ZICER i Zagreb pokrenuli novi program financiranja startupa

Zagrebački inovacijski centar i Grad Zagreb osigurali su više od milijun kuna kroz konvertibilne zajmove za visokotehnološke tvrtke koje svoja inovativna rješenja razvijaju u okviru ZICER-a

387
konvertibilni krediti
Miroslav Zarić (Beyond Seen Screen), Jurica Sudac (MobileOne), Dragana Lipovac (Hubbig), Frane Šesnić (ZICER), Olivera Majić (Grad Zagreb)

HUBBIG, Beyond the Screen i Mobile One prve su tri tvrtke kojima su odobreni konvertibilni krediti u novom programu financiranja startupova koji su pokrenuli Zagrebački inovacijski centar (ZICER) i Grad Zagreb. Za program je osigurano više od milijun kuna, a u prvoj rundi trima startupima dodijeljeno je ukupno 500 tisuća kuna. Do kraja godine bit će dodjeljeno još 700 tisuća kuna,

Novi financijski instrument je nadogradnja predakceleratorskog programa Startup Factory u kojem sudjeluju startup tvrtke i timovi u vrlo ranoj fazi razvoja, koji imaju ideju ili proizvod koji tek trebaju razviti. Program konvertibilnih kredita namijenjen je isključivo tvrtkama i to onima koje imaju proizvod spreman ili već plasiran na tržište. Treći uvjet je da su korisnici konvertibilnog zajma stanari ZICER-a.

Jednostavan i održiv financijski instrument

“Tražili smo najpovoljniji model za poticanje razvoja startupova u ranoj fazi, kada im je novac najpotrebniji kako bi došli do iduće razine održivosti svoga poslovanja. Znamo da je investiranje u ranu fazu razvoja startupova u Hrvatskoj mizerno, nedostaju izvori financiranja koji bi pokrili tu jako bitnu fazu razvoja. S gradom smo osmislili jednostavan i održiv instrument”, rekao je direktor ZICER-a Frane Šesnić.

Konvertibilni zajam uobičajen je finacijski instrument u ekosustavu startupa. Riječ je inačici kratkoročnog duga koji se – obično u novoj investicijskoj rundi – pretvara u dionički kapital. Umjesto da dobije povrat zajma u obliku glavnice i kamate, ulagač postaje vlasnik udjela u društvu. Glavna prednost konvertibilnog zajma je da ulagatelj i tvrtka u koju se investira ne moraju odmah odrediti vrijednost tvrtke. Vrijednost će se procijeniti u sljedećoj financijskoj rundi kada će biti dostupno više podataka.

Zagrebački model je malo drugačiji, jer ZICER-u nije cilj ulazak u vlasničku strukturu. Ideja je da tvrtke zajam vrate i da se sredstva ponovo plasiraju u financiranje drugih startupova kojima je novac potreban.

Zajmovi se odobravaju uz povoljnu kamatnu stopu koja iznosi oko tri posto. To je kamatna stopa koja pokriva inflaciju i održava vrijednost novca, rekao je Šesnić.

Program kreiran po željama stanara ZICER-a

“Ovaj instrument kreiran je u skladu s rezultatima analize potreba startupova koji djeluju u okviru ZICER-a. Cilj nam je bio pronaći instrument koji je u okviru postojeće zakonske regulative najjednostavniji i koji omogućuje najmanje opterećenje kolateralima. Očekujemo da će korisnici zajam vratiti, a u najgorem slučaju, ako ga ne budu mogli vratiti, zajam će se konvertirati u udjele u tvrtkama”, objasnio je Šesnić.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić istaknula je kako je “uistinu jako važno dati novac startupu u pravo vrijeme kako bi se otvorio njegov tržišni potencijal”. “Mi u Gradu Zagrebu snažno vjerujemo u potencijal inovativnih projekata koji se razvijaju u ZICER-u, a to pokazujemo ovom, specifičnom mjerom”, poručila je Olivera Majić.

Za program financiranje putem konvertibilnih zajmova prijavilo se desetak tvrtki, a administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala prvoj rundi zadovoljile su tri tvrtke: Beyond Seen Screen, HUBBIG te MobileOne. Prve dvije dobile su zajam od 200 tisuća kuna, dok je MobileOne dobio 100 tisuća kuna. Zajmovi su odobreni na dvije godine.

Beyond Seen Screen

Startup Beyond Seen Screen uz pomoć svoje aplikacije ExRey na temelju video isječka omogućava prepoznavanje video sadržaja – filma, emisije, glazbenog spota… – i povezuje ga s dodatnim informacijama i sadržajima. Riječ je o tehnologiji koja mijenja način interakcije gledatelja s video sadržajem.

>>Beyond Seen Screen: Čovjek se osjeća dobro kad stvara nešto svoje

“Kredit koji smo dobili pomoći će nam da razvijemo umjetnu inteligenciju koja će odmah prepoznati televizor i mobitel,što će nam omogućiti daljnje poboljšanje usluge i softvera”, rekao je Miroslav Zarić, tehnički direktor tvrtke Beyond Seen Screen.

HUBBIG

Logistička platforma HUBBIG povezuje autoprijevoznike, brodare, aviokompanije direktno s klijentima, a teret je na brodu, kamionu i tijekom carinjenja, korisniku neprestano na dlanu, odnosno zaslonu računala. HUBBIG je 2017. pobijedio na predakceleratorskom programu Startup Factory i na Zagreb Connectu (tada su dva događanja bila razdvojena).

>>Logistička platforma Hubbig baca rukavicu u lice špediterima

Dragana Lipovac, koja je pokrenula startup HUBBIG, rekla kako su utrošili više od dvije tisuće inženjer sati kako bi pojednostavnili proces uvoza i izvoza. “Zajam nam treba da prevedemo aplikaciju na druge jezike. Zašto ne bismo ponudili uslugu Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, cijeloj Europi?”

MobileOne

MobileOne je platforma za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija koja malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava digitalnu transformaciju te provedbu EU uredbi kao što su GDPR i EIDAS.

Jurica Sudac iz Mobile Onea rekao je kako će sredstva iskoristi za migraciju digitalnih alata svojih partnera. “Poziciju stanara u ZICER-u iskoristili smo kako bismo postali partner Financijske agencije. Njihove servise integrirat ćemo u naš sustav, prije svega elektronički potpis u oblaku. Počinjemo i suradnju s Erste bankom oko aplikacijama njihove poslovne korisnike.”

“Ovo je odličan model financiranja koji se nadovezuje na Startup Factory. Teoretski, nove tvrtke koje će doći u ZICER će možda osvojiti nagradu Sstartup Factoryju, razvit će proizvod i onda će nastaviti razvoj s konvertibilnim zajmom. Nadam se da će sve više tvrtki biti financirano na takav način”, dodao je Sudac.

Poticaj poslovnim anđelima

Frane Šesnić istaknuo je kako mu je drago da je interes za ovaj instrument sve veći. “On ima još jednu ulogu: potaknuti ulaganja poslovnih anđela. Ako netko investira sto tisuća kuna i mi investiramo sto tisuća kuna, onda imamo kumulativno ulaganje od 200 tisuća kuna, što je značajan iznos za prvu fazu razvoja startupa. Zajedničkim ulaganjem dijelimo i rizik, Mi kao institucija grada Zagreba pomažemo, olakšavamo i smanjujemo rizik investiranja drugih poslovnih anđela te povećavamo šanse za uspjeh startupa.”

U Zagrebačkom inovacijskom centru trenutno je inkubirano stotinjak startup tvrtki s više od 300 zaposlenika koje na raspolaganju imaju infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku, a sada i poticajnu financijsku podršku.