Glas poduzetnika: Ministar Horvat nije kompetentan upravljati resorom u krizi

Inicijativa Glas poduzetnika ocjenuje Vladine mjere nedostatnima te je zatražila smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata i postavljanje stručnjaka koji će u suradnji s poduzetnicima voditi gospodarski krizni stožer

158
Inicijativa Glas poduzetnika
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat; foto: https://www.mingo.hr

Vlada RH je u utorak na konferenciji za novinare predstavila paket od šezdesetak mjera koje bi trebale pomoći hrvatskom gospodarstvu da prebrodi krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa. Na žalost, od Vlade smo čuli samo ponavljanje onoga što je već ranije najavljeno.

Bez obzira na to što su razne poduzetničke inicijative ukazivale da je umjesto odgode za vrijeme poslovne neaktivnosti nužno otpisati sva davanja (poreze, doprinose, članarine, koncesijske naknade, parafiskalne nameta..), da treba smanjiti stope poreza na dobit i odgoditi plaćanja predujma, ukinuti propisanu godišnju osnovicu za direktore, uvesti od 1. ožujka ove godine obvezu plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji za isporuke nakon 1. ožujka te obustaviti ovrhe na porezna davanja za vrijeme izvanrednog stanja, Vlada je ostala pri svom i mjere svela na odgodu plaćanja poreza, doprinosa i nameta te mjere za očuvanje likvidnosti poduzetnika kroz povoljne zajmove HAMAG-BICRO-a i HBOR-a u suradnji s poslovnim bankama.

Jedina donekle konkretna mjera su potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima posljedicama epidemije/pandemije.

Vlada ne sluša poduzetnike

Vlada je tako još jednom ostala gluha na stavove poduzetnika, bez obzira na to je li riječ o Hrvatskoj udruzi poslodavaca ili drugim poduzetničkim inicijativama poput Glasa poduzetnika čije je članstvo u svega par dana poraslo desetak puta, s oko 4.000 članova na više od 60 tisuća.

Inicijativa Glas poduzetnika je nakon Vladine konferencije za medije, na kojoj je predsjednik Vlade spominjao i Lehman Brothers, i Agrokor i kreditni rejting i smanjen državni dug, reagirao zahtjevom za smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata i postavljanje stručnjaka koji će u suradnji s poduzetnicima voditi gospodarski krizni stožer, koji drže potrebnim zbog prijetnje velikog pada gospodarstva i otkaza za stotine tisuća radnika.

>>Inicijativa Glas poduzetnika uputila zahtjev Vladi za dodatne mjere pomoći i spas radnih mjesta

Gospodarstvu treba ministar poput Beroša u zdravstvu

“Već tjedan dan komuniciramo kako smatramo da su mjere koje su donesene za pomoć gospodarstvu nedovoljne i da će rezultirati valom otkaza. Po jučerašnjim i današnjim reakcijama medija možete vidjeti da smo bili u pravu.

Ministar Horvat je donošenjem ovih mjera, odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa, te neprimjerenim izjavama u javnosti, pokazao da nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji i da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Trebamo ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se ministar Beroš zalaže za zdravlje.

Ovim putem tražimo da hitno razriješite ministra Horvata, postavite sposobnog ministra gospodarstva i hitno osnujete Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke”, navodi se u pismu kojeg u ime Inicijative Glas Poduzetnika potpisuju Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek i Gordana Fabijanić.

>>Glas poduzetnika od inicijative do udruge

Horvat ne komunicira s malim poduzetnicima

Predstavnici Glasa poduzetnika održali su i video konferenciju za medije tijekom koje su Dražen Oreščanin i Vuk Vuković iznijeli ocjene i rezultata ankete o Vladinim mjerama za gospodarstvo.

Na konferenciji su ministra Horvata ocijenili “nekompetentnim i samodopadnim”, te su istaknuli da ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta “ne komunicira s poduzetnicima, bar ne mikro, malim i srednjima”.

Ponovili su da traže njegovu smjenu i osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo, jer sve mjere koje su do sada donesene nisu dovoljne i vrlo su slabe za zaustavljanje velikog vala nezaposlenosti, koji bi do kraja godine u najcrnjem scenariju po njihovim procjenama mogao obuhvatiti i više od 500 tisuća zaposlenih.

Prema procjenama Glasa poduzetnika samo ukidanje parafiskalnih nameta rezultiralo bi uštedom od oko 5 milijardi kuna te da bi se primjenom mjere koje predlažu potencijalan broj nezaposlenih mogao prepoloviti.

Otvorenost Vlade za razgovore je čisti spin

Upozorili su također da će se negativni efekti krize ubrzo pokazati i u javnom sektoru te da će kriza biti puno gora i od ratne, i od krize koja je izbila 2008. godine. Još nikada se, naime, nije desila kriza u kojoj istovremeno pada ponuda i potražnja, a gotovo trećina poduzeća uopće nije aktivna.

“Nisu sva radna mjesta jednako ugrožena. Od ukupno 1,3 milijuna zaposlenih u državi oko 400 tisuća ih je u javnom, a oko 900 tisuća u privatnom sektoru. No, sigurno je da će najviše patiti oni u mikro, malim i srednjim poduzećima te obrtima, pogotovo usluge, koji već ne rade oko mjesec dana. Pogođene su i IT tvrtke čiji su poslovi i izvoz također zastali, kao i turizam u cjelini te drugi. Država će svakako morati mnogo uložiti u spašavanje gospodarstva – samo pitanje je hoće li to biti na vrijeme”, rekao je Vuković.

Oreščanin je istaknuo da jače mjere traže i druga gospodarska udruženja te da se zahtjevi manje-više svode na traženje oprosta, a ne odgode plaćanja koje vlada sada nudi.

Na pitanje je li im se javio itko iz vlade, odgovorio je još nije, kao ni od prošlog četvrtka kada su vladi i Ministarstvu gospodarstva dostavili svoj prijedlog potrebnih mjera.

Poruke iz vlade da su otvoreni za sve razgovore i prijedloge novih mjera predstavnici Glasa poduzetnika smatraju “čistim spinom”, a odluku ministara i premijera da se odreknu plaća za ožujak jeftinim politikantstvom.

“Inicijativa Glas poduzetnika okuplja oko 60.000 poduzetnika iz oko 3.500 tvrtki i obrta, s oko 22.000 zaposlenih i oko 10.000 stalnih suradnika.”, rekao je Dražen Oreščanin.