Saznajte tko su dobitnici natječaja Moj Zaba Start 2018 ili kako je podijeljen milijun kuna

Zagrebačka banka dodijelila je potpore ukupne vrijednosti 990 tisuća kuna projektima u tri kategorije: Poduzetništvo, Društvo te Kultura i znanost. U svakoj kategoriji dodjeljene su tri nagrede prema odluci stručnog žirija te nagrada po izboru javnosti

440
Moj Zaba Start 2018
Dobitnici nagrada na natječaju Moj Zaba Start 2018.

U zagrebačkom hotelu Esplanade u četvrtak smo doznali pobjednike petog ciklusa natječaja Moj Zaba Start u kojem je Zagrebačka banka dodijelila potpore ukupne vrijednosti 990 tisuća kuna projektima u tri kategorije: Poduzetništvo, Društvo te Kultura i znanost. Ove godine na natječaj je prijavljeno više od četiri stotine projekata. U svakoj kategoriji dodijeljene su po tri nagrade prema odluci stručnog žirija u iznosu od 120.000 kuna, 100.000 kuna i 80.000 kuna, dok je najboljim projektima po izboru javnosti pripalo po 30.000 kuna.

Hip Rehabilitation Device: Veliki vjetar u leđa

U kategoriji Poduzetništvo najboljim je proglašen projekt Hip Rehabilitation Device (HRD). Riječ je o uređaju koji automatizira proces manualne fizioterapijske tehnike i omogućuje digitalno praćenje rehabilitacijskog procesa kod osoba s bolnim stanjem kuka. HRD omogućava učinkovitiju terapiju, štedi vrijeme fizioterapeutima te povećava produktivnost rehabilitacijskog procesa pacijenata s bolnim kukom. Projekt je osmislio tim strojara, računalnih inženjera i fizioterapeuta na čelu s Filipom Sironićem. Uz Filipa u timu su Martin Matijašić, Ivan Laković, Filip Nikolić i Petra Josipović.

“Potpora Zabe nam je veliki stimulans i mnogo znači za naš projekt. Jedan veliki povjetarac u leđa. Planiramo potporu utrošiti na financiranje prototipa, proces certifikacije i konzultantske usluge – ukratko, na sve ono što će nam omogućiti izlazak na tržište”, rekla je u ime tima Petra Josipović.

SightRun: Obje nagrade nam puno znače

Drugu nagradu u kategoriji Poduzetništva, ali i nagradu javnosti – ukupno 130.000 kuna – dobio je projekt SightRun tvrtke Adventure Donkey, besplatna mobilna aplikacija koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje gradova. Projekt je osmislilo četvero trkača rekreativaca: Tamara Markotić, Hrvoje Horvat, Ivan Videk i Sandra Bortek.

Aplikacija koristi GPS sustav mobilnog telefona za aktivaciju audio zapisa kada trkač stigne na polazište te navigira trkača gradom. Tijekom rute aplikacija trkaču opisuje  turističke atrakcije pored kojih prolazi. Audio sadržaj se trigerira GPS-om pa nije važno koliko je trkač brz. Na kraju rute trkač dobiva sažetak s listom znamenitosti koje je vidio, vrijeme provedeno na turi i pretrčanu udaljenost. Trenutno su u ponudi rute za sedam gradova: Zagreb, Split, Pulu, Opatiju, Rovinj, Munchen i Graz.

>>Aplikacija SightRun je dokaz da nemaju samo programeri dobre ideje

“Obje nagrade nam puno znače, ali moram priznati da mi osobno više znači nagrada javnosti zato što smo jako puno truda uložili u nju. Angažirali smo ‘pola svijeta’ da glasa za nas  i to mi je nekako priraslo srcu, a znam da je i ostalim članovima tima to drago. Borili smo se do kraja. Za nagradu žirija učinili smo sve što smo mogli: dobar pitch na kojem smo prezentirati svoju ideju kao održivu. Novci će nam jako puno značiti jer krećemo u razvoj prototipa, jedne male inovacije unutar samog projekta”, rekla je Sandra Bortek.

>>Hrvatski startup SightRun optrčao i glavni grad Štajerske

Drvene natikače s promjenjivim gornjištima

Treću nagradu u kategoriji Poduzetništva osvojila je Sanja Lončarek, odnosno Lels obrt za set drvenih natikača s tri para kožnatih remenčića koji se mogu jednostavno mijenjati tako da korisnice mogu (re)dizajnirati svoju obuću po želji. U jednom setu dobivaju najmanje devet kombinacija. Riječ je o nagrađivanom inovativnom hrvatskom proizvodu ručne izrade, ženskoj obući kreiranoj od vrhunskih komponenti.

Natikače je dizajnirala hrvatska dizajnerica, proizvodi ih Natura design d.o.o. iz Graberja Ivanečkog, a Ortostep, tvornica iz Osijeka, izrađuje kožna gornjišta.

Opremanje Volonterskog centra s prenoćištem “Danas sam tu! Za tebe!”

U kategoriji Društvo prva nagrada pripala je Udruzi za promicanje potreba djece i mladih “Smiješak za sve” za projekt uređenja i opremanja Volonterskog centra s prenoćištem “Danas sam tu! Za tebe!”. Projekt je osmišljen s ciljem oplemenjivanja svakodnevice štićenika Centra za rehabilitaciju “Stančić”, olakšavanja rada djelatnicima, provođenja kvalitetnog programa prakse partnerskih fakulteta, uz uključivanje tvrtki za korporativno volontiranje.

“S nagradom ćemo opremiti centar za volontere tako da će oni tamo moći višednevno boraviti i pomagati štićenicima ‘Stančića'”, rekla je Marijana Jergović iz Udruge Smiješak za sve.

Mala tvornica sreće

Druga nagrada pripala je projektu Mala tvornica sreće Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači. Mala tvornica sreće je društveno poduzeće koje omogućava zapošljavanje i socijalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama poticanjem njihova kreativnog i radnog potencijala. Razvojem specijalizirane web trgovine za plasiranje i prodaju suvenira i rukotvorina koje izrađuju štićenici Centra “Juraj Bonači” osobama s invaliditetom pružio bi se osjećaj društvene uključenosti i osobne korisnosti.

“Kao socijalnoj udruzi koja brine o osobama s intelektualnim teškoćama potpora nam naravno znači mnogo. Omogućit će nam da ih zaposlimo i uključimo u društvo jer mi smo njihov glas”, rekao je Ivan Bačelić-Grgić, koji je s Danijelom Spahijom i Doris Nazor osmislio projekt.

Treću nagradu osvojio je projekt GoScoutingCroatia Saveza izviđača Hrvatske. Riječ je o internetskoj platformi s lokacijama neiskorištenih zemljišta koje domaći i strani izviđači mogu koristiti za kampiranje. Platforma je inovativan način širenja turizma kroz koju korisnici – izviđači iz cijelog svijeta koji žele doći u Hrvatsku – mogu lakše organizirati kampiranje.

Nagradu javnosti dobio je projekt Sunčeva ljuljačka COOR-a Podravsko sunce. Sunčeve ljuljačke pružaju jednake mogućnosti djeci s teškoćama u razvoju svih uzrasta i dobnih skupina. Projekt uključuje postavljanje ljuljačka prilagođenih djeci u invalidskim kolicima na školskom igralištu.

Centar za prostatu KBC-a Zagreb

Pobjednik u kategoriji Kultura i znanost je projekt Elektronički sustav za unos i analizu podataka pacijenata s rakom prostate liječenih u Centru za prostatu KBC-a Zagreb. Elektronički sustav pomaže unaprjeđenju liječenja raka prostate pomoću sistematizacije informacija o tijeku liječenja. Zahvaljujući sustavu zajednica dolazi do novih spoznaja koje pridonose smanjenju smrtnosti te znanstvenoj produktivnosti.

“Centar za prostatu kao funkcionalna jedinica KBC-a Zagreb jedinstveno je mjesto u hrvatskom zdravstvu gdje mi na jednom mjestu našim bolesnicima pružamo dijagnostičku opremu i terapiju u jednom danu. Ova baza podataka će nam omogućiti analizu podataka koje prikupljamo od naših bolesnika kako bismo ih bolje liječili i produžili im život”, rekao je prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb.

Mikro kapsula za zaštitu i ishranu bilja

Druga nagrada u ovoj kategoriji pripala je projektu Biopolimerne mikrokapsule za zaštitu/ishranu bilja (BIMIBI) Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Projektom se nastoji uvesti novi pristup u procesu prihrane i zaštite bilja primjenom formulacija istodobno ispunjenih kemijskim i biološkim agensima. Pomoću ovih mikro kapsula smanjit će se primjena agrokemikalija štetnih za ljudsko zdravlje.

>>Kako do zdravije hrane: Pametna mikro kapsula za veliku i zdravu biljku

“Dobili smo drugu nagradu na Moj Zaba Startu. Osjećaj je fantastičan. Novac ćemo upotrijebiti za razvoj novih proizvoda. I to je to”, rekao je uz širok osmijeh dr. sc. Marko Vinceković, voditelj projekta.

Dobitnik treće nagrade je izdavačka kuća Amaranthine Books za kolekcionarsko izdanje kultnog književnog klasika Dracula. Izdanje posebnim čine fosforescentne boje koje omogućuju da stranice budu osjetljive na svijetlo baš kao i glavni lik romana, grof Dracula.

Nagradu javnosti dobio je projekt CardioSave: mjerenje srčanih markera u urinu kao nova metoda ranog otkrivanja kardiotoksičnosti kemoterapijskog liječenja Tome Svaguše. Cilj projekta je razvoj dijagnostičke metode kojom bi se u najranijoj fazi detektirala kardiotoksičnost, prije nego što uspije negativno utjecati na ljudski organizam. Na tržištu ne postoji dijagnostički test kojim se pravodobno detektira kardiotoksičnost kemoterapijskog liječenja.

Jedinstven projekt

“Projekt Moj Zaba Start je jedinstven jer usmjeren je prema poduzetništvu, znanosti, društvu i društveno odgovornom poslovanju. Nagrađujemo poduzetnike koji su sudjelovali u tom projektu, a ono što ste vidjeli uistinu je hvale vrijedno. Do sada smo imali gotovo 2100 prijavljenih projekata; 50 smo ih nagradili, a dodijelit ćemo s današnjim danom pet milijuna kuna potpora“, rekao je predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

“Vjerujem i osjećam da je to kap u moru, ali takvim pristupom pridonosimo ulozi koju banke imaju u društvu, u gospodarstvu i u transformaciji društva. Mogu vam obećati da će Zagrebačka banka nastaviti tu tradiciju. S još većim entuzijazmom ćemo graditi bolje, konkurentnije i uspješnije društvo, kako bismo svi skupa živjeli u okruženju kakvo zaslužujemo”, poručio je Živaljić.