Početkom 2018. na ZSE platforma za male i srednje poduzetnike

Trgovinska platforma putem koje bi mali i srednji poduzetnici svoju potrebu za financiranjem zadovoljavali na tržištu kapitala trebala bi zaživjeti početkom sljedeće godine

70
SME Growth Market

Zagrebačka burza (ZSE) predstavila je projekt “SME Growth Market in Croatia and Slovenia” kojem je cilj male i srednje poduzetnike educirati i uputiti na tržište kapitala kao mjesto za prikupljanje novca potrebnog za njihov rast i razvoj.

Kako je naglašeno, trgovinska platforma putem koje bi mali i srednji poduzetnici svoju potrebu za financiranjem zadovoljavali na tržištu kapitala, trebala bi zaživjeti početkom sljedeće godine.

Član Uprave ZSE Tomislav Gračan istaknuo je kako mali i srednji poduzetnici čine najvažniji element za rast i razvoj nekog gospodarstva, a istodobno se susreću s najvećim preprekama u pristupu izvorima financiranja.

“U Hrvatskoj je gotovo 13,5 tisuća malih i srednjih tvrtki, a njih više od 1.300 spada u srednje kapitalizirane tvrtke, s kapitalom između 2 i 20 milijuna kuna”, kazao je Gračan dodavši kako se one uglavnom financiraju putem banaka, iako se suočavaju s lošijim uvjetima od velikih tvrtki – višim kamatnim stopama, kraćim otplatnim rokovima, potrebama većih kolaterala i sl.

Riječ je o projektu usmjerenom na spajanje ulagača i malih i srednjih poduzeća te njihovo financiranje putem ZSE, odnosno za slovenske poduzetnike putem Ljubljanske burze, koja je u vlasništvu ZSE.

Projekt ima potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je financirala pripremnu studiju.

Prvi u regiji

“Hrvatska je prva zemlja regije koja radi na razvoju platforme za male i srednje poduzetnike, ali interes su već iskazale i ostale”, kazala je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Projekt je pozdravila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je kazala kako njegova implementacija dolazi u pravo vrijeme, s obzirom da je 2016. godine donijela veliku živost u području poslovanja malih i srednjih poduzetnika.

“Mali i srednji poduzetnici su najžilaviji i najvitalniji dio gospodarstva. Međutim, svoj puni potencijal mogu dati samo ovisno o njihovoj kapitaliziranosti, a povezano s tim i sposobnosti razvoja novih proizvoda ili otvaranja novih tržišta”, rekla je Dalić.

Dodala je da i Ministarstvo gospodarstva planira podržati poduzeća u pristupu ovoj platformi.