Vještine koje biste danas svakako trebali navesti u životopisu

Nove tehnologije i poremećaji na tržištu rada izazvani pandemijom redefinirali su listu vještina koje su potrebne za uspješnu karijeru. Ovo je pet najvažnijih vještina odnosno grupa vještina koje biste danas trebali uvrstiti u životopis

2507
vještinev u životopisu
[Izvor: Pixabay]

Nove tehnologije i poremećaji na tržištu rada izazvani pandemijom redefinirali su listu vještina koje su potrebne za uspješnu karijeru. Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma o budućnosti tržišta rada, u kojem su sudjelovali menadžeri iz 15 poslovnih branši u 26 zemalja, 73 posto poslodavaca planira svojim zaposlenicima do 2025. ponuditi mogućnost prekvalifikacije i usavršavanja.

Ovo je pet najvažnijih vještina odnosno grupa vještina koje biste danas trebali uvrstiti u životopis.

1. Alati za suradnju na daljinu

Ekonomija rada od kuće neće nestati s pandemijom. Učinkovita suradnja u udaljenom okruženju danas je jedan od prioriteta za poslodavce.

Iako je riječ o vještinama koje se čine jednostavnima, navođenje osnovnih vještina potrebnih za rad na daljinu može vam donijeti jako puno. Vrijedno je spomenuti vaša iskustva s aplikacijama za videosastanke kao što su Zoom, Microsoft Teams i Webex Meetings, ili s alatima za suradnju kao što su Slack, Trello i Monday.

Svoja iskustva u radu na daljinu možete spomenuti i u sažetku, prilikom spominjanja lokacije ili ih pobrojati kao istaknute točke – na primjer, “vodio sam projekt s četvero suradnika pomoću Zooma”.

2. Kritičko razmišljanje

Mnogi poslodavci razvili su procese zapošljavanja u kojima nastoje otkriti kako razmišljate. Googleovi menadžeri za zapošljavanje, na primjer, postavljaju izravna pitanja kako bi utvrdili kako kandidati rješavaju probleme.

Navesti vještinu kritičkog razmišljanja u svom životopisu jednako je važno kao i iskazati tu vještinu prilikom intervjua. A za to nije dovoljno napisati samo “sposobnost brzog učenja! i “kritičko razmišljanje” u odlomku o vještinama.

Detaljno opišite što ste naučili ili kakve ste probleme riješili na prethodnim poslovima. Ako ste programer softvera, mogli biste napisati: “Kreirali smo digitalni alat koji je klijentima pomogao da smanje vrijeme čekanja na javljanje korisničke službe za prosječno [X] minuta”.

3. Digitalna pismenost

Prema izvješću Burning Glass Technologies, tvrtke koja analizira milijune oglasa za posao, 82 posto online oglasa za posao traži osnovno znanje o digitalnom softveru.

Ovisno o vašoj djelatnosti, evo nekoliko važnih aplikacija koje treba uzeti u obzir:

  • Proračunske tablice: Excel, Google tablice, OpenOffice
  • Društveni mediji: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn
  • Web i kodiranje: HTML, JavaScript, CMS
  • Obrada teksta: Microsoft Office, Google Docs, Dropbox Paper

4. Analiza podataka

Čak i ako se ne prijavljujete za posao vezan uz znanost o podacima, ljudi iz odjela za ljudske resurse žele vidjeti koliko ste vješti u analizi podataka koji se odnose na vašu ulogu.

U odjeljku o iskustvu navedite kako ste analizirali podatke za pojedine projekte i kako ste te podatke koristili da biste utjecali na uspješnost projekta.

Na primjer, ako ste softverski inženjer, opišite kako ste ubrzali rad aplikacije nakon što ste pogledali podatke i utvrdili gdje je proces bio usporen.

Budite što konkretniji kada opisujete projekte na kojima ste radili. Razmislite o ishodu i načinu kojim ste mjerili uspjeh. Najjednostavnije je navesti što ste radili, kako ste mjerili i kakav je bio rezultat koji ste ostvarili.

5. Vještine navedene u opisu posla

Vještine koje poslodavci najviše cijene su one koje se spominju u njihovim opisima poslova, stoga ih uključite u svoj životopis – ali nemojte doslovno kopirati jezik.

Na primjer, ako se u opisu posla navodi da je uglavnom riječ o timskom radu, prilagodite životopis tako da u njemu naglasite svoja iskustva u timskom radu naprema individualnom radu.

Ako opis stavlja veliki naglasak na određene certifikate koje imate, istaknite ih na vrhu životopisa, a ako su u sredini ili pri dnu, podebljajte ih.

Ovaj savjet mnogima će se učiniti tako očiglednim da ga ni ne treba navoditi, ali ukazuje na jedan opći savjet: bolje je predstaviti sebe kao savršenog kandidata za posao, a ne kandidata koji može sve.