Evo tko je ove godine “pokrenuo nešto svoje”

Ovogodišnji dobitnici natječaja "Pokreni nešto svoje" su BIFARD, Cidrani, Digicyte digitalne tehnologije, Šuma šuma, Organica Vita i Nades Design. Uz bespovratnu financijsku potporu od 74.000 kuna kroz šest mjeseci dobit će i savjetodavnu poslovnu podršku

143
Pokreni nešto svoje
projekt Samonikla / Šuma Šuma [foto; Sandro Lendler]

Šest odabranih projekata koji će tijekom idućih šest mjeseci dobivati kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku i bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74.000 kuna su: BIFARD (Zagreb), Cidrani d.o.o. (Zagreb), Digicyte digitalne tehnologije d.o.o. (Zagreb), Šuma šuma, vl. Maja Subotić Šušak (Zagreb), Organica Vita, vl. Maja Lazić (Vraneševci) te NADES Design (Zagreb). Jedan od najvažnijih kriterija odabira dobitnika bila je društvena i ekološka održivost projekta, kao i održivost i potencijalno poslovanje sudionika te inovacije koje doprinose vrijednom društvenom utjecaju.

“Iskreno vjerujemo u svaki od ovih šest projekata i čast nam je što im možemo biti potpora u unaprjeđenju poslovanja, kako mentorski, tako i financijski. Svake godine sve nam je teže odabrati najbolje i stvarno smo ponosni na naš portfelj dobitnika. Svima njima pružamo zaokruženi paket edukacije i mentorske podrške – od razvoja poduzeća, preko menadžmenta i marketinga, do upravljanja društvenim utjecajem njihovog poslovanja. Uvjereni smo kako ovaj program doprinosi izgradnji boljeg ekonomskog sustava na kojem na počiva budućnost, a da će značajan doprinos tome dati i ovogodišnji dobitnici”, rekla je Ana Brigović, voditeljica poslovnog razvoja u ACT Grupi, potpornoj organizaciji za razvoj impact poduzetništva.

Pristiglo 405 prijava

Na natječaj je pristiglo ukupno 405 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih je u drugi krug procjene pred stručnom komisijom ušlo 14 projektnih ideja. Finalisti natječaja, a tako i dobitnici potpore, izdvojili su se inovacijom koja doprinosi vrijednom društvenom utjecaju, ali i održivošću i potencijalom njihovog poslovanja. Nakon što je s finalistima komisija obavila intervjue te dodatno razmotrila njihove prijave, odabrano je šest projekata kojima će, osim bespovratne financijske potpore u iznosu od 74.000 kuna, ACT Grupa i partner programa Philip Morris Zagreb osigurati i promociju te kontinuirano poslovno mentorstvo tijekom sljedećih šest mjeseci.

Program “Pokreni nešto svoje” pokrenuli su 2016. ACT Grupa i Philip Morris Zagreb. Za provedbu šestog po redu programa Philip Morris Zagreb  osigurao je 444.000 kuna, dok je kroz dosadašnjih pet izdanja ovog programa u impact poduzetništvo ukupno uložio više od tri milijuna kuna. Na svaku uloženu kunu vrijedni i inovativni poduzetnici stvorili su dvije kune nove društvene vrijednosti, odnosno ostvaren društveni povrat iznosi više od šest milijuna kuna.

“Održivost je jedna od temeljnih sastavnica našeg poslovanja i transformacije, a za nas je ona prilika za inovacijama, rastom i stvaranjem dugoročnih vrijednosti. Kada se prisjetimo samih početaka programa ‘Pokreni nešto svoje’, mi u Philip Morris Zagrebu bili smo vođeni željom kako pronaći način da kao velika kompanija doprinesemo društvu i zajednici u kojoj poslujemo. Odlučili smo svoj doprinos dati podržavajući naše impact poduzetnike. Osim financijskih pokazatelja koji svjedoče o uspjehu ovog programa, još više smo ponosni na to da smo svojom potporom pomogli u otvaranju radnih mjesta, omogućili ulaganje u infrastrukturu, proizvodne procese, pogone i razvoj novih proizvoda. Činimo to već šestu godinu zaredom i unaprijed se radujemo uspjesima ove generacije poduzetnica i poduzetnika, kojima od srca čestitam na dobivenoj potpori“, poručila je na predstavljanju dobitnika Katica Šamija iz tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o.

Ana Brigović istaknula je kako program ‘Pokreni nešto svoje’ već šestu godinu sustavno daje vjetar u leđa hrvatskim mikropoduzetnicima i poduzetnicima početnicima koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte, čiji je cilj dugoročni pozitivan utjecaj na cijelo društvo. Čestitala je dobitnicima i zahvalila partneru, tvrtki Philip Morris Zagreb, na “sjajnoj suradnji”.

BIFARD

BIFARD je startup iz Zagreba koji se bavi uzgojem korisnih kukaca za potrebe organske, integrirane i klasične poljoprivrede. U fokusu proizvodnje trenutno je crna vojnička muha, kukac čije se ličinke koriste kao održivi izvor proteina za razne formulacije krmiva, hrane za ribe i za kućne ljubimce. Za razliku od neodrživog sojinog i ribljeg brašna koja su glavni izvor proteina u krmivima, crvići ove muhe jedući bio-otpad vrše konverziju otpada u svoje bjelančevine i masnoće. Uz podršku programa, BIFARD će razviti novi proizvod – visoko-proteinsko BSF brašno specifičnog aminokiselinskog sastava.

Digicyte

Startup Digicyte razvija uređaj za digitalizaciju tkiva u medicini, te softverska rješenja za automatsko detektiranje i brojanje različitih stanica od interesa. Ovaj sustav zamjenjuje spori, manualni pregled tkiva pod mikroskopom te dovodi do bržih i objektivnih dijagnoza.

>>Kako će Digicyte i Marvin demokratizirati digitalizaciju u medicini

Ovom podrškom će poduzeće razviti dva nova skenera, s ciljem plasiranja na tržište. Osim toga, potporom žele pokriti razvoj aplikacije za detektiranje stanica koje su u fazi mitoze (dijeljenja), što je jedan od prognostičkih faktora u mnogim tumorima.

Cidrani

Cidrani, foodtech startup koji je prvi u svijetu kreirao fermentirane mikronapitke, osnovali su Nika Pintar i Bruno Balen, privatni i poslovni par koji sebe nazivaju gut entuzijastima. Vjeruju da dugovječnost dolazi iz crijeva, a svoje inovacije temelje na znanosti. Prošle godine je provedena studija na Stanfordu koja je pokazala da dnevni unos dva, tri fermentirana napitka ili obroka s niskim udjelom šećera dovodi do povećanja diverziteta crijevne mikrobiote te smanjenja upalnih procesa u tijelu. U dvije godine tržištu su predstavili više od 30 foodtech inovacija, a posljednja je njihova Kombuchaga – spoj kombucha mikronapitka i medicinske gljive chage s bogatim imunomodulatornim svojstvima.

Ovu podršku usmjerit će u razvoj online prodaje putem uvođenja edukativnih marketinških kampanja i podizanja portala koji će povezivati lifestyle izvrsnosti i teme iz metaboličkog zdravlja.

NADES design

NADES Design tim nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka koji mogu imati anti-aging, antioksidativna, protuupalna i druga blagotvorna djelovanja. Proces pripreme biljnih pripravaka temelji se na dizajnu novih zelenih otapala – prirodnih NADES otapala (eng. Natural deep eutectic solvents, NADES) pomoću kojih se izdvajaju ciljane molekule iz biljaka. Navedena otapala su 100 posto prirodna, biorazgradiva, ekološki prihvatljiva i nehlapljiva te se lako pripremaju.

Uz podršku programa otvorit će tvrtku, razviti treću verziju proizvoda te uložiti u vidljivost tvrtke i proizvoda.

Organica Vita, vl. Maja Lazić (Vraneševci)

Organica Vita je obrt koji se dugi niz godina bavi ekološkom poljoprivredom i proizvodnjom. Na svojim poljima uzgajaju konoplju, bundevu, lan, kamilicu i ostale kulture koje prerađuju u hladno prešana ulja, namaze, proteine i čajeve. Baveći se ekološkom proizvodnjom, posebnu pažnju posvećuju očuvanju okoliša kroz cjelokupan proces proizvodnje te u potpunosti prerađuju svu sirovinu i nusproizvode bez ikakvog otpada.

Organica Vita će razviti novu uslugu “Kvadrat polja”, kroz koju će educirati korisnike o ekološkoj poljoprivredi i na taj način im približiti cijeli proces “od polja do stola”.

ŠUMA ŠUMA / Samonikla, vl. Maja Subotić Šušak (Zagreb)

Samonikla je održiva cvjećarnica čija se ponuda bazira na dostupnom sezonskom i lokalnom cvijeću. U radu se pridržavaju ekoloških principa koristeći samo prirodne materijale i maksimalno smanjuju količinu otpada koji nastaje u cvjećarstvu. Same uzgajaju i beru te kupuju od lokalnih proizvođača. Njihove kreacije izrađene su od najboljeg izbora mikro-sezonskog materijala koji je u nekom trenutku dostupan i koji je u skladu s prirodom.

Ovom podrškom uložit će u vlastitu ekološku proizvodnju, biljni materijal za sadnju, te za razvoj digitalnog poslovanja kako bi još lakše komunicirale vrijednosti iza kojih stoje.