Saznajte tko su polaznici prvog akceleratorskog programa Fil Rouge Capitala

Svaki odabrani tim je morao pokazati da ima ideju koja ima potencijal i da tim koji stoji iza ideje ima potencijal ostvariti tu ideju. Pored toga, tražio se i minimum viable product, odnosno proizvod koji već ima korisnike

195
Fil Rouge Capital Summer 19 Accelerator

Fil Rouge Capital, fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke te afirmiranje poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj, predstavio je u ponedjeljak prvu generaciju svog akceleratorskog programa. U iduća tri mjeseca odabrana grupa startupova će kroz Fil Rouge Capital Summer 19 Accelerator usvojiti vještine, znanja i ostvariti kontakte koji se inače stječu godinama. Svaka tvrtka koja sudjeluje u akceleratorskom programu osigurala je investiciju od 50.000 eura.

“Tijekom ljeta smo primali prijave na našim web stranicama. Prijavilo se petstotinjak timova, što iz Hrvatske, što izvan Hrvatske, tako da danas ovdje imamo timove iz Londona, s Cipra, iz Slovenije… Veći dio ih je, naravno iz Hrvatske”, rekao je za točkanai.hr Stevica Kuharski, predstavnik Fil Rouge Capitala.

“Uvjeti su bili uobičajeni za sve prijave. Tim je morao pokazati da ima ideju koja ima potencijal i da tim koji stoji iza ideje ima potencijal ostvariti tu ideju. Pored toga, nije se smjelo raditi samo o ideji, već i o minimum viable productu, odnosno proizvodu koji već ima korisnike”, pojasnio je kriterije izbora Kuharski.

Otprilike pola izabranih startupa je izvorno hrvatsko, a polovica su strani startupovi koji su, da bi zadovoljili uvjete natječaja, morali registrirati tvrtku u Hrvatskoj u kojoj mora biti zaposlena većina tima.

Povezivanje s relevantnim igračima iz industrije

“U idućih deset tjedana odabranih 25 timova proći će strukturirani program. Bit će povezani s mentorima, a mi kao Fil Rouge Capital ćemo ih također mentorirati i povezat ćemo ih s relevantnim igračima iz industrije u kojoj se nalaze kako bi timovi bili što bolje akcelerirani i spremni za tržište”, rekao je Stevica Kuharski.

Fil Rouge Capital Summer 19 Accelerator bit će zaključen Demo Dayjom na kojem će svi timovi koji zadovolje kriterije koje sami postave na početku prezentirati što su radili i u kojem su stadiju. “Na Demo Dayu, koji će se održati 28. studenoga, bit će prisutni i drugi investitori, tako da nam je cilj povezati polaznike akceleratora s novim investitorima”, dodao je Kuharski.

Beyond Seen Screen (BSS) se kao kompanija borio da bude zamijećen i prepoznat u hrvatskoj startup zajednici i kada jedan ovakav fond rizičnog kapitala kao što je Fil Rouge Capital prepozna da možemo biti dio njihove priče, to nam mnogo znači”, rekao je Miroslav Zarić iz tvrtke BSS koja je među odabranim polaznicima akceleratorskog programa. “Bit će zanimljivo pratiti kako će se stvari dalje odvijati i nama koji u tome sudjelujemo i javnosti.”

Znanje, mentori i podrška

“Stvar nije toliko u novcu, koliko u onome što se dobiva kroz takav akceleratorski program: znanje, mentorstvo i podrška koja nas gura naprijed i potiče da odradimo ono što smo sami sebi zadali da ćemo odraditi”, tumači Zarić.

>>Beyond Seen Screen: Čovjek se osjeća dobro kad stvara nešto svoje

Startup Beyond Seen Screen uz pomoć svoje aplikacije ExRey na temelju video isječka omogućava prepoznavanje video sadržaja – filma, emisije, glazbemog spota… – i povezuje ga s dodatnim informacijama i sadržajima

Domagoj Boljar iz tvrtke Miret iz Duge Rese, kaže kako se pokazalo da su u pravo vrijeme utemeljili tvrtku i počeli tražiti investitore jer se u isto vrijeme pojavio prvi fond u Hrvatskoj za podršku startupima. Miret proizvodi ekološki napredne tenisice koje su gotovo potpuno biorazgradljive u roku od tri godine u uvjetima kompostiranja.

>>Braća Boljar: Naša tenisica je autentičan zeleni proizvod

“Jako smo sretni da smo jedan od timova koji su dobili šansu. Također sam ugodno iznenađen da nismo jedni koji imamo fizički proizvod. Očekivao sam puno više digitala. Već u prvim satima programa – koji će biti vrlo intenzivan – ostvarili smo brojne kontakte. Uzbuđeni smo. To je prvi korak prema pravim investicijama i svi moramo pokazati i dokazati da smo tu s razlogom”, rekao je Domagoj Boljar.

“Plan nam je i dalje da budemo Shazam za video”, kaže Miroslav Zarić iz BSS-a. “Da bi se to ostvarilo, moramo jako puno raditi na samoj aplikaciji i platformi u pozadini. To zahtjeva zapošljavanje novih ljudi koji će nam u tome pomoći. Osim toga, plan je jače se pozicionirati u inozemstvu jer ovo je ipak globalna, a ne samo lokalna priča.”

“Vjerujem da su svi timovi u planovima već raspodijelili sredstva koja će dobiti. Svaki tim ima svoje specifičnosti. Mi ćemo većinu sredstava utrošiti na promotive aktivnosti naše crowdfunding kampanje koja cilja američko i njemačko tržište, a pokrećemo je ove jeseni. Bit će to značajna podrška da premostimo troškove organizacije i promocije kampanje, rekao je Domagoj Boljar.

Idući ciklus kreće na proljeće

Fil Rouge Capital raspolaže ukupno s 46 milijuna eura, a većina investicije dolazi od Europskog investicijskog fonda (32,5 mil. eura). Ostatak kapitala dolazi od institucionalnih investitora, obiteljskih investitora, pojedinaca…

Akceleratorski program će se održavati dva puta godišnje, a idući ciklus kreće na proljeće, u trećem mjesecu.

Polaznici Fil Rouge Capital Summer 19 Accelerator

Albatross

Albatross – e-folija je daska za napuhavanje na električni pogon za Stand Up Padding. Daska je pogodna za korištenje u slatkoj i morskoj vodi, za osobne potrebe ili za tvrtke koje se bave iiznajmljivanjem opreme.

Froc

Froc je počeo širenje prodaje svog inovativnog i jedinstvenog proizvoda – specijalizirane stolice za djecu – na međunarodna tržišta.

Influee Inc.

Influee je jedinstvena platforma za suradnju koja omogućava top brendovima preciznije mjerenje i praćenje “influencer” marketinga i makrketinških kampanja.

Loomie.ai

Na tržište alata i aplikacija za mjerenje produktivnosti unosi remetilački faktor nudeći inovativan pristup upravljanju raznim zadacima uz pomoć virtualnog asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji.

Worig

Worig  je financijska usluga koja vlasnicima nekretnina omogućuje da procijene financijsku pouzdanost najmoprimaca.

Beyond Seen Screen

Beyond Seen Screen je razvio aplikaciju koja omogućuje skeniranje video sadržaja koji tom trenutku gledate na svom pametnom telefonu ili nekom drugom uređaju te vam brzo i jednostavno dostavlja informaciju o tom sadržaju. Shazam aplikacija za video sadržaj.

DGRoops

DGRoops unosi unovaciju u svijet grupnih putovanja omogučujući putničkim agencijama i hotelima grupne rezervacije putem specifučne platforme osmišljene za grupna putovanja.

Floornap

Kako je Airbnb postajao sve skuplji, ostavio je iza sebe potpuno nepokriven segment “couchsurfing” tržišta. Floornap planira targetirati taj segment nudeći noćenje preko svoje paltforme po cijeni ispod 15 eura. Bazira se na “sleeping bag” pristupu, odnsno nudi “kampiranje pod tvrdim krovom”.

Nocturiglow

Nocturiglow želi reinterpretirti nezahvalno tržište noćnih posuda za muškarce. Imaju namjeru osvježiti neprivlačne posude modernim dizajnom i elementima koji svijetle u mraku.

NOM NOM

NOM NOM ima cij unaprijediti klasično sučelje u području ugostiteljstva adresirajući niz problema u spomenutom segmentu i pružajući opciju digitalnog menija kojem je pristup izravno dostupan korisnicima pametnih telefona i uređaja te samim time smanjuje potrebu za klasičnim izazovima u ugostiteljstvu: od predugog čekanja na uslugu, nedostupnosti jela s menija te sličnih komplikacija.

PlayerQuant

PlayerQuant želi reinterpretirati način na koji doživljavamo video igre poput FortNitea nudeći nam opciju praćenja samo nama bitnog i relevatnog sadržaja.

Timeqube

Timeqube na tržište plasira jedinstveno hardversko rješenje koje na jednostavan i originalan način pristupa “time managementu”. Kocka za time manegement korsti tri boje semafora sukladno proteku azdanog vremena , a ima samo jednu tipku za postavke pet unaprijed definiranih razdoblja.

Arming Guild

Arming Guild proizveo je čvrstu i laganu masku za mačevanje. Riječ je o proizvodu koji je namijenjen nišnom tržištu sportskog mačevanja.

Blocknify

Blocknify želi unaprijediti tržište e-potpisa i potvrde dokumenata putem blockchain aplikacije koja ne zahtijeva da dokumenti budu pohranjeni u cloudu.

DynamicDivision

DynamicDivision je razvio osnovni tip robota za čišćenje industrijskih hala i prostora. Svoj proizvod namjeravaju pozicionirati kao “servis za čišćenje” koji naplaćuje po očišćenom četvornom metru.

Miret

Miret je uspješno uskladio moderan stil s ekološki održivim tenisicama kako bi doprijeli do ekološki osviještenih kupaca. Tenisice Miret su ekološki najodrživija alternativa klasičnim mainstream tenisicama u svijetu.

Sklopp

Sklopp je razvio jedinstveni putni kovčeg koji se vertikalno podešava nudeći opciju “polica” za putni sadržaj. Kovčeg također nudi inovativna rješenja poput elektroničke sigurnosti te opciju praćenja i ounjenja.

Worcon

Worcon je paltforma koja spaja proizvođače alata i dijelova alata s naručiteljima.

Equinox

Equinox je osmislio globalnu paltformu za plasiranje interaktivnog i dinamičnog sadržaja proširene stvarnosti-

Foodin

Foodin je razvio mobilnu aplikaciju za nabavu namirnica koja istovremeno nudi uslugu “osobnog asistenta” pri izboru zdravih namirnica i pomoćpri očuvanju zdravih životnih navika. Korisnici pomoću aplikacije mogu birati recept koji će kuhati, a sastojci im se dostavljaju kod kuće.

KIIMO

KIIMO je osmislio peer-to-peer sustav dostave utemeljen na ekonomiji dijeljenja. Većina dostava realiziranih putem on-line kanala zahtijeva novi pristup dostavnim rješenjima. koja se mogu pronaći u ekonomiji dijeljenja.

KunaKviz

KunaKviz je dnevna 15-minutna online televizijska igra koja na inovativan način kombinira mobilne aplikacije i tv igre. Interaktivan kviz koji se igra u živo u kojem igrači znanjem osvajaju bodove odnosno nagrade unutar i izvan aplikacije.

Mobile Games Development

Mobile Games Development je studio za razvoj igara za mobilne platforme. Space Towers je jedna od najpopularnijih igara proizašla iz njihova studija.

Honuline

Honuline je dizajnirao i proizveo poseban prilagođen rezervni dio opreme za iPhone koji tehnološki unapređuje uređaj te nudi poboljšano kučište uz dodatnu bateriju i bežično punjenje.

Sendbee

Sendbee nudi backend rješenja za optimizaciju marketinških kampanja i CRM-a nudeći brendovima opciju komunicirnja i odnosa s kupcima putem WhatsApp aplikacije, kao i upravljanje marketinškim aspektima kroz ovaj kanal komunikacije.