Šest stvari koje trebate učiniti prije nego što pošaljete prijavu za posao

Prilikom prijavljivanja za natječaj za posao izuzetno je važno paziti na detalje. Često je banalna pogreška dovoljna da vaša prijava bude odbačena. Stoga evo kratkog popisa nekoliko važnih stvari koje biste svakako trebali učiniti prije nego što pritisnete „send"

312
prijava za posao

Cijeli dan ste ispunjavali prijave za posao, uređivali životopis. Konačno ste poslali prijavu, namjeravate odložiti računalo I opustiti se. I tada vam u oko upadne pogrešno napisana riječ u vašem životopisu.

Pogreška zbog koje vjerojatno nećete dobiti poziv regrutera ili menadžera za ljudske resurse. Da ste samo nekoliko dodatnih minuta posvetili provjeri svoje prijave, možda biste se mogli pohvaliti važnim intervjuom za zanimljiv posao umjesto da nastavljate slati prijave u beskraj.

Prilikom prijavljivanja za natječaj za posao izuzetno je važno paziti na detalje. Često je banalna pogreška dovoljna da vaša prijava bude odbačena. Stoga evo kratkog popisa nekoliko važnih stvari koje biste svakako trebali učiniti prije nego što pritisnete „pošalji poruku”.

Pročitajte pažljivo cijelu prijavu

Prije nego što pošaljete prijavu temeljito pročitajte sve što se napisali. Provjerite jesu li u oglasu objavljene upute o tome kako napisati životopis i ostale dokumente potrebne za prijavu. Provjerite rokove, ne samo rok u kojem morate poslati prijavu, nego i rok u kojem biste mogli očekivati odgovor.

Menadžeri za ljudske resurse teže suziti broj prijavljenih kandidata postavljanjem detaljnih i preciznih pitanja, stoga odgovarajte promišljeno i koncizno.

Uvjerite se da su vaši materijali besprijekorni

Ako žurite, lako vam se potkrade banalna greška koja vas može izbaciti iz utrke za posao. Osim pravopisnih grešaka, bitan je i stil. Bez obzira na to jeste li vanjski kandidat ili kandidirate za mjesto unutar organizacije u kojoj već radite, nemojte biti neformalni prilikom pisanja prijave. Izbjegavajte sleng, žargon, kratice.

Nakon što se sami uvjerite da je sve gramatički ispravno i da nema pravopisnih pogrešaka, pošaljite dokumente prijatelju da ih pročita i provjeri.

Možete također pokrenuti aplikaciju za provjeru pravopisnih grešaka. Jer izgovora za greške u vašoj prijavi nema.

Prilagodite svoje pismo poziciju koju želite

Ne postoji univerzalno motivacijsko pismo za svaki posao. Postoji temeljni obrazac kako bi pismo trebalo izgledati, ali poruku morate prilagoditi svakoj prijavi za posao koju šaljete. Postoje dijelovi koje možete uvijek koristiti, ali najbolje je uvijek napisati motivacijsko pismo iznova kako biste se usredotočili na onoga kome se obraćate i predstavili svoje talente na najbolji način.

>>Kako napisati učinkovito motivacijsko pismo

Isto vrijedi i za životopis. Pokušajte u njemu naglasiti postignuća koja su relevantna za konkretnu poziciju za koju kandidirate. Tako će vas menadžeri za ljudske resurse lakše zapaziti.

Ne zaboravite objasniti zašto želite taj posao

Često se prilikom ispunjavanja prijave fokusiramo na detalje u svojoj karijeri i pri tome zaboravimo najvažniju stvar u prijavi – objasniti zašto želimo raditi za tu tvrtku i zašto smo najbolji kandidat za tu poziciju.

Ako ne možete odgovoriti na ova pitanja, razmislite trebate li se uopće prijaviti.

Provjerite sve još jednom prije slanja

Provjera nikad dosta. Prilikom prijave za posao imate samo jednu priliku da ostavite (dobar) prvi dojam. Zato prije nego što pošaljete prijavu provjerite još jednom sve dokumente i jeste li slijedili upute iz oglasa. Ne želite se nipošto naći u situaciji da vas regruter upozorava na pogrešku koju ste napravili jer niste temeljito pročitali oglas,

Uredite svoje profile na društvenim mrežama

Pripreme ne završavaju slanjem prijave. Provjerite svoje profile na društvenim mrežama. Uklonite neprikladne šale, slike i postove vezane uz aktivnosti koje bi regruteri mogli smatrati nepoćudnima.

Osvježite svoj profil na LinkedInu. Provjerite jeste li detaljno opisali svoje odgovornosti i postignuća na prethodnim pozicijama i jesu li sve informacije točne i ažurirane.

I najmanja greška može umanjiti šanse da dobijete željeni posao. Zato nemojte žuriti. Ne štedite vrijeme da biste nekoliko puta provjerili svoju prijavu i dokumente. Dobro sročena prijava za posao, dobro napisano motivacijsko pismo i životopis, bez brzopletih grešaka, prvi su korak prema željenom poslu.