Što učiniti kada kasnite na posao

Kašnjenje na posao se dešava. Svi ponekad kasnimo. Bez obzira na to kasnite li zbog vlastite pogreške ili je kašnjenje posljedica "više sile”, evo što biste trebali učiniti.

261
kašnjenje na posao

Danas nije vaš dan. Kasnite u ured i svjesni ste da vam šef neće biti sretan zbog toga. Bez obzira na to kasnite li zbog vlastite pogreške ili je kašnjenje na posao posljedica “više sile”, stručnjaci portala Muse savjetuju što biste trebali učiniti.

Javite se šefu što je prije moguće

Nipošto se ne želite pojaviti u uredu u podne, a da vaš šef nema pojma gdje ste bili i zašto vas nije bilo. Ako kasnite, vjerojatno imate dovoljno vremena ne samo da njega ili nju (šefa) obavijestite da kasnite (čemu služe mobiteli?), nego i da procijenite koliko ćete kasniti.

Ako vas službeno obavijeste da vlak kasni 20 minuta, ako imate signal nazovite šefa i objasnite mu što se dešava. Ako ste na putu i dobijete obavijest da vam je let odgođen, odmah javite to šefu, nemojte odlagati. Ako vam se dijete razboljelo, javite šefu što se dešava prije odlaska liječniku.

To će vašem nadređenom dati dovoljno vremena da reagira. Slanje poruke kojom obavještavate šefa dvije minute prije početka sastanka da ćete zakasniti neće mu značiti puno.

Pokušajte realno procijeniti koliko ćete kasniti. Možda usprkos zastoju u prometu ili odlasku liječniku ipak stignete na vrijeme ili uz minimalno kašnjenje. Nema apsolutno nikakve štete u tome da šefa pripremite na mogućnost da ćete kasniti, naprotiv. U najgorem slučaju, možda stignete na vrijeme i sve bude zaboravljeno.

Nemojte lagati

Nemojte posezati za nemogućim izgovorima. Bolje je objasniti što se doista dogodilo ili ne objasniti ništa, nego lagati. Rizik da budete uhvaćeni u laži je prevelik. Ako vas uhvate u laži, mogli biste izgubiti povjerenje suradnika i oni vam više neće vjerovati u situaciji kada će vam njihovo povjerenje doista trebati.

Zato budite iskreni. Čak i ako vam je neugodno priznati da se prespavali alarm ili da vam se pokvario automobil. Možda na prvu neće zvučati dobro, ali ako inače redovito dolazite na posao, vjerojatno će ubrzo zaboraviti na to.

Ispričajte se i dajte do znanja da želite ispravno postupiti

Vaša kašnjenje utječe i na druge ljude, ne samo na šefove, nego i na vaše kolege. Zato se ispričajte svima, čak i ako nimalo ne žalite zbog toga što ste ‘ukrali’ malo dodatnog sna.

Ako već kasnite, to vjerojatno ne možete kontrolirati. Ono što možete kontrolirati je vaša reakcija na kašnjenje. Osim što ćete poslati na vrijeme poruku da kasnite, istaknite da ćete nadoknaditi propušteno zbog svoje male pogreške.

Možda to možete učiniti vrlo jednostavno. Možete odgovoriti na elektroničku poštu dok čekate u vlaku da se zastoj otkloni. Ili ćete ostati tog dana malo dulje na poslu kako biste nadoknadili izgubljeno vrijeme. Ako ste propustili sastanak, ponudite rješenje kojim ćete to ispraviti.

Ako imate ideju što bi moglo impresionirati vašeg šefa i doprinijeti da zaboravi neugodnu situaciju, učinite to.

Također, kada kontaktirate nadređenog, dajte mu jasno do znanja da kontrolirate situaciju. Možete mu napisati svoje zadatke te očekivane rokove u kojima biste ih mogli riješiti.

Zahvalite se

Mudro bi bilo da se na kraju radnog dana zahvalite šefu na razumijevanju. Vjerojatno nema potrebe stalno mu to ponavljati, ali dobro bi bilo da mu barem jednom to date do znanja.

Budite svjesni koliko često kasnite

Kašnjenje na posao se dešava. Svi ponekad kasnimo. Ako se to događa rijetko, nema problema. Ali ako vam se događa učestalo, imate problem. Doći ćete na glas kao osoba koja kasni, a osim toga ćete izgubiti povjerenje nadređenoga.

Biti odgovoran, između ostaloga, znači stići na vrijeme. Pojačajte alarm, pomaknite ga deset minuta ranije… Ako treba, razgovarajte sa šefom o prilagođavanju vašeg rasporeda. Učinite što je potrebno kako ne biste kasnili.