Zdravko Marić: Nismo gluhi, nijemi, ni slijepi

Vlada je jasno pokazala da je spremna na dijalog s poduzetnicima, a to se može vidjeti u mjerama koje smo donijeli, rekao je ministar financija Zdravko Marić. "Niz stvari koje smo implementirali pokazuju da razmišljamo na istom tragu"

700
održivi razvoj gospodarstva
Ministar financija Zdravko Marić: Jasno smo pokazali da smo spremni na dijalog

Udruga Glas poduzetnika uputila je u utorak predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zahtjeve za mjere koje trebaju biti u svibanjskom paketu, te osnovne mjere koje će omogućiti budući održivi razvoj hrvatskog gospodarstva i društva.

“Budući da premijer nije odgovorio na prethodne zahtjeve Udruge Glas Poduzetnika, uključujući i otvoreno pismo koje smo uputili 17. travnja 2020., smatramo da i dalje trebamo upućivati zahtjeve putem medija jer su naši zahtjevi bitni za opstanak i razvoj gospodarstva, poduzetništva i društva u cijelosti”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.

Deset mjera za opstanak i razvoj gospodarstva

Udruga Glas poduzetnika zatražila je od predsjednika Vlade da u svibanjski paket  uvrsti sljedećih šest mjera:

1) Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta, uključujući i uvođenje dobrovoljnog članstva u HGK-u, HOK-u i HTZ-u.

2) Plaćanje PDV-a po naplati mora biti trajna mjera za sve tvrtke. Ovo je sada samo privremena mjera do 20. lipnja, te postoji opasnost da od tog dana krene naplata od strane Porezne uprave neovisno o tome hoće li poduzetnik PDV naplatili ili ne, a to može biti ogroman problem mnogim poduzetnicima.

3) Moratorij na kredite i leasinge od 6 do 18 mjeseci ovisno o potrebi, uz minimalne (do 1%) kamate za navedeni period svim ugroženim poduzetnicima, obrtnicima i građanima.

4) Ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera.

5) Dostupnost COVID 19 kredita i malim iznajmljivačima kojima je isti nužan za preživljavanje do slijedeće turističke sezone.

6) Prestanak represije inspektoraDržavni inspektorat mora biti savjetodavno tijelo, prvenstveno, pa tek onda represivno (a ne samo represivno kao sada), s jasnim i nedvosmislenim pravilima postupanja, te za minorne greške opominjati a na kažnjavati, uz razuman rok za ispravljanje greške.

Dodatno, nevezano za svibanjske mjere, Udruga traži da se čim prije pokrenu aktivnosti u sljedećim područjima:

7) Smanjivanje i reorganizacija javne uprave i lokalne samouprave kao i smanjivanje poreznog i neporeznog opterećenja gospodarstva.

8) Potpuna transparentnost prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave, te javnih poduzeća.

9) Digitalizacija i automatizacija procesa i servisa poduzetnika i građana, a koji su nužni za napredak i osiguravaju globalnu konkurentnost.

10) Povećanje efikasnosti pravosuđa kroz digitalizaciju, te osiguraavanje da isto bude depolitizirano i neovisno.

>>Aladrović : NIje planirano produženje potpora za očuvanje radnih mjesta

Marić: Pokazali smo da smo spremni na dijalog

Ministar financija Zdravko Marić na pitanje o zahtjevima Udruge Glas poduzetnika rekao je kako je Vlada od početka vrlo jasno pokazala da je spremna na dijalog.

“Iako to možda nije dijalog u fizičkom smislu, u kontaktu smo virtualno. To pokazuju silni dopisi i komunikacija koju dobivmo i vodimo ne samo sa spomenutom incijativom poduzetnika, nego i s drugim gospodarskim udruženjima. Nismo gluhi, nijemi ni slijepi, a to se može vidjeti u mjerama koje smo donijeli”, rekao je Marić.

“Niz stvari koje smo implementirali pokazuju da razmišljamo na istom tragu: da je potrebno staviti u funkciju mjere koje će olakšati gospodarstvu ove okolnosti kakave jesu. U fokusu je očuvanje radnih mjesta i očuvanje likvidnosti. Rezultati koje vidimo, unatoč svim teškim bolnim okolnostima i gospodarskim pokazateljima koji pokazuju trend koji nije viđen proteklih par godina, pokazuju kako je situacija ipak bolja nego što bila da te mjere nisu implementirane”, poručio je ministar financija.

Ministar rada i morovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da su sugovornici Vlade na stran poslodavaca Hrvatskom udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora, ali da “osluškuju” i sve ostale koji se javljaju, uključujući i Glas poduzetnika.

“Njihove prijedloge zaprimamo i razmatramo, kao i prijedloge svih drugih inicijativa. Ono što bude pozitivno i izvedivo, ako to budu dopuštali javni prihodi, ćemo usvojiti. Naravno, mi se moramo voditi cjelovitom ekonomskom politikom. Moramo uvijek sagledati i drugu stranu, zaposlenike i radnike. I moramo donositi odluke koje uzimaju u obzir stavovove i jedne i druge strane, pazeći da pri tome ne nerušimo javne financije”, rekao je Aladrović.

Udruga Glas poduzetnika okuplja 9000 članova

Inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. U manje od 15 dana inicijativa je okupila više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora i privukla je veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima. Tako se Glas poduzetnika pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske.

Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj, navodi se u priopćenju Udruge.

>>Glas poduzetnika: Četiri postulata za Hrvatsku 2.0

Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga Glas poduzetnika koja je u dva tjedna od osnivanja prikupila više od 9000 članova, a Udrugu podržava više od 120.000 građana Hrvatske. Udruga Glas Poduzetnika je tako po broju članova postala najveće neprisilno udruženje poslodavaca i poduzetnika u Hrvatskoj.

Cilj Udruge je osigurati boljitak ne samo svojih članova i njihovih zaposlenika, nego hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti.