EBRD-ov program – snažna poluga za razvoj ženskog poduzetništva

Više od 80 posto tvrtki koje sudjeluju u EBRD-ovu programu za poticanje žeskog poduzetništva povećalo svoje prihode, 60 posto ih je povećalo broj zaposlenih i produktivnost, a 56 posto je povećalo izvoz

793
žensko poduzetništvo
Konferencija "Žene u poduzetništvu"

Hrvatska poštanska banka (HPB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizirale su u četvrtak, 12. travnja, konferenciju “Žene u poduzetništvu“. Cilj konferencije održane u u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinemau bio je promovirati žensko poduzetništvo te bolje financiranje i povezivanje poduzetničkih projekata koje vode žene.

Na konferenciji je predstavljen EBRD-ov program podrške ženskom poduzetništvu koji obuhvaća financijsku i savjetodavnu komponentu, a provodi se u partnerstvu s poslovnim bankama.

“Program provodimo od 2011. godine”, rekla je Višnja Mrakovčić Supek, EBRD-ova savjetnica za male poduzetnike. “Krenuli smo skromno, s nekoliko savjetodavnih aktivnosti. Bio je to pilot projekt, a Hrvatska je bila zemlja u kojoj smo počeli stvarati ovaj danas vrlo aktivan program. Najčešće pitanja s kojim smo se početku provedbe programa susretali bila su ‘Zašto program za poduzetnice, zašto program za žene? Nije li to diskriminacija?’. Trebalo je dosta vremena kako bismo objasnili da želimo potaknuti taj neiskorišteni potencijal koji bi, vjerujemo, mogao pridonijeti gospodarskom razvoju zemlje i zapošljavanju.”

“Male tvrtke često nemaju dovoljno kapaciteta, bez obzira na vlasništvo i na to tko njima upravlja, i upravo zbog toga dobro je da mogu dobiti vanjsku savjetodavnu podršku za određeni segment poslovanja”, objasnila je zašto je nužna savjetodavna komponenta programa Vedrana Kašić Jelušićdirektorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Program su donacijama omogućili Taiwan EBRD Cooperation Funds i poseban dioničarski fond EBRD-a. Kroz program je razvijen i online alat Business Lens koji omogućava brzu i jednostavnu dijagnostiku poslovanja te pomaže pri odluci koji dio poslovanja treba ojačati.

Ohrabrujući rezultati programa

“EBRD mjerio je rezultate programa u posljednjih 18 mjeseci”. rekla je Vedrana Kašić Jelušić, “Ohrabruje da je više od 80 posto tvrtki koje sudjeluju u programu povećalo svoje prihode, 60 posto ih je povećalo broj zaposlenih i produktivnost, a 56 posto je povećalo izvoz”.

Rezultati su se mjerili u svim zemljama u kojima je program dostupan. Mjerenjima je obuhvaćeno 35.000 malih i srednjih poduzeća i rezultati su, kada govorimo o povećanju prihoda i zaposlenosti, svuda slični, istaknula je Kašić Jelušić te dodala da se program provodi 17 zemalja, a očekuje se da će se uskoro kao 18. zemlja članica pridružiti Maroko.

Ukupno omogućena vrijednost financiranja kroz program premašuje 400 milijuna eura.

“Ovo nije pitanje samo jednakosti i pravičnosti u društvu, ovo je ekonomsko pitanje: na koji način se može dodatno potaknuti gospodarski rast? Ovo je samo jedan mali segment velike infrastrukture koja je potrebna da bi se potaknulo poduzetništvo među ženama”, rekal je direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

>>HPB financijska pismenost: Poduzetnice

>>Žene u poduzetništvu: Financiranje, edukacija, umrežavanje grade put do uspjeha

“Velika Britanija je posebnu pozornost posvetila tome da razvija stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva među ženama. Izračunali su da bi se u Velikoj Britaniji, kada bi dosegnula razinu poduzetništva kakvu imaju Sjedinjene Države, kreiralo 750 tisuća novih tvrtki. Kroz istraživanje su utvrdili da su žene znatno spremnije surađivati s istraživačkim institutima na Sveučilištima, da su zahvaljujući takvom pristupu inovativnije, a to je jedna od prepreka i izazova s kojima se hrvatsko društvo susreće – nedostatak suradnje privatnih tvrtki i sveučilišnih istraživačkih institucija”, poručila je Vedrana Kašić Jelušić poduzetnicama okupljenim u Kaptol Boutique Cinema.

Menadžment – glavni kriterij

Program koji u Hrvatskoj EBRD provodi danas namijenjen je svim tvrtkama koje su u većinskom hrvatskom i privatnom vlasništvu, koje po definiciji Europske unije pripadaju u malo i srednje poduzetništvo te gdje je žena u upravljačkoj strukturi.

“Naš kriterij prihvatljivosti za sudjelovanje u programu uključuje menadžment, odnosno bitno nam je da su žene te koje vode i upravljaju biznisom. Vlasništvo nije ključan faktor, odnosno nije nam bitno je li taj neki posao u muškom, ženskom ili mješovitom vlasništvu”, naglasila je Višnja Mrakovčić Supek, EBRD-ova savjetnica za male poduzetnike.

Iz programa su isključene djelatnosti: financijska i vojna industrija, proizvodnja duhana i duhanskih proizvoda, žestokih alkoholnih pića te industrija igara na sreću.

Riječ je o integriranom programu kojim smo pokušali obuhvatiti sve ono što poduzetnice mogu i trebaju kao podršku u vođenju svojih biznisa. Napravili smo program koji je uistinu sinergija financiranja i savjetodavnih usluga. Ako trebate podršku u financiranju, najbolje je da se obratite izravno partnerskim bankama. HPB je jedna od banaka koja ima kreditnu liniji namijenjenu ženama poduzetnicama”, poručila je Mrakovčić Supek.

>>Gdje su najbolji uvjeti za razvoj ženskog poduzetništva

>>Kako banke podupiru žene poduzetnice

Savjetodavni dio provode ljudi iz Ureda EBRD-a u partnerstvu s HPB-om.

U program je uključen niz aktivnosti za koje su poduzetnice rekle da bi im bile korisne u njihovu poslovanju. Kroz program se nudi nekoliko nefinancijskih instrumenata koji se aktivno provode i na raspolaganju su tijekom posljednjih pet-šest godina. Uključuju poslovno savjetovanje, edukaciju i različite treninge, mentorstvo za poduzetnice, alat za dijagnostiku te organizaciju različitih događanja u svrhu dijeljenja znanja i informacija te umrežavanja.

Edukacije i treninzi

“Kada govorimo o edukacijama, razvili smo pet različitih kurikuluma za pet različitih edukacija”, rekla je Višnja Mrakovčić Supek. “Sve one imaju za cilj podizanje poduzetničkih vještina i znanja poduzetnica, vrlo su primjenjive i praktičnog karaktera. Nudimo pet tema: financijski menadžment, umijeće liderstva, digitalni marketing, ICT u poslovanju te poduzetničko upravljanje za mikro, male i srednje tvrtke koje vode žene.”

Sljedeća edukacije je u svibnju. Tema je digitalni marketing ili ‘Poslujte digitalno’.

Edukacije su četverodnevne, a uvijek se održavaju u dva dvodnevna modula tako da vremenski ne budu prezahtjevne za sudionice. Iako su edukacije većim dijelom sufinancirane iz donorskog programa, svaka poduzetnica koja sudjeluje u edukaciji sama plaća dio kotizacije.

Edukacije su i odlična platforma za umrežavanje. Poduzetnice koje su jednom krenule na edukacije se rado vraćaju. Korisna su im znanja, korisni su im kontakti i upoznavanja koja mogu dobiti putem ovih edukacija”, dodaje savjetnica.

Sufinanciranje savjetodavnih usluga

Drugi savjetodavni instrument koji se nudi kroz program je sufinanciranje konzultantskih projekata odnosno poslovnog savjetovanja. Program pokriva široki spektar savjetovanja: strategiju marketinga, organizaciju poslovanja (uključuje ljudske resurse i operacije), različita ICT inženjerska rješenja, sustave kvalitete i usklađivanje s direktivama Europske unije, implementacija sustava specifičnih za određenu industriju, sve što se odnosi na energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i međunarodne sustave financijskog izvještavanja.

“Poduzetnicama uvijek poručujemo: ako namjeravate raditi nešto u svom poduzeću, a za to vam je potreban poslovni savjetnik, najbolje je da se čujemo prije nego li krenete u projekt, da na vrijeme razmotrimo možemo li vas financijski podržati na takvom projektu. Bitno je da nam se javite dovoljno rano, jer ne možemo ulaziti retroaktivno u projekte”, tumači Višnja Mrakovčić Supek.

Takvi projekti su sufinancirani s 45 ili 60 posto ukupne neto cijene konzultanta ili konzultantskog tima, a maksimalna subvencija koju tvrtka može dobiti za savjetodavne usluge iznosi 10 tisuća eura.

Varijabilni dio koji iznosi 45 ili 60 posto definira se isključivo na temelju veličine tvrtke. Tvrtka s manje od deset zaposlenika dobivaju veću subvenciju, a one s deset i više zaposlenika dobivaju 45 posto.

Konzultanti koji rade na ovakvim projektima su domaće tvrtke, domaći stručnjaci koji imaju reference, znanja i ekspertizu za određeni tip savjetovanja, Poduzetnice same odabiru s kim žele raditi.

“Nama je bitno”, pojašnjava Mrakovčić Supek, “da su tvrtke koje ste odabrale kompetentne, da imaju reference i da su stručne, da će projekt za vas iznjedriti uspješno do kraja. Ako želite, mi vam možemo preporučiti i dati kontakte konzultanata iz naše baze poslovnih savjetnika. U njoj su svi konzultanti koji su do sada radili na našim projektima, oni koji su projekte doveli do uspješne realizacije i koje su klijenti ocijenili kao jako dobre poslovne savjetnike”. Subvencija za svaki projekt isplaćuje se po završetku projekta, nakon što je tvrtka naručitelj konzultantu isplatila cjelokupni iznos.

Mentorski program

Mentorski program također je u ponudi od samog početka. “Kad smo krenuli s provedbom programa za poduzetnice, htjeli smo napraviti nešto lokalno. Ubrzo smo uvidjeli da nismo imali znanja i kapacitete da brzo oformimo lokalnu mentorsku mrežu pa smo se oslonili na Zakladu Cherry Blair, koja na fantastičan način spaja nove tehnologije i znanja mentora”, rekla je Višnja Mrakovčić Supek. Mentorstvo je financijski potpuno pokriveno u sklopu EBRD-ova programa.

Cijeli proces odvija se online tijekom dvanaest mjeseci. Nakon toga poduzetnice dobivaju mogućnost sudjelovanja još jednu godinu ako žele tako da ima poduzetnica koje su već 24 mjeseca u ovom programu. “Bitno je istaknuti da mentorski program iziskuje vaše vrijeme i angažman”, upozorava Mrakovčić Supek. Dva puta mjesečno odvija se kontakt s mentorima preko neke komunikacijske online platforme – Skype, FaceTime ili neke slične, ovisno o tome kako se mentor i poduzetnica dogovore da im je najpraktičnije.

Sve poduzetnice koje sudjeluju u ovom programu na raspolaganju imaju cijelu online knjižnicu resursa koji se nalaze na toj platformi za mentorstvo. Česte su i aktivnosti poput foruma, umrežavanja i slično, Sve se dešava online i sudionice mogu birati hoće li sudjelovati na temama koje su im zanimljive i korisne.

Samostalna dijagnostika

Kako se program razvijao, u EBRD-u su željeli pružiti nešto što će biti omogućeno baš svim poduzetnicama u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalazile; alat koji će biti besplatan i koristan i koji će im omogućiti da dobiju neki smjer, da vide na kojim su područjima poslovanja jake, a gdje, možda, trebaju podršku.

Taj online alat bio je Business Lens, koji se nalazi na stranicama EBRD-a. To je u stvari niz pitanja koja su grupirana po područjima poslovanja i jednom kad poduzetnica prođe kroz upitnik, dobiva svoj personalizirani izvještaj i preporuke kako i gdje bi mogla unaprijediti poslovanje ili potvrdu da je uistinu dobra u vođenju posla.

“Povratno iskustvo koje dobivamo od poduzetnica koje su ispunile upitnik jest da im je bilo uistinu korisno. Čini mi se da velike i srednje tvrtke koje iza sebe imaju niz godina poslovanja dobivaju potvrdu dobrog rada i točno znaju na kojim su područjima jake, a gdje im treba neki vid podrške, dok mikro i male tvrtke dobivaju uvid o tome na što bi trebale obratiti pozornost u svom poslovanju”, kaže Višnja Mrakovčić Supek.

S programom za žensko poduzetništvo u Hrvatskoj do sada je na razne načine obuhvaćen veliki broj žena. U edukacijskim programima sudjelovalo je 245 poduzetnica, 120 tvrtki kojima upravljaju žene dobilo je do sada u sklopu programa subvenciju za financiranje savjetodavnih usluga, 21 poduzetnica je u mentorskom programu Zaklade Cherry Blair, a prijave za novi ciklus mentorskog programa su u tijeku.

Nedovoljne mogućnosti umrežavanja

“S obzirom na to da je program EBRD-a financiran donatorskim sredstvima, imali smo priliku jednu grupu poduzetnica voditi na jedan poslovni susret u Taipei, gdje smo kroz pet vrlo intenzivnih dana pokušali predstaviti koje su nove tehnologije na raspolaganju za biznise, što se događa u tom Internet of Things i online svijetu. Bio je organiziran i jedan forum na kojem su se naše poduzetnice predstavljale poduzetnicima u Taipeiju i obrnuto”, istaknula je EBRD-ova savjetnica za male poduzetnike Višnja Mrakovčić Supek.

“Pokušavamo organizirati niz događanja na kojima želimo promovirati pitanje žena u poduzetništvu. Jako nam je bitno da omogućimo umrežavanje poduzetnica jer to je jedna od stvari koje su se pokazale vrlo potrebnima prilikom pokretanja ovog programa. Žene, naime, nemaju dovoljno mogućnosti i aktivnosti koje im omogućavaju poslovno povezivanje”, zaključila je na kraju izlaganja.