Deset najtraženijih vještina kod poslodavaca prema LinkedInu

Jačanje 'mekih' vještina jedna je od najboljih investicija koje možete učiniti za sebe jer one nikad ne izlaze iz trenda”, napisao je u blogu urednik LinkedIn Learninga Paul Petrone

1742
deset najtraženijih vještina

Prema analizi društvene mreže LinkedIn poslodavci u 2019. traže kombinaciju ‘tvrdih’ i ‘mekih’ vještina, a na vrhu popisa željenih vještina je kreativnost. Podaci se podudaraju s izvješćem Svjetskog gospodarskog foruma o budućnosti radnih mjesta u kojem se u zaključku navodi da će vrijednost “ljudskih“ vještine poput originalnosti, inicijative i kritičkog mišljenja vjerojatno rasti s napretkom tehnologija i automatizacije.

“Jačanje ‘mekih’ vještina jedna je od najboljih investicija koje možete učiniti za sebe jer one nikad ne izlaze iz trenda”, napisao je u blogu urednik LinkedIn Learninga Paul Petrone. “Osim toga, sve šira primjena umjetne inteligencije čini ‘meke’ vještine još važnijima jer su to upravo one vještine koje roboti ne mogu zamijeniti.”

>>Što su to soft skills i zašto su važne za vašu karijeru

Situacija na tržištu rada utječe na kompanije tako da one postaju sve otvorenije prilikom razmatranja kandidata za posao. Google, Apple, IBM i druge velike kompanije prilikom zapošljavanje više ne postavljaju uvjet da kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu.

Umjesto traženja određenog stupnja stručne spreme i iskustva, poslodavci se fokusiraju na vještine kandidata. Štoviše, traže se sve složenije mješavine vještina. Nove tehnologije kao što su automatizacija i algoritmi stvaraju nove visokokvalitetne poslove i gase druge, tako da će potražnja za takvim kompetencijama vjerojatno samo rasti. Potražnja za ‘tvrdim’ vještinama također održava sve snažniju digitalizaciju svijeta, a najviše se traže stručnjaci za računarstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju.

Vještine ispred iskustva

“Vještine vrednujemo više od iskustva”, rekla je za CNBC Janelle Gale, potpredsjednica Facebooka zadužena ljudske resurse. “Prijavite se za posao ako imate relevantne vještine bez obzira na to što nemate pravo iskustvo, jer mi gledamo u dubinu. Tražimo kod kandidata ono što je doista važno i čime može pridonijeti u poslu.”

Kod ‘mekih’ vještina nakon kreativnosti, prema LinkedInu, traže se vještine uvjeravanja, spremnost na suradnju, prilagodljivost i upravljanje vremenom. Svjetski gospodarski forum razmatrao je kako će se potražnja za navedenim vještinama razvijati u budućnosti, uz zaključak da će se na vrhu liste traženih vještina biti aktivno učenje, kreativnost i društveni utjecaj.

Top 5 traženih ‘mekih’ vještina

  1. kreativnost
  2. sposobnost uvjeravanja
  3. spremnost na suradnju
  4. prilagodljivost
  5. upravljanje vremenom

Kada je riječ o ‘tvrdim’ vještinama, na vrhu su stručnjaci za računarstvo u oblaku jer sve više usluga i podataka migrira u oblak. Slijede stručnjaci za umjetnu inteligenciju te oni koji imaju sposobnost analitičkog razmišljanja, budući da tvrtke moraju donositi odluke na temelju gomile podataka koji su im sada dostupni. Na četvrtom mjestu su oni koji znaju voditi ljude – motivatori, oni koji su vješti u rješavanju konflikata i lideri koji znaju postaviti i predočiti ciljeve. Na petom mjestu su stručnjaci za dizajniranje korisničkog iskustva koji olakšavaju ljudima da prihvate sve te nove tehnologije.

Top 5 traženih stručnih vještina

  1. računarstvo u oblaku
  2. umjetna inteligencija
  3. analitičko razmišljanje
  4. upravljanjje i odnosi s ljudima
  5. dizajniranje korisničkog iskustva

Kod ‘mekih’ vještina kreativnost i prilagodljivost su prvi put među najtraženijim vještinama dok su kod ‘tvrdih’ vještina novina na popisu stručnjaci za upravljanje ljudima. “Pojava ovih triju novih vještina upućuje na to da poslodavci prepoznaju važnost prihvaćanja modernih tehnologija, te da prepoznaju ograničenja tehnologije: da se ona ne može povezati s drugim ljudima, da ne može razmišljati ‘izvan okvira’, niti se može brzo prilagođavati novim prioritetima ili problemima”, rekao je Paul Petrone.

Svjetski gospodarski forum ističe i porast nestabilnosti kada je riječ o vještinama jer tehnologija mijenja profile mnogih trenutnih poslova i nameće zahtjeve za drugačijim kompetencijama. Procjenjuje se da će se više od polovice svih zaposlenika u narednim godinama morati dodatno educirati ili prekvalificirati.

No, ako ćete voditi računa o onome što poslodavci traže, imat ćete znatno veće šanse da ostanete u krugu onih kandidata za kojima postoji potražnja.