Kreću prijave za prvi “Europski kviz o novcu” za učenike

Hrvatska udruga banaka u suradnji sa Štedopisom i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje RH ove godine, uoči Europskog tjedna novca, organizira online natjecanje „Europski kviz o novcu“ za timove učenika od 13 do 15 godina

204
Europski kviz o novcu

Europski kviz o novcu, projekt Europske bankarske federacije, organizira se ove godine po prvi puta kao natjecanje u cijeloj Europi, s ciljem povećanja financijske pismenosti djece i mladih. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Kako bi mladi stekli osnovna znanja o osobnim financijama, Hrvatska udruga banaka u suradnji sa Štedopisom i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje RH organizira edukativni nagradni natječaj „Europski kviz o novcu“ za učenike od 13 do 15 godina.

Prema rasponu dobi, na natjecanje u Hrvatskoj mogu se prijaviti timovi učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola.

Ti će se učenici u Europskom tjednu novca, po prvi puta, natjecati kao i učenici iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Njemačke, Islanda, Irske, Italije, Latvije, Litve, Liechtensteina, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, te Ujedinjenog Kraljevstva.

Kviz će se održati na nacionalnoj i europskoj razini putem internetske veze i YouTube kanala na poznatoj Kahoot! platformi.

Dvije faze natjecanja

Prva faza je Nacionalni kviz o novcu 16. ožujka 2018. na kojem će se istovremeno natjecati svi prijavljeni razredi ili timovi učenika u Hrvatskoj. Pobjednici nacionalnog natjecanja – dvoje mladih iz pobjedničkog razreda u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018.

Druga faza je Europsko finalno natjecanje 8. svibnja 2018. u Bruxellesu gdje će se najbolji učenici iz Hrvatske natjecati sa svojim vršnjacima iz gotovo cijele Europe, ali na materinskom jeziku (hrvatskom). Pobjednike europskog finala očekuje  vrijedna novčana nagrada koju će podijeliti sa svojim razredom.

Za što bolji uspjeh učenika, pripremljeni su kvizovi za vježbu iz područja financijske pismenosti, novca, matematike, kibernetičke sigurnosti, online plaćanja, osnovnih financijskih usluga i Europske unije.

„Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad, ali nažalost ono i dalje nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Kako su pripreme za kviz zabavne i jednostavne, očekujemo velik odaziv nastavnika i učenika. Vjerujemo da će natjecanje biti motivirajuće i stimulirajuće za učenje novih znanja, a odabrani među najboljima imat će priliku boriti se sa svojim vršnjacima iz gotovo cijele Europe“, izjavio je povodom početka prijave na kviz direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

>>Predstavljen besplatni udžbenik Moj novac, moja budućnost

Kako se prijaviti na Europski kviz o novcu

Sudjelovanje u kvizu potpuno je besplatno, prijave za sudjelovanje započinju 9. veljače i traju do 26. veljače. Sve škole koje žele sudjelovati moraju poslati prijavu na e-mail adresu kviz@hub.hr

Više informacija o registraciji razreda i škola te pristupu kvizovima za vježbu nalaze se na stranicama hub.hr i štedopis.hr.