Srednjoškolke s Hvara pobjednice Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj

Na nacionalnom kvizu o novcu sudjelovalo je više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova diljem Hrvatske. Pobjednice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marinela Dujmović i Mia Čubre pokazale su zavidno znanje iz područja financija

81
pobjednice Europskog kviza o novcu
Pobjednice Europskog kviza o novcu iz Srednje škole Hvar

Hrvatska udruga banaka, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, organizirala je po drugi puta Europski kviz o novcu (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina.

Natjecanje je održano povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca (25. – 29. ožujka.2019.) kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti mladih, a mogli su se prijaviti učenici 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razredi srednje škole, različitog usmjerenja i prethodnog znanja. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1100 učenika iz 48 različitih gradova diljem Hrvatske.

Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marinela Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar su pobjednice Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj koji se održao uoči putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

Važnost financijske pismenosti

„Iskustvo ovakve vrste natjecanja je neopisivo, a pobjeda je za nas bila neočekivana. Dolazimo iz male otočne škole i smatrali smo da nemamo velike šanse za pobjedu, ali dokazali smo da uz dobar tim, trud i podršku možemo ostvariti nemoguće”, izjavile su učenice pobjedničkog tima iz Srednje škole Hvar.

“Sve je počelo uz igru i zabavu, a nismo očekivali da će se to pretvoriti u izvrsnu priliku za nas i našu školu. Pripremali smo se na satovima Osnova turizma i Organizacije uz različite kvizove i materijale. Zahvaljujemo našim nastavnicama, ravnatelju i Hrvatskoj udruzi banaka na ovom zabavnom i korisnom iskustvu koje ćemo dugo pamtiti. Poručili bismo svim budućim natjecateljima da se svi snovi mogu ostvariti, ako imaš dovoljno hrabrosti da ideš za njima”, opisale su učenice svoj put do pobjede.

Saša Paduan, ravnatelj Srednje škole Hvar, naglasio je kako je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti: „I ove godine su učenici naše škole sudjelovali na natjecanju Europski kviz o novcu. Ostvarili su izvanredan uspjeh i osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj. Vrijedno su radili u sklopu fakultativnog nastavnog predmeta Financijska pismenost kojeg imamo u školi, uz podršku nastavnica Sande Stančić i Ivane Vojković.”

Učenje kroz igru i zabavu

“Ovaj uspjeh učenika i njihovih mentora predstavlja veliki iskorak u radu naše male otočne škole. Pokazalo se da se kreativnim i inovativnim poučavanjem učenika mogu ostvariti izvrsni rezultati. Sudjelovanjem u ovakvim programima, učenici se osposobljavaju za stvarne nadolazeće životne situacije. Želimo da naši učenici uz teoriju dobiju stvarno primjenjivo životno znanje, da postanu obrazovani financijski pismeni građani Europske unije“, kazao je Paduan.

mentorica pobjedničkog tima iz Hvara, Sandra Stančić, naglasila je važnost financijske pismenosti: „Prvo mjesto na nacionalnom natjecanju je pravo iznenađenje za nas. Natjecali smo se i prošle godine. Kahoot kao platformu za učenje koristim već tri godine u nastavi i koliko god je koristila, učenicima nikad ne dosadi, za razliku od nekih drugih metoda poučavanja. Oni nisu ni svjesni da su kroz igru i zabavu, naučili važne životne stvari. Bez obzira na njihovu buduću struku, financijska pismenost postaje jednako važna kao i neke druge već naučene životne vještine.“

Drugo mjesto zauzeli su učenici III. Gimnazije iz Zagreba, a treće mjesto pripalo je učenicima Osnovne škole Bukovac iz Zagreba.

Finale u Bruxellesu 7. svibnja

Pobjednici nacionalnog natjecanja – dvoje mladih iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 7. svibnja 2019. godine.

„Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je na natjecanju sudjelovalo više od 1100 učenika iz 49 različitih gradova u Hrvatskoj. Ta činjenica dovoljno govori o visokoj motiviranosti naših mladih učenika i njihovih profesora, koji su se kvalitetno pripremili za natjecanje te pokazali solidnu razinu znanja o novcu, financijama i sigurnosti na internetu. Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja svih pitanja, a s obzirom na to da su svi timovi imali velik broj točnih odgovora, ipak je za konačan rezultat presudila brzina odgovaranja i timski rad učenika.

Mladima je potrebno omogućiti korištenje modernih tehnologija te ih u natjecateljskom okruženju dodatno potaknuti da kontinuirano usvajaju financijske vještine. Pobjednicama želimo puno sreće u Bruxellesu i sigurni smo da će Hrvatsku predstaviti u najboljem svjetlu”, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović.

Promocija financijskog obrazovanja

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Europski tjedan novca (eng. European Money Week) je godišnja inicijativa promocije financijskog obrazovanja diljem Europe. Organiziraju ga nacionalna udruženja banaka u mnogim europskim zemljama, a inicijativi su se pridružile i mnoge ostale financijske i javne institucije.