Moj Zaba Start – prilika za brušenje poduzetničke ideje

Prijave za peto izdanje natječaja Moj Zaba Start otvorene su još samo nekoliko dana – do 12. lipnja u podne. Osim mogućnosti da osvoje financijsku potporu, natječaj mladim poduzetnicima pruža priliku za edukaciju, umrežavanje i konzultacije s iskusnim stručnjacima

1547
Moj Zaba Start
Miljanko Živaljić , predsjednik Uprave Zagrebačke banke s dobitnicima prethodnih natječaja: Kata Barišić (Zagreb Time Travel), Marina Pavić (Viteško alkarsko društvo) i Nataša Vrhovec (Karavan orkestar/Crveni nosevi)

“Ako imate ideju u koju vjerujete, koja vas drži budne noćima, budite hrabri i prijavite se. Uspjeh će sigurno slijediti”, poručuje Kata Barišić, poduzetnica i autorica projekta Zagreb Time Travel s kojim je lani pobijedila na natječaju Moj Zaba Start. Šest mjeseci nakon pobjede na natječaju Kata je svoju ideju o turističkoj turi glavnim gradom koja njegove znamenitosti predstavlja putovanjem kroz vrijeme, oživljavajući povijesne događaje i likove uz pomoć suvremenih tehnologija proširene i virtualne stvarnosti, pretvorila u tržišni proizvod.

Natječaj Moj Zaba Start od 2013. povezuje inovativne poduzetnike i bankarski sektor. Zagrebačka banka kroz natječaj nastoji prepoznati projekte koji sadrže poduzetničku notu i tržišnu utemeljenost te im omogućiti rast i razvoj. Ovogodišnje, peto izdanje nagrađuje ideje i projekte u tri različita područja – poduzetništvu, kulturi i znanosti te društvu. U te tri kategorije Zagrebačka banka će dodijeliti potpore ukupne vrijednosti gotovo milijun kuna, no jednako je značajno što će nagrađenima omogućiti edukaciju, konzultantske usluge, umrežavanje i promociju.

Rok za prijavu do 12. lipnja u podne

Prijave na natječaj otvorene su još samo nekoliko dana, do 12. lipnja u podne.

Po završetka prijava stručna komisija ocijenit će prijavljene radove, a 20. rujna bit će objavljeni finalisti natječaja. U svakoj kategoriji komisija će izabrati po tri najbolja rada koji će dobiti nagrade od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna. U svakoj kategoriji dodijelit će se i posebna nagrada publike u iznosu od 30.000 kuna.

Natječaj Poduzetništvo namijenjen je projektima koji uključuju primjenu novih tehnologija, razvoj novih proizvoda i usluga te inovacije.

Natječaj Kultura i znanost namijenjen je projektima koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, znanstvene i istraživačke projekte ili primjenu novih medija i tehnologija u znanosti, kulturi i umjetnosti.

Natječaj Društvo namijenjen je projektima koji uključuju unaprjeđenje svakodnevnog života u zajednici, podršku invalidima i osobama s posebnim potrebama, podršku razvoju mladih te kvaliteti života starijih osoba.

Za sve koji žele pripremiti najbolje prijave, Zaba je pripremila nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta.

Koje vam sve prilike pruža Moj Zaba Start

Nataša Vrhovec, iz udruge Crveni nosevi klaunovi-doktori koja je lani dobila prvu nagradu u kategoriji društvenih projekata, ističe kako natječaj nudi priliku da se kroz njega „izbrusi i iskristalizira poduzetnička ideja”. „Pozivam sve one koji nisu vješti u izradi poslovnih projekata i projektne dokumentacije da se prijave!“, poručuje Nataša.

“Moj Zaba Start je kao igra Monopoly. Osim dobre ideje, važno imati još bolju strategiju, osobito prilikom odabira kategorije u koju ćete prijaviti svoj projekt“, poruka je pak Tomislava Urode koji je 2014. nagrađen za projekt iCat, ideju o ekološkom, kompaktnom i štedljivom brodu.

Kroz dosadašnje cikluse natječaja prepoznat je niz poduzetničkih projekata iz raznih područja – od tehnoloških inovacija, weba i aplikacija, preko obrtništva, dizajna, umjetnosti, znanosti i kulture do razvoja djece i mladih te zelenog i društvenog poduzetništva – koji su se kasnije potvrdili i na drugim startup natječajima, ali i kod investitora.

Moj Zaba Start pobjednici

Irena Orlović stvorila je Pametnicu, web aplikaciju s materijalima koji potiču emocionalni i intelektualni razvoj djece u ranoj dobi. Pametnica je nagrađena 2015. u kategoriji Moja kreativna crta, a Irena ističe kako je tijekom edukacije koju je prošla u sklopu natječaja dobila vrijedne savjete.

Za Martinu Cvetković, osnivačicu i direktoricu tvrtke Balmaris, osvajanje nagrade te iste godine u kategoriji Moja zelena zona bila je odskočna daska u svijet poduzetništva. Balmaris je razvio ekološki prihvatljivi sustav za obradu balastnih voda na brodovima, ali i pročišćavanje drugih tekućina koje je potrebno dezinficirati.

120 finalista, četiri milijuna kuna za 40 projekata

Pobjednici natječaja, između ostalih, bili su i Rentlio – cloud aplikacija za jednostavno upravljanje malim objektima u turizmu, Adopto – platforma za zapošljavanje, Gooma – geolokacijski servis koji evidentira, obrađuje i izrađuje izvještaje loko vožnje i službenih putovanja u realnom vremenu, MyBeeLine, startup koji je osmislio mobilnu aplikaciju koja prati podatke o pčelinjim zajednicama, a koristi ju više od 1.500 pčelara iz 20 država svijeta…

Kroz dosadašnjih pet ciklusa natječaja prošlo je 120 finalista, a Zagrebačka banka je s gotovo četiri milijuna kuna poduprla 40 projekata.

Glasajte za najbolje projekte na natječaju Moj Zaba Start