Svakodnevno nas brojne vijesti upozoravaju na nadolazeću krizu. Inflacija, rast cijena namirnica i energenata, eskalacija sukoba u Ukrajini, uz još nedovoljno opravljeno gospodarstvo nakon krize uzrokovane virusom Covid-19 najavljuju još jednu moguću recesiju.

Što je zapravo recesija?

Možemo reći da je recesija značajan pad ekonomske aktivnosti koje zahvaća cijelo gospodarstvo i traje više mjeseci.
Možda se ovaj put tako nešto ipak ne dogodi, no trebamo se pripremiti na pad kupovne moći, mogući gubitak tržišta, a time i naših prihoda. Ovi pokazatelji alarm su za cijelo tržište, a tvrtke često u očekivanju kriznih situacija, rade još veću grešku i kreću u neselektivno rezanje troškova, prvenstveno marketinga.
Misleći da su tako uštedjele novac, tvrtke iz kriza često izlaze još slabije i manje profitabilne nego što su bile prije recesije.

Ušteda na marketingu?

Prema jednom američkom istraživanju koje je obuhvatilo stotine studija potvrđeno je da gašenje marketinga u kratkom roku donosi 5 do 10 posto pada prodaje za tvrtke koje su poznati brand, 10 do 30 posto za manje poznate brandove, a čak 45 posto za nove tvrtke i proizvode. Gledajući dugoročno, pad prodaje se i udvostručuje.

Čak ako u vrijeme krize potrošači u potpunosti prestanu kupovati vaš proizvod, potrebno je i dalje ulagati u brand i početnu fazu prodajnog lijevka, kako bi ostali, ne samo u njihovom pamćenju već i u svijesti investitora, potencijalnih zaposlenika, partnera i dobavljača.
Ono što je posebno važno, potrošači puno bolje pamte poruke i one brandove koji su bili uz njih u vrijeme kriza, kao i drugih emotivnih događaja. Tijekom recesije u SAD-u koja se dogodila 1990. godine McDonald’s je odlučio srezati oglašavanje što ga je koštalo padom prodaje od 28 posto dok su konkurenti poput Pizza Huta i Taco Bella nastavili oglašavati i rasli 61 i 40 posto.

Pripremite marketing plan za krizu

Kriza i recesija su, kao i svaki drugi događaj na tržištu, prilika koju treba prepoznati i iskoristiti. Potrebno je pažljivo sagledati tržište i što ranije primijetiti promjene u trendovima. Moguće je da kriza promijeni način na koji potrošači kupuju, možda neki kanali oglašavanja postanu popularniji i cjenovno dostupniji, a moguće je i da kompanije otkriju neki novi dobar put do kupaca u doba krize. Zato držite oči otvorenima!

>>Koliko izdvojiti za digitalni marketing?

Digitalni marketing već se i ranije dokazao kao dobar kanal komunikacije u kriznim vremenima zbog nekoliko svojih prednosti:

  1. Digitalni marketing je još uvijek cjenovno najpovoljniji oblik oglašavanja i marketinga, a njegov doseg svakodnevno raste i može poslužiti kao kvalitetni kanal za gradnju branda i ostajanje u svijesti potrošača.

>>Čak 72 posto stanovnika Hrvatske aktivno je na društvenim mrežama

2. Tijekom krize veliki broj oglašivača smanjuje ili u potpunosti gasi svoje aktivnosti oglašavanja što brojne digitalne kanale kao što su Facebook, Google i YouTube čini još povoljnijim zbog svog aukcijskog modela plaćanja.

>>Kako se učinkovito oglašavati putem Google prikazivačke mreže?

3. Od svih aspekata poslovanja, malo ih pruža više (i bolje) metrike od digitalnog marketinga, a to je u vrijeme krize svakako krucijalna stvar donošenje kvalitetnih odluka.
4. Različitost kanala i veliki broj formata daje mogućnost brzog testiranja, što je u krizno vrijeme koje karakterizira neizvjesnost, velika prednost u odnosu na tradicionalne načine oglašavanja.
5. Digitalni marketing osim velikog izbora nudi brzinu i fleksibilnost, tako da preko noći možemo promijeniti planirane aktivnosti, budžete i poruke koje šaljemo tržištu prateći svakodnevna događanja.
6. Potrošači postaju oprezniji pa više istražuju i uspoređuju, što daje priliku kompanijama koje ulažu u content marketing i imaju web stranice bogate informativnim sadržajem da se istaknu i privuku veći broj kupaca.

>>Pet prednosti sadržajnog marketinga

Kriza kao prilika

Iako se recesije pokazuju kao vrlo izazovna vremena, ulaganje u (digitalni) marketing tijekom gospodarske krize postaje imperativ kako bi tvrtke održale prihode.
U nekim situacijama kriza može čak i pomoći da osvojite dio tržišta koje je vaša konkurencija zapustila ili barem da održite zdravu poziciju s koje ćete moći krenuti jednom kada recesija prođe.


Autor članka: Denis Sinovčić, stručnjak za digitalni marketing i vlasnik agencije Baras Marketing