Zašto je osobnost u razgovorima za posao važnija nego što vjerojatno mislite

U 70 posto slučajeva osobnost je, uz vještinu i iskustvo, za poslodavca bila presudna prilikom odluke o zapošljavanju, znatno češće od obrazovanja ili izgleda, pokazalo je istraživanje portala za profesionalne savjete TopInterview i platforme za zapošljavanje Resume-Library

286
osobnost

Sljedeći put kada budete išli na razgovor za posao posvetite malo vremena “glancanju” svog karaktera, a ne samo svojim vještinama. Prema novom istraživanju američkog web portala za profesionalne savjete TopInterview i platforme za zapošljavanje Resume-Library osobnost se nalazi među prve tri osobine koje poslodavci traže kod potencijalnih zaposlenika.

U 70 posto slučajeva osobnost je, uz vještinu i iskustvo, za poslodavca bila presudna prilikom odluke o zapošljavanju, znatno češće od obrazovanja (18%) ili izgleda (7%), pokazalo je istraživanje
Istraživanje je također pokazalo da je jedna od najpoželjnijih osobina kod novih zaposlenika povjerenje, dok je arogancija jedna od najmanje poželjnih, prenosi CNBC.

Najviše i najmanje poželjne osobine potencijalnih zaposlenika

Najmanje poželjne osobine su:

  • arogancija
  • nepoštenje
  • oholost
  • nepouzdanost
  • jednostrano razmišljanje

Najpoželjnije osobine su:

  • Samouvjerenost
  • Autentičnost
  • Poštenje
  • Pouzdanost
  • Samodisciplina

Savjetnica portala TopInterview Amand Augustine rekla je da rezultati odražavaju sve veći značaj koji poslodavac i zaposlenici pridaju radnom okruženju.

“Osobe koje upravljaju ljudskim resursima danas moraju procijeniti hoće li se kandidat uklopiti u kulturu tvrtke. Ta se odluka prvenstveno temelji na ponašanju kandidata tijekom intervjua”, tumači Augustine.
“Linija između ‘samouvjerenosti’ I ‘arogancije ‘ je vrlo tanka. Prvi dojam je ključan – jedna osobina može usmjeriti intervju u dobrom ili lošem smjeru.”

Istaknite svoje dobre strane

Ponuda talentiranih ljudi na tržištu rada je sve slabija i poslodavci moraju biti sve kreativniji kako bi privukli nove zaposlenike. Mogućnost izbora je sve uža pa poslodavci moraju razmišljati izvan tradicionalnih okvira kako bi procijenili iskustvo i potencijal kandidata.

>>Na što treba paziti u govoru tijela prilikom razgovora za posao

>>Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao

Ključan dio procesa je razmotriti kako će se nečija osobnost uklopiti u tim. Stoga je važno da kandidat istakne prilikom intervjua istakne prave osobine, kaže Lee Biggins, osnivač i izvršni direktor Resume-Libraryja.

“Svaka je tvrtka različita, svaka ima svoje prioritete, ali naše istraživanje pokazuje da je nekoliko ključnih osobina poželjno.u svakom radnom okruženju. Zato sljedeći put kada se uputite na razgovor pokušajte biti svjesni toga i načina kako se ponašate”, savjetuje Biggins.