HGK i Eurochambers traže povećanje de minimis potpora na 500.000 kn

Alternativno rješenje, u slučaju da se ne podigne najviša razina potpora male vrijednosti, je da se rok u kojem male i srednje tvrtke ne mogu primiti nove potpore - nakon što su primile maksimalan dopušten iznos potpore - smanji s tri godine na godinu dana

39
[Izvor: Pixabay]

Prijedlog Hrvatske gospodarske komore o podizanju praga za potpore male vrijednosti s 200 tisuća eura na 500 tisuća, udruženje europskih gospodarskih komora Eurochambres kao zajednički prijedlog uputilo je Europskoj komisiji, piše Marija Brnić u Poslovnom dnevniku.

HGK je prijedlog iskristalizirao nakon ankete među hrvatskim tvrtkama, koje su ga poduprle s 88 posto glasova, a europske komore složile su se i s alternativnim rješenjem da se, u slučaju da se ne podigne najviša razina potpora male vrijednosti, za male i srednje poduzetnike rok u kojem se ne može primiti veći iznos ograniči na godinu dana umjesto sadašnje tri godine.

Prijedlog je reakcija na poziv Povjerenstva EK koje u redovnoj proceduri priprema novu Uredbu o de minimis potporama, budući da je postojeća na snazi do kraja 2023.

Tijekom konzultacija protekla dva mjeseca tražili su stavove gospodarskih udruženja, a sada slijedi razmatranje zahtjeva i izrada procjena, te prijedloga nove uredbe koja bi trebala biti gotova do kraja godine. U javnu raspravu bit će stavljena početkom iduće godine.

Usvajanje nove uredbe predviđeno je za treće tromjesečje iduće godine, kako bi se nova pravila u praksi počela primjenjivati s početkom 2024. Neslužbene informacije iz EK govore kako je izgledno da se za SME podigne prag, kako zbog sve većih inflatornih pritisaka i energetske krize, tako iz zbog činjenice da postojeća regulativa i visina potpore nije mijenjana od 2006.

Mnogi poduzetnici nadaju se promjeni postojećih pravila i prije usvajanja nove Uredbe. Europska komisija može uvesti privremena izuzeća. U razdoblju lockdowna zbog pandemije koronavirusa omogućeno je povećanje do 800.000 eura. U nekim zemljama ta je mogućnost korištena, no prema dostupnim informacijama, u Hrvatskoj to nije bio slučaj.

Izvanrednom odlukom EK moguće je privremeno uvesti izuzeća. Uostalom, takav slučaj bio je i u vrijeme izbijanja pandemije i lockdowna, kada je omogućeno povećanje de minimis potpora do 800.000 eura. Tu mogućnost neke zemlje su iskoristila, no Hrvatska nije bila među njima.