aplikaciju Razvrstaj.me i najavio je nove aktivnosti usmjerene na educiranje i informiranje građana.

Tomašević je istaknuo kako Zagreb još uvijek ima jednu od najnižih cijena fiksne usluge odvoza komunalnog miješanog otpada iako su povećane plaće radnicima. Fiksna cijena u Zagrebu je manja od šest Eura, u Velikoj Gorici iznosi 9,4 eura, u Zaprešiću 8,25 eura, a u Samoboru 10,6 eura.