Kako odabrati poslovnu banku

Malim poduzetnicima prilikom odabira banke najvažniji su brzina, jednostavnost i dostupnost. Cijena je važan, ali ne i presudan kriterij odabira

13525
Kako odabrati poslovnu banku

Jedan od koraka prilikom pokretanja biznisa je otvaranje transakcijskog računa, odnosno odabir poslovne banke. Iako se nekome može učiniti da je riječ o manje važnoj odluci, u pitanju je uspostavljanje partnerskog odnosa. Možda ne tako čvrstog kao nekada, jer danas je jednostavnije i brže promijeniti poslovnu banku nego prije nekoliko godina, ali važno je odabrati pouzdanog partnera.

Osnovno je da odaberete stabilnu banku, a prema ocjenama HNB-a u Hrvatskoj u tome gotovo ne možete pogriješiti. Hrvatski bankarski sustav je stabilan, ni Agrokor ga nije slomio.

Odabir banke ovisi i o tome kakvom ćete se djelatnošću baviti: trgovinom, proizvodnjom, kreativnim djelatnostima…. Ovisi i o potrebama vašeg biznisa: hoćete li i koliko poslovati s inozemstvom, trebaju li vam krediti i garancije…

Usredotočit ćemo se na male i mikro poduzetnike, one koji – za sada – nemaju u planu tako kompleksne poslovne zahvate. Većini njih najvažnija je brzina, jednostavnost i dostupnost, odnosno raširenost bankarske mreže, poslovnica i bankomata. Tu su u prednosti veće banke: najrašireniju mrežu imaju Zagrebačka banka, PBZ i Erste banka. HPB se pak pouzdaje u suradnju s Hrvatskom poštom i njihove urede.

No, jačanjem digitalizacije fizička dostupnost gubi na težini prilikom odlučivanja. Zahvaljujući tehnologiji ne moramo odlaziti u banku tako često kao nekada, a dobili smo na brzini i jednostavnosti. Danas je važno da odabrana banka ima kvalitetno internetsko odnosno – vjerojatno još više – mobilno bankarstvo. Mobilnost je danas jedan od osnovnih poduzetničkih zahtjeva.

Potražite tehničke specifikacije internetskog i mobilnog bankarstva za pojedine banke, provjerite koje operativne sustave podržavaju, kakvi su sigurnosni protokoli, podržavaju li token, USB stick, karticu…  Provjerite kod prijatelja njihova iskustva s elektroničkim i mobilnim bankarstvom drugih banaka.

Raspitajte se i o drugim bankarskim iskustvima: dostupnim informacijama, krutosti procedura, papirologiji, sigurnosti, kvaliteti usluga, profesionalnosti i ljubaznosti osoblja, imaju li razumijevanja i strpljenja za klijenta, jesu li spremni pomoći…

Otvaranje i vođenje transakcijskog računa

Važan, iako ne i presudan kriterij je cijena usluga. Naknade i provizije trebale bi biti transparentne i razumljive, da možete pravilno procijeniti troškove i rizike, osobito kod složenijih bankarskih usluga. Uzmite u obzir i da će vam trošak isplate vlastite plaće biti manji ako poslovni račun imate u istoj banci u kojoj imate osobni račun.

 Banka otvaranje računa održavanje računa (mjesečno) zatvaranje računa evidencija osnivačkog pologa promjene računa banke promjene potpisnika
Addiko 50 kn 29 kn* 200 kn 30 kn 50 kn**
Erste bez naknade 20 kn 150 kn 50 kn 50 kn 10 kn
HPB 50 kn 15 kn 150 kn n.p. 40 kn
KABA 50 kn 18 kn* 100 kn 10 kn 40 kn**
Kentbank 50 kn 20 kn 150 kn n.p. 45 kn 30 kn
OTP 50 kn 20 kn* 150 kn 10 kn 45 kn**
PBZ 50 kn 20 kn 100 kn 10 kn 40 kn
RBA bez naknade 30 kn* 150 kn n.p. 40 kn 10 kn
ZABA 50 kn 20 kn bez naknade n.p. 40 kn 10 kn

*naknada se plaća samo za aktivne račune; **uključuje promjenu potpisnih kartona; n.p. – nema podataka

Banke danas nude multivalutni transakcijski račun koji omogućava gotovinske i bezgotovinske platne transakcije u kunama i drugim valutama U prvoj tablici usporedili smo naknade vezane uz otvaranje i vođenje transakcijskog računa. Obuhvaćene su banke koje su se odazvale na našu anketu. Pri tome treba napomenuti da BKS i J&T banka svojom ponudom (više) ne pokrivaju segment malih i mikro poduzetnika te obrtnika.

Erste banka poduzetnicima i obrtnicima omogućava otvaranje multivalutnog transakcijskog računa putem online aplikacije dostupne na svojim stranicama.

Vrijedi napomenuti i da Erste, Addiko i Zagrebačka banka na svojim stranicama nude asistenciju putem chata.

Što vam treba za otvaranje računa

Za otvaranje računa potrebna je odgovarajuća registracijska dokumentacija, ovisno o vrsti poslovnog subjekta kojem se otvara račun: trgovačko društvo, udruga, obrt, poljoprivredna djelatnost ili slobodno zanimanje. Treba popuniti i nekoliko bankarskih obrazaca te zahtjev za otvaranje računa i ugovor o otvaranju i vođenju transakcijskog računa. Potrebni su vam i osobni identifikacijski dokumenti, a dobro će vam doći i pečat. Kod nekih banka vam uopće neće trebati, neke ga traže kod određenih usluga, a kod nekih je obvezan.

Ako osnivate trgovačko društvo, morate uplatiti osnivački kapital – za društvo s ograničenom odgovornošću minimalno 20.000 kuna. To će biti prvi novac koji će “sjesti“ na transakcijski račun vašeg novog poduzeća. A naknada za evidenciju ulagačkog uloga bit će prva naknada koju ćete platiti banci.

Elektroničko i mobilno bankarstvo

e-bankarstvo
pristupnina mj. naknada licencija Token kartica/USB Display kartica
Addiko bez naknade 30 kn 100 kn
Erste bez naknade 25 kn 200 kn 90 kn
HPB bez naknade 20 kn
KABA 20 kn 15 kn 200 kn
Kentbank 30 kn 25 kn
OTP 30 kn 250 kn
PBZ 35 kn 190 kn
RBA 30 kn 350 kn 200 kn
ZABA bez naknade 30 kn 72 kn

Uz otvaranje i vođenje transakcijskog računa mogu se dogovoriti i druge usluge, na primjer elektroničko ili mobilno bankarstvo, koje pojednostavljuju svakodnevno poslovanje. One općenito omogućuju praćenje stanja, plaćanje računa i potpisivanje transakcija te niže naknade za veliki broj usluga platnog prometa.

m-bankarstvo
pristupnina mjesečna
naknada
izdavanje mTokena korištenje mTokena eBanking
+mBanking
Addiko bez naknade 15 kn
Erste bez naknade 20 kn bez naknade
HPB bez naknade 20 kn bez naknade 36 kn
KABA 200 kn
Kentbank bez naknade 25 kn
OTP 15 kn
PBZ mPBZ (obrtnici) bez naknade 8 kn 14 kn
mPBZcom (poduzetnici) bez naknade 20 kn 35 kn 15 kn
RBA 20 kn
ZABA bez naknade 20 kn bez naknade

Mobilno bankarstvo: što banke nude poduzetnicima

Većina banaka poduzetnicima nudi manje ili više složene pakete usluga uz jedinstvenu mjesečnu naknadu koja je povoljnija od pojedinačnih naknada za sve usluge obuhvaćene paketom.

Platni promet

Naknada za bezgotovinske transakcije naplaćuje se ovisno o kanalu i mediju zadavanja transakcije, ali ovisi i o tome je li riječ o internom ili eksternom nalogu. Eksterni nalozi su uplate na račune u drugim bankama, a interni unutar banke.

Naknade su znatno niže ako se nalozi izdaju elektroničkim putem (e-bankarstvo ili m-bankarstvo). U tablici smo naveli naknade za internetske kanale. Za usporedbu, naknada za transakciju u kojoj bi nalog bio zadan na papirnatom mediju u poslovnici Zagrebačke banke iznosila bi 9 kuna, dok naknada za elektronički nalog iznosi 1,90 kuna. U HPB-u je omjer za međubankarski nalog 4,50 kuna naprema 1,30 kuna.

Istaknimo da Erste i Karlovačka banka imaju malo povoljnije naknade ako je nalog za transakciju zadan prije dana valute. U tablici su prikazane naknade za naloge izdane na datum valute.

Naknade u bezgotovinskom platnom prometu u kunama 
El. interni platni nalog El. eksterni platni nalog Dolazni nalog Izvršenje naloga putem HSVP-a
Addiko 1,30 2,00  n.p. 50,00
Erste 0,90 1,50 0,60 15,00
HPB 0,80 1,30 0,60 15,00
KABA 0,70 1,50   n.p. 40,00
Kentbank 1,00 1,50   n.p. 40,00
OTP 0,90 1,50   n.p.   n.p.
PBZ 0,98 1,98 0,60   n.p.
RBA 1,00 1,70 0,60   n.p.
ZABA 1,50 1,90 0,60 15,00

U idućem nastavku pročitajte više o paketima usluga koje banke nude malim poduzetnicima i obrtnicima.