Bjelovarsko-bilogorska županija podupire poduzetnike s 1,86 mil. kuna

Poduzetnici i obrtnici s područja Županije mogu računati na gotovo dva milijuna kuna bespovratnih potpora za ulaganja ostvarena tijekom ove godine. Javni poziv otvoren je do 15. studenog ove godine

13
potpore poduzetnicima
[Izvor: Bjelovarsko-bilogorska županija]

Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je Javni poziv za bespovratne potpore razvoju gospodarstva i obrtništva. Poduzetnici i obrtnici s područja Županije mogu računati na gotovo dva milijuna kuna bespovratnih potpora za ulaganja ostvarena tijekom ove godine. Javni poziv otvoren je do 15. studenog ove godine.

Sufinancira se nabava novih ili rabljenih strojeva, uređenje objekata, razvoj poduzetničke infrastrukture, priprema dokumentacije za prijavu na nacionalne i EU fondove itd.

“Riječ je o deset mjera za koje smo osigurali ukupno 1,86 milijuna kuna. Pojedinačno najviše za nabavu novih i rabljenih strojeva i opreme gdje ćemo priznati troškove nabave rabljenih strojeva. Među 10 mjera novost je potpora za obnovljive izvore energije gdje se može bespovratno dobiti do 30 tisuća kuna”, rekao je prilikom predstavljanja mjera župan Marko Marušić.

Prihvatljivi su troškovi nastali od 1. siječnja ove godine, a zahtjevi se mogu predati do 15. studenoga.

“Ovih 1,8 milijuna kuna sigurno će dati poticaj malim poduzetnicima i obrtnicima jer jednostavno vremena su teška, a naročito malim poduzetnicima i obrtnicima. Kad počinju s poslom moraju pripremiti tehnologiju i projekte. Ta pomoć na početku je značajna, da ih se prepozna, da ih se vidi i otvori mogućnost za daljnji razvoj”, istaknuo je predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

Župan Marušić istalnuo je kako su županijski poduzetnici, unatoč poremećajima na tržištu i krizi koja traje već treću godinu, povećali svoje prihode za 17 posto u odnosu na godinu ranije. Povećan je broj zaposlenih za 187 osoba, dok je broj poduzetnika povećan za 90.

Jakov Ćorić dodao je kako su prihodi članica HGK porasli s 8,2 milijarde kuna na 9,5 milijardi kuna. Broj zaposlenih u članicama HGK povećao se u 2021. godini za oko 900, ukupna dobit porasla je s 300 na 450 milijuna kuna, a plaća sa 4700 na 6200 kuna. IVvrijednost investicija u dugotrajnu imovinu porasla je za nekoliko stotina milijuna kuna, što dugo nije zabilježeno.

Goran Grgić iz Obrtničke komore BBŽ istaknuo je psihološki učinak potpornih mjera koje  stvaraju ozračje da lokalna zajednica podržava obrtnike i razumije koliko su oni važni, pogotovo u neizvjesnim vremenima kao sada, gdje jedna kriza smjenjuje drugu. To, rekao je, daje vjetar u leđa ljudima da otvaraju obrte.

“U ovoj godini otvoreno je 45 obrta, što je manje u usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom, kada ih je otvoreno 100, ali pokazuje nastavak pozitivnog trenda i da obrtnici vjeruju u održivost obrtničkog posla”, poručio je Grgić.