Hoćemo li olabaviti uvjete za prava na naknadu za nezaposlene

Izmjene i dopune Zakona o tržištu rada bi trebale donijeti širenje obuhvata nezaposlenih koji će moći ostvarivati naknadu za nezaposlene, ali i nešto više iznose naknade. Podloga za promjene bit će preporuke Ekonomskog instituta

44
Državni zavod za statistiku, nezaposlenost

Strogi i ograničavajući uvjeti za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene trebali bi biti olabavljeni. Izmjene i dopune Nacrta prijedloga Zakona o tržištu rada, a na kojima nadležno Ministarstvo rada radi od prošle godine, na Vladi bi trebale biti u trećem kvartalu sljedeće godine, piše Poslovni dnevnik.

Podloga za promjene bit će preporuke koje je Ekonomski institut dostavio još u rujnu prošle godine, ali o tome će ponovno raspravljati Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga zakona i socijalni partneri.

A tim Ekonomskog instituta, na čelu s ekonomistom Danijelom Nestićem, nakon opsežne analize dao je sedam preporuka. Većinu preporuka je Radna skupina usvojila.

Prva preporuka je da se naknada za nezaposlene od kraja 3. do kraja 9. mjeseca nezaposlenosti poveća s s 30 posto na 45 posto osnovice. Prema trenutnim pravilima novčana naknada za prva tri mjeseca nezaposlenosti može biti najviše 70 posto plaće koju je osoba primala posljednja tri mjeseca rada. Nakon toga, pa sve do devetog mjeseca, naknada pada na iznos od 30 posto osnovice.

Naknadu za nezaposlenost najduže mogu primati oni koji su radili duže od 25 godina – 450 dana, odnosno godinu i tri mjeseca. Nezaposleni u Hrvatskoj, koji imaju pravo na novčanu naknadu, a kojih je prošle godine bilo gotovo 23.500, u prosjeku su primili tek 381 euro naknade. Ovaj iznos prima relativno mali broj prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – tek nešto više od 20 posto.

Ekonomski institut također preporučuje da se za mlaže od 30 godine ublaže uvjeti prethodnog radnog iskustva: da umjesto devet mjeseci staža u posljednje dvije godine za ostvarivanje prava na naknadu bude potrebno šest mjeseci. Predlaže se i mogućnost nastavka korištenja novčane naknade nakon kratkotrajnog zapošljavanja i to u slučaju sporazumnog raskida posljednjeg radnog odnosa. Prihvaćene su i preporuka da se omogući povoljnije određivanje osnovice za stjecanje novčane naknade u slučajevima nezaposlenosti nakon kratkotrajnog radnog odnosa, te preporuka o povećanju ugovorene stope posebnog doprinosa za zapošljavanje člana posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Dvije preporuke Ekonomskog instituta nisu prihvaćene: mogućnost kombiniranja prihoda od rada i naknade za nezaposlene u slučaju prihvaćanja rada na nepuno radno vrijeme i plaće do određenog iznosa, te da oravo na status nezaposlene osobe te pravo na novčanu naknadu steknu osobe čiji obrt, trgovačko društvo ili druga pravna osoba nisu bili aktivni duže vrijeme, piše novinarka Josipa Ban.