Europski parlament odobrio jedinstvena pravila za crowdfunding

Cilj novih pravila je kreirati okruženje u kojem će crowdfunding nesmetano funkcionirati na unutarnjem tržištu i potaknuti prekogranično financiranje poslovanja u EU po jedinstvenim pravilima

77
crowdfunding

U ponedjeljak navečer, 5. listopada, Europski parlament odobrio je na plenarnoj sjednici sporazum postignut prošlog prosinca s Vijećem o zajedničkim pravilima za jačanje platformi za crowdfunding financiranje EU-a i zaštitu ulagača.

Cilj novih pravila je kreirati okruženje u kojem će crowdfunding nesmetano funkcionirati na unutarnjem tržištu i potaknuti prekogranično financiranje poslovanja u EU po jedinstvenim pravilima.

Jedinstvena pravila primjenjivat će se na sve europske pružatelje usluga crowdfundinga (ECSP) do ponuda od ukupno 5 milijuna eura (od milijun eura prema prijedlogu Komisija) tijekom 12 mjeseci po projektu.

Zaštita ulagača: jasne informacije i transparentnost

Investitorima bi se pružio obrazac s ključnim informacijama o ulaganju (KIIS) koji je sastavio vlasnik projekta za svaku ponudu za crowdfunding ili na razini platforme. Pružatelji usluga grupnog financiranja trebali bi klijentima pružiti jasne informacije o financijskim rizicima i naknadama koje mogu nastati, uključujući rizike insolventnosti i kriterije za odabir projekata.

Budući europski pružatelji usluga crowdfundinga trebao bi zatražiti odobrenje od nacionalnog nadležnog tijela države članice u kojoj imaju sjedište. Kroz tu proceduru ECSP bi stekao pravo prekograničnog pružanja usluga na podrućju Europske unije. Nadzor bi također provodila nacionalna tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a Europsko tijelo za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) olakšavalo bi i koordiniralo suradnju između država članica.

Pravila će se početi primjenjivati godinu dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Skupno financiranje ili crowdfunding je financijska usluga povezana s tehnologijom koja može pomoći poslovnim projektima koji trebaju financiranje i ulagatelje da diversificiraju svoj portfelj. Crowdfunding je sve popularniji alternativni alat za financiranje novoosnovanih te malih i srednjih poduzeća u ranoj fazi razvoja, kada su rizični kapital ili fondovi privatnog kapitala tek djelomično zainteresirani za njih. Pružatelji usluga crowdfundinga upravljaju otvorenim javnim digitalnim platformama putem kojih potencijalnim investitorima ili zajmodavcima omogućili da se povežu s poduzetnicima koje traže ulagače.

>>Paneuropska regulativa crowdfundinga donijela bi tržištu 20 mlrd eura

>>Crowdfunding kao budućnost startup financiranja