Hrvatska obrtnička komora osniva Fond solidarnosti

Iz Fonda solidarnosti isplaćivala bi se pomoć članovima Hrvatske obrtničke komore za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta na imovini ili štetnih događaja nastalih na području RH

14
Zagreb Crafts
Prolaz Matice obrtnika u Zagrebu (izvor: HOK)

Hrvatska obrtnička komora (HOK) osniva Fond solidarnosti kako bi pomogla obrtnicima u nevolji, najavio je u srijedu predsjednik Komore Dalibor Kratohvil. Iz Fonda solidarnosti isplaćivala bi se pomoć članovima Hrvatske obrtničke komore za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta na imovini ili štetnih događaja nastalih na području RH. Rad Fonda će biti uređen Pravilnikom i kriterijima, uz nadležno Povjerenstvo obrtnika koji će zastupati sve krajeve Hrvatske. Prijedlog pravilnika i kriterija trenutno se usuglašava unutar sustava.

Kratohvil je u srijedu, 10. siječnja 2023., u HOK-u s predsjednicima cehova i sekcija koji su održali strukovna događanja u protekloj godini predstavio realizirane i planirane aktivnosti za unapređenje pojedinih djelatnosti i obrtništvo u cjelini. Predstavljen je ojačan cehovski sustav, povećan je broj članova u cehovima i sekcijama koji aktivno doprinose poboljšanju svoje djelatnosti, pri čemu veliku ulogu imaju strukovna događanja gdje se definiraju rješenja problema i iste adresiraju na nadležne institucije.

Protekle godine održani su tradicionalni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, Susret ribara i 1. Susret računovođa, a pokrenut je i Obrtnički fokus – serija tribina o aktualnostima u obrtništvu na kojima će se i u ovoj godini problematizirati i tražiti rješenja. U ovoj godini, uz već navedene, Kongres ugostitelja i susrete ribara i računovođa, u planu je održavanje 3. Foruma cvjećara i natjecanje cvjećara, održavanje dana frizera i kozmetičara HOK-a pod nazivom Majstori ljepote 2024. te susreti prijevoznika, graditelja, trgovaca.

U protekloj godini, uz kontinuiranu savjetodavnu podršku obrtnicima, dane su primjedbe na 34 zakonska propisa kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje za obrtnike. Položen je 771 majstorski ispit, 770 ispita o stručnoj osposobljenosti i 241 ispit iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju. Sufinanciran je nastup više od 600 obrtnika na 18 sajmova u vrijednosti 120 tisuća eura.

U ovoj godini izuzetno važan će biti rad na novim kurikulumima s Ministarstvom gospodarstva, kako bi sustav obrazovanja odgovarao potrebama tržišta te kako bi se stvorila potrebna radna snaga, uz kontinuiranu promociju obrtničkih zanimanja.

„Generalno ćemo nastaviti tražiti za hrvatsko obrtništvo nastavak mjera pomoći u smislu ograničenja cijena energenata, kao i porezno rasterećenje gdje god je to moguće te pojačane kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i intenzivan i aktivan angažman svih uključenih u prilagodbu sustava obrazovanja potrebama tržišta. Nastavit ćemo jačati svoje usluge za naše obrtnike kako bi u svojoj Kući mogli dobiti svu potrebnu pomoć i podršku. Obrtništvo je snažno i otporno, sada je riječ o više od 112 tisuća obrta odnosno rastu od 9,8 posto ili 10.000 obrta u godinu dana, a na nama je čast i odgovornost da zastupamo interese svakog od njih“, istaknuo je Kratohvil.