Bespovratne potpore za jačanje proizvodnih kapaciteta malih poduzetnika

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga s rokom prijave od 3. travnja do 28. prosinca 2018., odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 200 milijuna kuna

400
jačanje proizvodnih kapaciteta

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo je u petak natječaj vrijedan 200 milijuna kuna za financiranje izgradnje i opremanja proizvodnih kapaciteta namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MSP).

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijava s rokom prijave od 3. travnja do 28. prosinca 2018. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 200 milijuna kuna.

Najniža vrijednost potpore, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu je 500 tisuća kuna, a ukupna potpora ne može prijeći prag od 15 milijuna kuna.

Jačanje regionalne konkuretnosti

Potpore su namijenjene jačanju regionalne konkuretnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije, poboljšanju njihova poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti. Potiču se ulaganja u kapacitete MSP-a kroz početna ulaganja u izgradnju i/ili opremanje poslovnih jedinica.

Poticanjem aktivnosti koje stvaraju dodatnu vrijednost i učinkovitim pozicioniranjem malog i srednjeg poduzetništva u globalnim lancima vrijednosti omogućit će se razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta, poručuje Ministarstvo.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.

U Hrvatskoj segment malih i srednjih poduzetnika zapošljava 67 posto svih ukupno zaposlenih te sudjeluje s oko 50 posto u ukupnom izvozu (60% u segmentu usluga i 40% u segmentu proizvoda).

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzetnika proveo je 2016. istraživanje o uzrocima prekida poslovanja malih i srednjih poduzeća, pri čemu se pokazalo da je glavni problem, uz poreznu politiku i administraciju, pristup financiranju. Čak 51 posto malih i srednjih poduzeća prekinulo je poslovanje zbog toga što ne mogu brzo i efikasno pronaći kvalitetne izvore novca.