Stručne i meke vještine: Je li emocionalna inteligencija bolji prediktor uspjeha?

Regruteri su vrlo kreativni u nastojanjima da pronađu potencijalne zaposlenike vješte u komunikaciji, pregovaranju, slušanju, upravljanju vremenom.. Meke vještine smatraju se boljim prediktorima uspjeha od tvrdih vještina koje se mogu naučiti ili uvježbati

269
emocionslns inteligencija

Kada je riječ o zapošljavanju, takozvane meke vještine ili soft skills postale su „sveti gral“ zapošljavanja. Emocionalna inteligencija i interpersonalne vještine poput komunikacije i empatije među najtraženijim su osobinama kandidata za gotovo svaku poziciju, piše Emily Heaslip u blogu na portalu Vervoe, speciljaliziranom za zapošljavanje.

Prema istraživanju LinkedIna koje je obuhvatilo tri stotine menadžera više od polovice ispitanika izjavilo je da nedostatak mekih vještina kod kandidata za posao ograničava produktivnost njihove tvrtke. Regruteri su vrlo kreativni u nastojanjima da pronađu potencijalne zaposlenike vješte u komunikaciji, pregovaranju, slušanju, pisanju, organiziranju rasporeda, rješavanju problema i odlučivanju. Meke vještine – intuitivniji EQ – smatraju se boljim prediktorima uspjeha od tvrdih vještina koje se mogu naučiti ili uvježbati.

>>Deset najtraženijih vještina kod poslodavaca prema LinkedInu

No, zašto su meke vještine najbolji prediktor uspjeha? Kako menadžeri koji vode brigu o ljudskim resursima mogu osmisliti proces zapošljavanja koji uzima u obzir te vještine?

Predviđanje uspješnosti na temelju mekih vještina

Meke vještine tražene su u gotovo svakoj tvrtki i svakoj industriji. Istraživanje Wall Street Journala na uzorku od 900 izvršnih menadžera pokazalo je da 92 posto ispitanika smatra da su meke vještine jednako važne ili važnije od stručnih, tehničkih vještina ili takozvanih tvrdih vještina. No, 89 posto ispitanika izjavilo je da ima “mnogo ili prilično problema da pronađu ljude s potrebnim vještinama”. LinkedInovo istraživanje o tržištu radne snage iz 2018. otkrilo je da su četiri najtraženije meke vještine sposobnost vođenja, komunikativnost, spremnost na suradnju i sposobnost upravljanja vremenom.

Pa, dobro, može li se na temelju mekih vještina doista bolje predvidjeti uspješnost neke osobe? Daniel Goleman, autor knjige o emocionalnoj inteligenciji na poslu na temelju svog istraživanja tvrdi da je emocionalna inteligencija bolji prediktor vrhunske izvedbe od prethodnog iskustva ili inteligencije. Izvršni direktori nekih vodećih svjetskih tvrtki – Amazon, Xerox i Tesla, da spomenemo samo neke – vođeni emocionalnom inteligencijom kreirali su korporativne strukture čija okosnica su upravo meke vještine.

>>Što su to soft skills i zašto su važne za vašu karijeru

Meke vještine nisu odlične samo za stvaranje ugodnog i poticajnog radnog okruženja. Jasna je veza između zarade i lidera s visokom emocionalnom inteligencijom. U jednoj studiji izvršni direktori čiji su zaposlenici visoko ocijenili njihov karakter tijekom dvogodišnjeg razdoblja ostvarili su prosječan prinos od 9,35 posto, gotovo pet puta više od tvrtki u kojima su izvršni direktori dobili niske ocjene karaktera. Čini se da postoje vrlo čvrsti razlozi za regrutiranje osoba s razvijenim mekim vještinama, ali ima nešto što treba naglasiti kada je riječ o ravnoteži između dobrog vodstva i komunikacije s osobama koje su usavršile svoj talent.

>>Vještine koje će vam se zauvijek isplatiti

Ne zanemarujte stručne vještine

Neki stručnjaci smatraju da regruteri ipak malo pretjeruju s fokusiranjem na kandidate s visokom emocionalnom inteligencijom.

Cal Newport, autor knjige “Toliko dobar da te ne mogu ignorirati“ („So Good They Can’t Ignore You“), vjeruje da za uspješnu karijeru moraš razviti vještine koje te čine stručnim u nečemu. Uvijek će postojati tržište za one koji imaju dubinsko znanje u određenom području, a određena područja uvijek će trebati dobro educirane nove ljude s nišnim vještinama. Newport to argumentira tvrdnjom da veća stručnost u nekoj vještini ili području rada pružaju osobi više kontrole i zadovoljstva u poslu kojim se bavi.

Činjenica je da su neki vrhunski stručnjaci u svom području postali vrlo uspješni izvršni direktori. Mnogi će pri tome prvo pomisliti na Stevea Jobsa i Billa Gatesa. Oni malo skeptičniji upozoravaju da se meke vještine i emocionalna inteligenciji ipak moraju steći s vremenom. Mnogi programeri, na primjer, imaju neke od osnovnih stručnih vještina koje su potrebne za vođenje tvrtke, ali nedostaju im ključne osobine emocionalne inteligencije poput sposobnosti slušanja. Najbolji lideri mogu s vremenom usavršiti svoje meke vještine, ali počinju graditi karijeru kao stručnjaci u nekom području.

Kako odabrati pravu osobu za posao

Nažalost, meke vještine se ne mogu otkriti kroz životopis pa to otežava zapošljavanje na temelju njih.

Tvrtke koje uspješno zapošljavaju i imaju nisku fluktuaciju zaposlenika naučile su kako kreirati proces intervjuiranja koji pokriva obje vrste vještina. Njihovi regruteri traže od kandidata da riješe testove koji oponašaju scenarije iz stvarnog svijeta kako bi dobili najbolje predviđanje uspješnosti kandidata u tvrtki. Ti testovi se zatim trianguliraju[1] sa psihometrijskim testiranjima i testiranjem stavova.

>>Kako zadržati vrhunske zaposlenike

Osim toga, pojava umjetne inteligencije omogućila je bolju procjenu omjera mekih i teških vještina. U klasičnom intervjuu kandidat može impresionirati regrutera iako nema dovoljno stručnosti u nekom području. Algoritam pak nije tako lako impresionirati jakim životopisom ili sjajnom prezentacijom.

Pametne tvrtke su počele su prilagođavati intervjue mekim vještinama potrebnim za određenu poziciju. Tako se, na primjer, za prodaju traže ekstrovertne osobe, dok se ljudi vješti u slušanju drugih pridružuju odjelima za ljudske resurse. U svakom poduzeću postoje razne pozicije koje traže meke ili tvrde vještine. Na vašem timu za upravljanje ljudskim resursima je da pronađu uspješnu kombinaciju.

[1] Triangulacija je primjena dvaju ili više postupaka prikupljanja podataka u proučavanju nekog aspekta ljudskog ponašanja