Kako dobri lideri grade uspješne timove

Cilj svakog vođe trebao bi biti pomoći članovima tima da razviju svoje vještine, a istovremeno njegovati kulturu koja ih potiče da svakog dana zadovoljni dolaze na posao. Ovo su tri stvari koje dobre vođe rade kako bi stvorili uspješne timove

91
vođenje tima

Bez obzira radite li to desetljećima ili prvi put preuzimate tu ulogu, vođenje tima nije lagan posao. Zahtijeva vježbu i jačanje temeljnih vještina kao što su komunikacija, prenošenje znanja, delegiranje i emocionalna inteligencija.

“Cilj svakog vođe trebao bi biti pomoći ljudima da razviju svoje vještine, a istovremeno njegovati kulturu zbog koje ih potiče da svakog dana zadovoljni dolaze na posao”, kaže Erica Boeke, osnivačica tvrtke Liberty & Company koja je već desetak godina na vodećim položajima u tvrtkama poput Condéa Nasta i New York Timesa.

Ovo su tri stvari koje dobre vođe rade kako bi stvorili uspješne timove.

Poticanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života

Iako želite da vaš tim naporno radi kako bi stvorio dodanu vrijednost za kompaniju, važno je istovremeno promicati zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Menadžeri se prečesto usredotočuju na ispunjavanje rokova i poslovnih ciljeva. Ali to može dovesti do izgaranja i sukoba unutar tima.

Tvrtke poput Applea, Salesforcea i Nikea uvele su sobe za meditaciju kako bi potaknule zaposlenike na pauze. Istraživanje je pokazalo da je dovoljno samo nekoliko minuta mentalnog opuštanja da biste pozitivno utjecali na svoje zdravlje i poboljšali koncentraciju.

Planirajte zajedničke aktivnosti

Najbolji timovi prihvaćaju međusobnu suradnju, što u konačnici povećava produktivnost i performanse. Prvi korak kojim ćete potaknuti suradnju je da stvorite atmosferu u kojoj će se članovi tima ugodno osjećati prilikom međusobnog druženja.

To možete potaknuti kroza zajednička iskustva, takozvane aktivnosti team buildinga poput zajedničkih izleta, druženja, sportskih ili kulturnih aktivnosti.

Direktorica kreativen agencije 72andSunny Elizabeth Rosenberg odvela je tim na Međunarodni festival kreativnosti Cannes Lions. Budući da tvrtka ima urede u Amsterdamu, Los Angelesu, New Yorku, Singapuru i Sydneyu, to je bio izvrstan način da se osobno upoznaju zaposlenici koji inače rade međusobno udaljeni stotinama ili tisućama kilometara.

“Ništa ne može nadmašiti susret licem u lice”, kaže Rosenberg. “Također, boravak u sasvim novom okruženju izvan ureda čini iskustvo još posebnijim.”

Naravno, organiziranje ovakvih druženja u pandemijskom okruženju je poseban izazov. Putovanja su znatno ograničena, kao i masovna okupljanje. Susreti licem u lice su sada iznimka i vrlo su rijetki, a timski duh se pokušava, s više ili manje uspjeha, graditi kroz virtualna druženja, A ono na što se najteže navikavamo i što nam najviše nedostaje prilikom rada od kuće je upravo taj izravni kontakt s kolegama. Pa i onima koji su nam prije možda “išli na živce” , kako je to u jednoj svojoj kolumni primijetio Boris Jokić.

Potičite članove tima na uspjeh

Svaki zaposlenik želi dobiti potvrdu da je zamijećen i cijenjen, jer to je korak prema uspjehu. Jedan od najučinkovitijih načina za to je prepoznavanje i priznavanje njihovih vještina.

Prema istraživanju Gallupa iz 2019. godine, zaposlenici koji su svjesni svojih kvaliteta su motiviraniji, imaju bolji učinak i manja je vjerojatnost da će otići. Ako menadžeri ne primjećuju ili ne ističu zasluge članova tima, neslaganja unutar tima mogu porasti do 45 posto, pokazalo je Gallupovo istraživanje.

Stoga pratite rad svakog člana tima i pomozite mu da prepozna svoje najjače vještine. Zatim razgovarajte o tome kako bi se te vještine mogle iskoristiti kako bi se stvorila dodana vrijednost za tvrtku, ali i za osobni napredak u karijeri.