Industrija događanja traži pokrivanje barem dijela fiksnih troškova

Industriji događanja rad nije zabranjen odlukom stožera, ali zbog propisanih epidemioloških mjera praktično je zatvorena već godinu dana, bez ikakvih mogućnosti da ostvari prihod

47
U mnogim dijelovima Hrvatske upravo kongresna industrija produžuje sezona koja se u većini krajeva svodi na dva mjeseca.

U emisiji Poligraf Hrvatskog radija razgovaralo se o relaksaciji epidemioloških mjera, ali I o gospodarskim branšama kojima stožer nije izravno zabranio rad, ali zbog propisanih mjera već gotovo godinu dana ne mogu raditi. Riječ je u prvom redu o industriji događanja i putničkim agencijama. Mnoge od njih su nakon godinu dana koljenima i njihov stečaj je pitanje dana. Industriju događanja u emisiji predstavljala je Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice poslovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Situacija je, blago rečeno, loša. Mi nismo najveća industrijska grana, ali već smo godinu dana zatvoreni. Preživljavamo, dišemo i čekamo da se nešto dogodi. Neću reći da relaksiranje mjera koje stupa na snagu u ponedjeljak za nas ne znači ništa, jer moramo biti stretni da se život koliko-toliko vraća u normalu, ali da bismo ponovo počeli raditi nama se treba jako puno stvari poklopiti, ne samo otvaranje ugostiteljskih objekata. Mi ovisimo o dozvolama za okupljanje, ovismo jako o epidemiološkoj situaciji na emitivnim tržištima, o broju zrakoplovnih linija i brojnim drugim stvarima. Tako da mi, na žalost, ne očekujemo skori početak rada”, objasnila je Jasmina Kanaš trenutno stanje u industriji događanja.

Kongresni turizam produžuje sezonu

Jasmina Kanaš, predsjednica Zajednice kongresnog turizma pri HGK

U mnogim dijelovima Hrvatske upravo kongresna industrija produžuje sezona koja se u većini krajeva svodi na dva mjeseca

Kanaš je istaknula da ona predstavlja prvenstveno industriju poslovnih događanja koja obuhvaća poslovne konferencije, sastanke, putovanja, no industriju događanja čini niz drugih aktivnosti poput velikih festivala, ali I niza manjih događanja otvorenog tipa.

“Mi s poslovnim događanjima produžujemo sezonu možda i za šest mjeseci. Naši gosti su visokoplatežni gosti koji troše nekoliko puta više od gostiju kojim dolaze na odmor. No, poslovna događanja su ona koja prva stradaju i najduže trpe u vremenima krize. Takom je bilo i 2008. godine. Prošle godine nismo imali ni predsezonu ni posezonu. Ove godine znamo da neće biti predsezone.

Lani smo u dogovoru s domaćim i stranim klijentima proljetna događanja prebacivali na jesen, pa s jeseni na proljeće. Sada je to svima postalo naporno, odgađanja za jesen praktično više nema. Velika većina događanja je otkazana, neka su prebačena online. Dakle, imamo nešto virtualnih događanja, ali od naše industrije trenutno ništa ne radi.”

Kanaš dodaje kako je nakon godinu dana iščekivanja teško zvučati veselo, ali da se raduje cijepljenju. “Kod nas ide dosta sporo, ali ima zemalja u kojima to ide znatno brže Mislim da bi bilo dobro da što prije uvedemo protokole za cijepljene putnike i goste, tako da se bar nešto počne događati.”

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo složila se s voditeljem emisije Mislavom Togonalom kako bi, ako brojevi novozaraženih budu u razumnoj mjeri, bilo optimalno korigirati ograničenja za organizaciju događanja tako da maksimalan broj prisutnih ne bude automatski ograničen na 25, nego da ovisi o kvadraturi prostora.

Pokrivanje dijela fiksnih troškova

“Nama je imperativ da se nastave mjere za očuvanje radnih mjesta. Bilo bi jako dobro, a to tražimo već nekoliko mjeseci, da uđemo u mjeru pokrivanja barem dijela fiksnih troškova. Mi nismo zatvoreni odlukom stožera, ali spletom okolnosti uopće ne radimo. Naša branša već godinu dana ima pad prihoda između 90 i 100 posto. Meni je drago da su ugostitelji dobili naknadu fiksnih troškova barem za ovo razdoblje kada su bili zatvoreni odlukom stožera. Ali mi nemamo nikakvih mogućnosti za prihode i svi troškovi koje imamo izvan ovih 4000 kuna po zaposlenom idu iz džepa vlasnika.

Veliki dio nas je uzeo kredite koje ćemo morati vraćati kada opet počnemo raditi. Imam informacije da su neke kolege u velikim financijskim problemima i jako dobro bi nam došla injekcija koja bi nam pomogla da pokrijemo te ostale troškove. Na žalost, znamo da neće biti nikakvih bespovratnih sredstava u budućnosti i da će ono što ćemo moći dobiti biti samo kroz kredite koje ćemo morati vraćati. A veliko je pitanje kada ćemo se moći vratiti na razinu poslovanja iz 2019. koja je bila najbolja godina otkako postoji hrvatska država. Neka dodatna financijska sredstva su nam potrebna”, poručila je Jasmina Kanaš.

Aladrović: Radimo na modelu pomoći

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović potvrdio je da postoji inicijativa Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore (Udrugu Glas poduzetnika ministri više ne spominju) da se osmisle modeli za pomoć industriji događanja i putničkim agencijama koje formalno nisu zatvorene, ali ne mogu raditi zbog epidemioloških mjera.

“Radimo na tome da nađemo model pomoći za te dvije industrije Ministrica Obuljen Koržinek radi na modelu za industriju događanja, a ministar Butković za putničke agencije”, rekao je Aladrović. Dodao je kako je ugostiteljstvo radno intenzivnije od industrije događanja te da je svjestan kako potpore po radniku industriji događanja nisu dovoljno izdašne, ali kako vjeruje da će “pronaći model”.