EK odobrila potpore za logističko-distributivne centre za voće i povrće

Vlada je na sjednici održanoj istog dana donijela program potpore sektoru peradarstva vrijedan pet milijuna kuna, te program potpore za primarne proizvođače u stočarstvu vrijedan 31,6 milijun kuna

26
logističko-distributivni centri
[Foro: Točka Na I Media]

Europska komisija u četvrtak je odobrila hrvatski projekt izgradnje i opremanja logističko-distributivnih centara za voće i povrće u vrijednosti 54 milijuna eura u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost, a Vlada je na sjednici održanoj istog dana donijela program potpore sektoru peradarstva vrijedan pet milijuna kuna, te program potpore za primarne proizvođače u stočarstvu vrijedan 31,6 milijun kuna. Vladine mjere su donesene  zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 u 2022. godini.

Potpore za stočare i peradare

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković objasnila je da su ti programi nastavak onih koje je Vlada donijela 2. prosinca prošle godine. Tada je za peradarstvo osigurano 20, a za stočarstvo 171 milijun kuna, no sva sredstva nisu potrošena, a neki peradari i stočari nisu uspjeli ostvariti potpore, te im se današnjim Vladinim odlukama ta mogućnost ponovno otvara. Peradari i stočari su, dodale je, također gotovo dvije godine bili suočeni s brojnim poteškoćama u poslovanja uslijed potpune obustave i usporavanja gospodarskih aktivnosti. Nisu mogli plasirati svježe meso peradi na tržište, pa se meso moralo zamrzavati, a prodajne cijene zamrznutih proizvoda su znatno niže od cijene sviježih proizvoda.

Ista se stvar, navela je Vučković, dogodila i u sektoru jaja, pri čemu su jaja klase A zbog nemogućnosti prodaje sektoru ugostiteljstva i turizma bila prodavana industriji, odnosno za preradu.

Sve je to dovelo do smanjene prodajne vrijednosti proizvoda, povećanih troškova skladištenja i prijevoza te povećane prodaje jaja za prehrambenu industriju umjesto za turizam, ugostiteljstvo i krajnje potrošače.

Uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom, odnosno uslijed pada potražnje svih stočarskih proizvoda te posljedičnog pada cijena stočarskih proizvoda, i stočari su suočeni s dugotrajnim poslovnim poteškoćama, rekla je Vučković.

Izgradnja logističko-distributivne infrastrukture za voće i povrće

Europska komisija odobrila je pak hrvatski projekt vrijedan 54 milijuna eura (407 milijuna kuna) kojem je cilj poboljšati konkurentnost sektora izgradnjom i opremanjem logističko-distributivne infrastrukture za voće i povrće. Potpora je odobrena u obliku izravnih bespovratnih sredstava, program mora biti završen do 30. lipnja 2026.

Logističko-distributivni cenair imat će kapacitet od minimalno 3000 tona do maksimalno 12.000 tona skladišnog prostora za dugotrajno i/ili kratkotrajno čuvanje voća i povrća ili skladišta za prijem voća i povrća. Uz skladište treba osigurati logističke usluge – pranje, čišćenje, sortiranje, pakiranje, etiketiranje… – te prometnu i drugu infrastrukturu.